Tviter ponovo "ubio" Gorbačova

Internetom je ponovo prostrujala vest da je preminuo poslednji predsednik SSSR Mihail Gorbačov, ali je u pitanju bila šala jednog novinara.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 17.12.2013.

17:41

Default images

Na lažnom Tviter nalogu nemačkog šefa diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera objavljeno je da "su stigle strašne vesti“ i da je "pre nekoliko minuta preminuo Gorbačov“.

Nalog je očigledno otvoren danas, ima samo dva tvita, nema oznaku da je autentičan, a u prvom tvitu se navodi da je to "zvanični Štajnmajerov profil“.

Da je nalog lažan, potvrdilo je danas i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, objavivši popodne da nije autentičan tviter nalog šefa nemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera, na kome je objavljeno da je navodno preminuo bivši predsednik SSR Mihail Gorbačov.

Inače, lažni Štajnmajer je danas, od momenata kada je pušten prvi "tvit", stekao više od 400 pratilaca, među kojima su i ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i bivši šefovi diplomatija Italije i Srbije, Franko Fratini i Vuk Jeremić.
Twitter@MinFWSteinmeier
Nakon što je širom sveta na društvenim mrežama i na nekim medijima objavljena "vest“ o smrti Gorbačova, na ovom nalogu se oglasio njegov kreator, italijanski novinar Tomazo Debenedeti, koji je objavio da je u pitanju prevara.

Inače, ovo nije prvi put da su "ubili“ Gorbačova na društvenim mrežama, a tom temom se svojevremeno bavio i nemački "Špigl“. Nemački nedeljnik "Špigl" piše da su ruski mediji sahranili poslednjeg lidera SSSR nekoliko puta, kao i da lažnu vest o smrti Gorbačova prati "talas mržnje".

Bila je sreda veče kada je ruska državna agencija RIA Novosti objavila da je umro Gorbačov na svom blogu i na jednom od tviter naloga.

"Špigl", međutim, piše da Gorbačov, iako ima 82 godine, još uvek nije pred "vratima smrti", pa se tako i vest o njegovoj smrti brzo pokazala kao lažna.

"Vest je potpuna besmislica. Gorbačov još nema nameru da umre", izjavio je tada njegov bliski saradnik za onlajn izdanje nemačkog magazina "Špigl".

Sam Gorbačov je tada izjavio da je "živ i zdrav“ i da ima normalan krvni pritisak i šećer u krvi.

RIA Novosti je, potom, nakon samo pet minuta obrisala vest i okrivila hakere za ovu "neslanu šalu“. Da stvar bude interesantnija, ista agencija je o tome obavestila i rusku obaveštajnu službu , a potom i sama pokrenula internu istragu.

Slična vest se proširila medijima i u junu. A, u maju 2012. godine, vest o Gorbačovoj smrti se našla i na Vikipediji, da bi se potom poput virusa poriširila po društvenim mrežama.

Kako Špigl navodi, Gorbačov nije zadovoljan zbog toga što ga svakih pet minuta proglašavaju mrtvim, i mišljenja je da iza ovih nekorektnih izveštaja stoje "politički krugovi“.

Na pitanje zašto ga toliko Rusa mrzi, u intervjuu za ovaj nemački nedeljnik tačno pre dve godine, Gorbačov je, nakon nekoliko minuta dramske pauze, rekao: "Ljudi će verovatno prestati da me mrze tek kada umrem". Međutim, potom je klimnuo glavom i rekao: "Nemam takav utisak. Baš suprotno: Imao sam veliku podršku tokom ovih teških godina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: