Sreda, 27.11.2013.

14:26

"Azilante moramo negde da smestimo"

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da azilante država mora negde da smesti, dok se njihovo pitanje ne reši u skladu sa procedurom.

Izvor: Tanjug

Default images

On je podvukao da je Srbija moderna zemlja i da ispunjava svoje međunarodne obaveze prema azilantima.

"Mi moramo privremeno da rešimo taj problem. Ne možemo da pobegnemo od toga da ima nekoliko hiljada azilanata koji se nalaze u našoj zemlji", rekao je Dačić novinarima u Padinskoj Skeli.

Dačić je rekao da Srbija ima kapacitet za nešto manje od 1.000 azilanata, navodeći da procedure moraju da se poštuju. "Mi nemamo kapaciteta za tako nešto. Dok ne izgradimo te kapacitete oni moraju negde da se smeste. Naravno, ako pitate nekoga gde, verovatno niko ne bi dao nigde da se smeste, ali negde moraju", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da ispuni međunarodne obaveze prema azilantima.

Dačić je upitao i da li neko može da ponudi alternativu. "Srbija je deo modernog sveta, nije ovo rasistička država. Oni moraju da budu smešteni i hitno da im se reši status i da se vrate u zemlje odakle su došl. Do tada moraju negde da budu smešteni", rekao je Dačić.

Vlada Srbije odredila je u ponedeljak objekat u Obrenovcu, u Ulici Poljački kraj bb - Ušće, za privremeni smeštaj i obezbeđivanje osnovnih životnih uslova za lica koja traže azil u Srbiji, do stavljanja u funkciju i potpune prenamene nekadašnjeg vojnog kompleksa - kasarne "Mala Vrbica" u Mladenovcu u Centar za azil.

Međutim, meštani okolnih sela ne žele azilante za komišije, a neki od njih su jutros izašli na ulicu i podigli šator kraj raskrsnice pored Termoelektrane "Nikola Tesla B", kod Obrenovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: