"NBS kriva za propast Agrobanke"

Nekadašnji predsednik IO Agrobanke Dušan Antonić nastavio da iznosi odbranu, tvrdeći da je propadanje te banke nastupilo pošto je preuzela privremena uprava.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 10.10.2013.

14:44

Default images

Od banke je zahtevano da naplati kredite i zaustavi reprogram dugova preduzećima, naveo je Antonić i podsetio da je "Agrobanka" pomagala poljorivrednicima kao i preduzećima koja proizvode hranu, piće i lekove.

“Ako bi banka pokrenula stečaj nad njima to bi otvorilo socijalne probleme i uticalo na privredu Srbije. Ja sam pismom obavestio i predsednika Srbije, premijera, predsedenicu skupštine i ukazao da su mere preoštre i tražio odlaganje njihove primene za devet meseci”, rekao je on.

Antonić je rekao da je, mesec dana nakon uvođenja privremneih mera, pozvan kod direktora Agencije za osiguranje depozita Milorad Dzambića, kod koga je bio i vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević, koji je tražio da mu se otvori kreditna linija od pet miliona evra za kupovinu "Politike".

"Agrobanka nije mogla da mu da kredit zbog mera NBS, a 'Farmakom' je već imao hipoteku na nepokretnosti kod drugih banaka", ispričao je Antonić.

Prema njegovim rečima, 29. decembra bio je pozvan na razgovor kod Dusana Petrovića u ministarstvo poljoprivrede, koji mu je saopštio da je u "Agrobanci" uvedena prinudna uprava i da će bankom rukovoditi Džambić i da s njim sarađuje.

Antonić je istakao da je uvođenje prinudne uprave dva dana pre završtenka završnog računa otvorilo veliki prostor da se izmanipuliše bilans. Cela igra, kako je rekao, sastoji se u tome koliki će plasman biti prikazan kao gubitak.

On je tvrdio da je na kraju te godine banka 30. decembra imala i bilanse mesečnih prihoda od pet do šest miliona evra u odnosu na rashode.

Bio je cilj da se gubici ostave u staroj 'Agrobanci' a da se preko nove banke preduzeća pripremene za prodaju bez starih opterećenja, odnosno bez dugovanja”, ukazao je Antonić.

Antonić je juče, na početku izlaganja odbrane, negirao da je sa saradnicima oštetio tu banku za 84 miliona evra. On je, kao jednog od krivaca za propast te banke, označio Milorada Džombića, nekadašnjeg direktora Agencije za osiguranja depozita.

Ostalih 19 optuženih su juče u kratkom izjašnjenju - na pitanje da li su izvršili krivično delo - odgovorili odrečno, i najavili da će izneti odbranu.

Antonićev branilac Goran Petronijević kaže da će sve one koje je njegov klijent pomenuo iznoseći odbranu pozvati da svedoče o, kako je rekao citirajući Antonića, „neprijateljskom preuzimanju Agrobanke“

"Iza svega stoji privatni interes određene grupe ljudi koja je trebalo da preuzme Habitfarm sistem, da preuzme Agrobanku, koji su u bescenje kasnije prodavali vrednost oduzetih stvari koje je Agrobanka zaplenila od firmi po osnovu hipoteka ručnih zaloga, i tako dalje... Od onih firmi koje nisu mogle da realizuju kredit. Dakle, Agrobanka je imala ogromnu imovinu, a ta imovina je trebalo da se rasparča"; rekao je Petronijević.

Suđenje se nastavlja sutra.

Optuženi se terete da su od početka 2006. pa do kraja 2011. godine, protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u "Agrobanci" odobravali kredite, bankarske garancije, idavali menica i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća.

Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret "Agrobanke". Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza.

Antonić je uhapšen 8. avgusta 2012. godine, a kasnije su usledila nova proširenja istrage. On je, posle tačno godinu dana, 8. avgusta pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: