"Sudijska Arabija u pravu za SB UN"

Šef Arapske lige Nabil el Arabi izjavio je da podržava odbijanje Saudijske Arabije da postane ne-stalna članica Savetu bezbednosti UN.

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2013.

18:44

Default images

El Arabi je rekao da je Saudijska Arabija bila u pravu što je izrazila protest zbog vođenja Saveta bezbednosti UN koji nikada nije preuzeo odgovornost za održavanje mira i bezbednosti u arapskom svetu, aludirajući na palestinsko-izraelsko pitanje i konflikt u Siriji.

Prema njegovim rečima, odluka Saudijske Arabije uticaće na reforme unutar UN.

Generalni sekretar Organizacije za islamsku saradnju Ekmeledin Ihsanoglu takođe je podržao stav Saudijske Arabije, ocenivši da će to "ubrzati proces reforme Saveta da postane transparentniji i reprezentativniji".

Saudijska Arabija je odbila pre dva dana da postane članica u Saveta bezbednosti UN uz ocenu da to telo ne može da reši sirijsku krizu. Neke arapske zemlje su juče pozvale tu zemlju da prihvati mesto kako bi se zauzela za islamske zemlje.

Savet bezbednosti, koji ima 15 članova, svake godine obnovi pet od deset mesta ne-stalnih članica. U četvrtak su Saudijska Arabija, Čad, Čile, Nigerija i Litvanija izabrane na dvogodišnji mandat koji počinje 1. januara 2014. godine.

Ako Saudijska Arabija ostane pri svom stavu, Generalna skupština UN izabraće novog kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: