Nedelja, 01.12.2013.

11:15

"Referendum o ćirilici nedopustiv"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je očekivanja da neće proći inicijativa o održavanju referenduma o zabrani ćirilice.

Izvor: Tanjug

Default images

"„Lično se nadam se da za takav referendum neće biti prikupljeno dovoljno potpisa. U suprotnom, bila bi to katastrofa za hrvatsku demokratiju. Takođe, uveren sam da bi takav referendum bio nedopustiv. Ali, konačna je odluka na Ustavnom sudu"“, naveo je hrvatski predsednik u intervjuu zagrebačkom „Jutarnjem listu“.

On je ocenio da se kroz referendume u Hrvatskoj žele implementirati politički stavovi krajnje desnice, sve do diskriminacije manjina. U slučaju ćirilice, dodaje, želja je da se diskriminiše srpska zajednica u Hrvatskoj.

„"Želi se promena političke slika države i otvaranje puta destabilizaciji sadašnje vlade levog centra. Želja opozicije je da destabilizuje vlast i da je zameni, sasvim je legitimna do granice koja je određena civilizacijskim i evropskim kriterijumima nediskriminacije, zaštite ljudskih prava i sloboda i osnovnih ustavnih vrednosti“, rekao je Josipović koji veruje da bi referendum o ćirilici prešao tu granicu", rekao je Jospiović.

Ocenivši referendum zaista demokratskim mehanizmom odlučivanja građana koji je u Hrvatskoj do sada bio zapušten, Josipović je odgovarajući na pitanje da li je „buđenje referendumskih pokreta“ u toj državi popločati put u političku i civilizaciju regresiju, rekao da očekuje da će referenduma u budućnosti biti sve više, što je, kako je ocenio, dobro i demokratski. Govoreći o žestokoj kampanji uoči današnjeg referenduma o braku, hrvatski predsednik kaže da je to „možda i zato što nisu iskorišćena sva pravna sredstva kako bi se preispitala potreba ovakvog referenduma.

„"Osim toga, očigledno je da su ga neki na desnoj strani političkog spektra smatrali dobrom prilikom za pokazivanje kako je narod, navodno, protiv vlade. Naravno, referendum nema puno veze s odnosom građana prema vladi. Imam mnoge prijatelje desne ideologije koji će glasati “protiv”, kao i levičare koji će biti “za”. Sigurno, i kriza deluje na radikalizaciju stavova u društvu“", naveo je Josipović.

Upitan da li je vlada propustila da pravovremeno donese zakon i uredi pitanje istopolnih zajednica i tako olakša život pripadnicima gej populacije, Josipović tvrdi da je vlada pripremila nacrt zakona koji će, kako se nada, uskoro biti usvojen.

„"Na zadovoljstvo gej populacije, ali i svih nas koji želimo punu ravnopravnost svih naših građana. Podržavam donošenje zakona koji će na moderan i nediskriminatoran način urediti status istospolnih zajednica i njihove pravne učinke u najvećoj mogućoj meri izjednačiti s onima koje ima brak. Važno je znati da je, bez obzira na ishod referenduma, na dužu“ stazu, proces izjednačavanja u pravima i obvezama osoba koje žive u životnoj zajednici, bez obzira kako je zvali, nezaustavljiv“", rekao je Josipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: