Dačić i Đukanović: Odnosi sve bolji

Premijeri Srbije i Crne Gore Ivica Dačić i Milo Đukanović kažu da su odnosi dve zemlje na uzlaznoj liniji i da nema otvorenih pitanja koja se ne mogu rešiti.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 10.12.2013.

13:58

Default images

Dačić je izjavio da smatra da je odluka Podgorice da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova bila pogrešna, ali da Srbija nema nameru da se zbog toga inati sa Crnom Gorom.

"Taj problem u našim odnosima je nastao pre nekoliko godina. Ako smo normalizovali odnose sa svim zapadnim državama koje su priznale
nezavisnost Kosova i koje su bile promoteri i sponzori te nezavisnosti, nećemo valjda sa Crnom Gorom da vežabamo inaćenje? Mi smatramo da je to bila greška, ali je i greška naših rukovodstava što nisu predlagala rešenja", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

On je istakao da Đukanović, i pored razlike u pogledima dve države o Kosovu, ima razumevanje za stavove Srbije o napretku i teškoćama kroz koje predstavnici Beograda prolaze u briselskom dijalogu. Premijer Srbije je poručio da Srbija nema nikakve skrivene namere u odnosu na Crnu Goru ni po pitanju njene državnosti ni u odnosu na budućnost.

Dvojica premijera konstatovala su i da sva pitanja koja se smatraju otvorenim treba rešavati uvažavajući interese obe zemlje.

"Potrebno je da se relaksira neprirodna situacija, a to je da su odnosi između Srbije i Crne Gore bili opterećeni nepotrebnim pitanjima koja su bila u suprotnosti sa zajedničkim raspoloženjem između naroda", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Prema Dačićevim rečima, sve o čemu je danas razgovarao sa Đukanovićem, kao i ono o čemu su razgovarali tokom njegove ranije posete Podgorici, od istorijske je važnosti za dve države i dva naroda. "Konstatujem da danas nije bilo nikakvog spornog pitanja koje ne bismo mogli da rešimo dijalogom. Ovo je veliki korak napred", poručio je Dačić.

Đukanović se saglosio sa Dačićem da odnosi idu uzlaznom putanjom i izrazio zadovoljstvo što je u poseti prijateljskoj Srbiji.
Foto: Tanjug
"Osim onoga što nas vezuje iz istorije, vezuju nas i vrednosti koje delimo i zajednički ciljevi - da Crna Gora i Srbija budu deo ujedinjene evropske porodice, što zahteva realizaciju zahtevnih reformi. Nema ni jednog ozbiljnog problema u odnosima između dve zemlje", rekao je crnogorski premijer.

Istakavši da očekuje da Crna Gora postane u narednim godinama jedna od najdinamičnijih investicionih destinacija, Đukanović je naglasio da su vrata Crne Gore otvorena za investicije iz Srbije i za saradnju u svim oblastima, a posebno u oblasti proizvodnje hrane, koja je definisana kao prioritetna šansa.

U razgovoru o dvojnom državljanstvu premijeri su konstatovali da dve države imaju različite koncepte za rešavanje tog pitanja i da je u ovom trenutku teško doći do kompromisa.

Dačić je s tim u vezi istakao da "ne treba od toga praviti nikakvu dramu", a Đukanović je naglasio da će se vremenom i sa sve manjim politizovanjem ovog pitanja otvoriti prostor za neka kompromisna rešenja.

Na pitanje novinara da li je bilo reči o Darku Šariću, Đukanović je rekao da se o njemu konkretno nije razgovaralo, ali da je afirmisana već unapređena policijska saradnja.

"Šarić je samo jedno od pitanja kojim se bavimo", rekao je Đukanović.

Stefanović- Đukanović: Značaj saradnje u evrointegracijama

Tanjug
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i premijer Crne Gore Milo Djukanović istakli su danas značaj saradnje i razmene iskustava dve zemlje kada je reč o procesu evropskih integracija.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, glavne teme razgovora bile su međuparlamentarna saradnja, evropske integracije, ekonomska, regionalna i međunarodna saradnja Srbije i Crne Gore.

Stefanović je ocenio da se odnosi dve zemlje kreću uzlaznom linijom i da postoji značajan prostor za njihovo unapređenje u svim sferama, do nivoa strateškog partnerstva.

On je istakao potrebu međusobne podrške dve zemlje u regionalnoj saradnji i evropskim integracijama, dodajući da će u narednom periodu njihova saradnja na evrointegracijama biti jedan od prioriteta.

Predsednik Skupštine Srbije je ocenio da je neophodno da dve zemlje što intenzivnije razmenjuju iskustva iz pregovaračkog procesa i rade na koordinaciji radi unapređenja ekonomske, ali i svake druge saradnje.

Stefanović je istakao i da se Srbija zalaže za prevazilaženje svih otvorenih pitanja u obostranom interesu, kroz dijalog i u duhu međusobnog uvažavanja i razumevanja i dodao da je za Srbiju saradnja dve zemlje značajna i u regionalnom i u bilateralnom smislu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Stefanović je ocenio da u proteklih godinu dana Srbija i Crna Gora razvijaju sve bolje ekonomske odnose, kao i da bi realizacija projekata modernizacije infrastrukture i razvojni projekti imali značajan uticaj na ekonomije dve zemlje.

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Djukanović istakao je da je neophodno zajednički definisati interese u regionu i složio se da je izuzetno važna saradnja i razmena iskustava između dve zemlje kada je reč o procesu evropskih integracija.

Ukazujući na značaj ekonomske saradnje Srbije i Crne Gore, Djukanović je ocenio da je ta saradnja dobra, ali da ju je potrebno dalje unapređivati, posebno u oblasti energetike, infrastruktre, turizma i razvojnih projekata.

Djukanović je istakao značaj međuparlamentarne saradnje, koja, kroz saradnju parlamentarnih odbora i poslaničkih grupa prijateljstva vodi boljem razumevanju i unapređenju odnosa dve zemlje.

Sagovornici su se složili da je značajna saradnja Srbije i Crne Gore u oblasti turizma, a posebno radi zajedničkog nastupa na velikim tržištima poput Kine i Japana, kao što je objedinjenje ponude dve države na sajmu u Pekingu, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: