Svet 3

16.05.2024.

15:38

"Staviću veto"

Predsednica Gruzije Salome Zurabičvili izjavila da je predlog zakona o "stranom uticaju" koji je usvojio parlament, a koji kritičari nazivaju pretnjom slobodi govora, "neprihvatljiv" i da će na njega staviti veto.

Izvor: Beta/AP

"Staviću veto"
EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI

Podeli:

Salome Zurabičvili je oštro kritikovala vladajuću partiju "Gruzijski san" zbog toga što je omogućila da se zakon usvoji i dodala da je zakon pretnja nastojanju Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji.

Već nedeljama desetine hiljada Gruzijaca protestuju zbog tog zakona, za koji se zalagala vodeća stranka "Gruzijski san".

Demonstracije su više puta nasilno gušene vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima. Opozicija i građani strahuju da bi Vlada mogla da koristi taj zakon da suzbije svako protivljenje svojoj vlasti.

Građani i danas blokiraju ulice u glavnom gradu Gruzije ispred Parlamenta, pošto su poslanici u utorak usvojili zakon uprkos oštrim kritikama SAD i Evropske unije.

Salome Zurabičvili je obećala da će staviti veto na zakon, ali partija "Gruzijski san" ima dovoljnu većinu da ga nadglasa.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

19 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: