FR: Zabrana nagomilavanja funkcija?

Francuski parlament usvojio nacrt zakona kojim se poslanicima zabranjuje da, počev od 2017. godine, istovremeno obavljaju i lokalne izvršne funkcije.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2014.

19:15

Default images

Nacionalna skupština usvojila je predlog zakona sa 313 glasa za i 225 protiv, pri čemu su negativno glasali senatori u sastavu gornjeg doma, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals pozdravio je ovu reformu kao "demokratsku revoluciju francuskih institucija".

Ovim zakonom osporava se sistem koji predsednik Fransoa Oland krivi da vođenje politike ograničava na "ustoličenu elitu".

Oland je, tokom predizborne kampanje 2012. godine, obećao da će okončati vlast poslanika u lokalnim zajednicama kako bi se novim političarima i ženama pružile veće šanse da budu izabrani.

I sam Oland je nekada imao koristi od takve prakse, pošto je bio gradonačelnik Tula u centralnoj Francuskoj u isto vreme kada je predstavljao okolni region u parlamentu od 2001. do 2008. godine.

On se, međutim, sada zalaže za zabranu "nagomilavanja funkcija", tvrdeći da je to potrebno kako bi se poboljšala rodna ravnopravnost u politici, a Francuska dovela u ravan sa susednom Nemačkom i Španijom, koje već imaju takve zakone.

U Francuskoj sada 60 odsto poslanika i senatora obavljaju i lokalne funkcije, uprkos tome što se, kako ankete pokazuju, velika većina Francuza tome protivi.

Kritičari te prakse tvrde da "višestruki funkcioneri" nemaju dovoljno vremena da svaki posao obavljaju kako treba, da zarađuju previše i imaju preveliki uticaj na lokalnu politiku.

Debata o spornom zakonu trajala je više od sedam meseci zbog ljutog protivljenja gornjeg doma, gde su senatori ranije ovog meseca glasali da se nacrt izmeni tako da bude primenjen samo na članove donjeg doma.

Iako to nije slučaj samo u Francuskoj, praksa nagomilavanja lokalnih funkcija ponegde je dovedena do krajnosti.

Tako na primer socijalistički senator Mišel Delbar, koji predstavlja severni region Francuske, obavlja 26 lokalnih funkcija, uključujući funkciju gradonačelnika severnog grada Denkerka.

Nacrt zakona sada treba da usvoji Ustavni sud, a neće stupiti na snagu dok u martu ne budu održani lokalni, a u maju evropski parlamentarni izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: