SAD:Zahtev Kine nepotrebno zapaljiv

Kineski zahtev da strani avioni obaveštavaju Peking kad ulaze u vazdušni prostor iznad grupe ostrva u Istočnom kineskom moru nepotrebno je zapaljiv, kažu iz SAD

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2013.

22:13

Default images

U pitanju je grupa ostrva oko kojih se Kina spori sa Japanom.

"Postoje regionalni sporovi u tom delu sveta i ti sporovi treba da budu rešeni diplomatskim putem", ističe portparol Bele kuće Džoš Ernest, a prenosi Rojters.

Kina je u subotu objavila kako će preduzeti "vanredne odbrambene mere" protiv letelica koje se na odgovarajući način ne identifikuju kada uđu u vazdušni prostor iznad grupe nenaseljenih ostrva Đaoju, odnosno Senkaku, kako ih nazivaju Japanci, koji tvrde da ta ostrva pripadaju njima.

Kineska novinaska agencija Sinhua je ovih dana objavila mapu i koordinate te novoproglašene zone.

Prema saopštenju Stiva Vorena, portparola ministarstva odbrane SAD, američki vojni avioni neće se identifikovati Kinezima kada preleću sporna ostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: