Iran i EU postigli dogovor

Predstavnici Irana i EU postigli su danas u Ženevi dogovor o sprovođenju prelaznog sporazuma o nuklearnom programu Teherana.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2014.

19:10

Default images

Taj sporazum, kako je naveo zamenik ministra spoljnih poslova Irana Abas Aragči, tek treba da ratifikuju zemlje potpisnice.

"Pronašli smo rešenja za sve nesuglasice, ali sprovodjenje sporazuma iz Ženeve zavisi od konačne ratifikacije", rekao je Aragči iranskoj televiziji.

On je ocenio da su dva dana pregovora s Helgom Šmit, pomoćnicom šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton koja u pregovorima zastupa šest sila (Kinu, SAD, Rusiju, Francusku, Britaniju i Nemačku), bili "dobri, konstruktivni i napeti".

Aragči je rekao da će šefovi diplomatija zemalja koje su učestvovale u pregovorima 24. novembra u Ženevi objaviti saopštenje, i nije želeo da precizira kada će početi sprovodjenje sporazuma.

Navode iranskog diplomate o postizanju sporazuma nisu odmah potvrdili evropski izvori.

Pregovori na nivou eksperata u Beču, pa u Ženevi, okončani su predlogom da 20. januara počne sprovodjenje sporazuma, važnog za rešavanje spora oko nuklearnog programa Irana.

Taj sporazum predvidja da Teheran ograniči obogaćivanja uranijuma u periodu od šest meseci, tokom kojih Iranu neće biti uvodjene dodatne ekonomske sankcije.

Poslednji krug pregovora u Ženevi imao je za cilj političko rešavanje tri sporna pitanja oko kojih prethodno nije bilo dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: