"Na Kosovo i za vreme izbora"

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao u Briselu da je postignut dogovor da svi srpski zvaničnici ubuduće mogu putovati na Kosovo - i pre i za vreme izbora.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 08.10.2013.

00:12

Default images

Dačić je, posle sastanka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, rekao da će postupak biti isti kao i do sada.

Ministar Aleksandar Vulin je rekao u Briselu da to znači da će zahtevi za posete biti upućivani Euleksu, koji će donositi odluku o tome.

"Ja sam rekao da ću se povući iz dijaloga ako posete budu zabranjene, tako da sam uveren da će ih biti", rekao je Dačić novinarima posle 17. runde dijaloga sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koja se odvija pod okriljem EU. Dačić je izrazio nadu da će ono što je dogovoreno tokom narednih nedelja biti sprovedeno.

On je u izjavi novinarima posle sastanka s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom Ketrin Ešton naglasio da tek treba da se vidi da li će Priština poštovati dogovor.

Ne mogu sto posto da garantujem da će to biti tako, jer smo se i ranije dogovarali, pa to što je dogovoreno nije bilo sprovedeno”, rekao je on.

Dačić je, izlazeći iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) posle trosatne večere sa Tačijem i Eštonovom, ocenio da je ovo bio jedan od uspešnijih sastanaka.

Dačić nije direktno odgovorio na pitanje kada će posetiti Kosovo. On je podvukao da je sastanak u ponedeljak u Briselu bio veoma uspešan i da je postignut dogovori da se u biračke spiskove upiše još 12.000 kosovskih Srba u četiri opštine na severu.

Uz to, ponovo će se, na osnovu novih dokumenata, razmotriti i mogućnost za upis mnogo većeg broja raseljenih i izbeglih lica sa Kosova koja žive u Srbiji.

Dačić je rekao da je do sada Centralna izborna komisija na Kosovu omogućila da samo 17 odsto potencijalnih birača iz redova izbeglica
i raseljenih može učestvovati na izborima, za šta je rekao da je izuzetno malo.

Dodao je da će, preko žalbi i uvida u dodatna dokumenta, kao što su podaci Komesarijata za izbeglice Srbije, moći da se potvrdi pravo mnogo većeg broja Srba da u novembru glasaju na lokalnim izborima.

"Stalo nam je da izbori budu regularni i fer i da što više Srba izađe na izbore”, istakao je on, ukazavši da je Srbija ispunila skoro sve svoje obaveze kad je reč o pripremama za izbore.

Dačić je pozvao sve kosovske Srbe da u što većem broju izađu na izbore kako bi stekli rukovodstvo koje će biti legalno i legitimno u očima međunarodne zajednice.

"Do sada se na njih gledalo kao na ilegalna i paralelna rukovodstva”, rekao je on, dodajući da je sledeća runda dijaloga sa Tačijem zakazana za posle izbora. Dačić je najavio da će prisustvovati formiranju Komisije za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje je zakazano za 21. novembar u Luksemburgu.

Dačić je rekao da sastanak u Briselu potvrđuje da je Srbija učinila praktično sve u sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.

U delegaciji Beograda su bili i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič oglasila se posle sastanka šturom porukom na Tviteru, istakavši da je Eštonova imala korisne i značajne razgovore sa dvojicom premijera.

Hašim Tači, koji je sa radne večere izašao malo pre Dačića, rekao je da je sastanak bio konstruktivan i da će Beograd i Priština nastaviti da rade na doslednom sprovođenju Briselskog sporazuma.

On je izbegao da direktno odgovori na pitanje da li je povučena zabrana da srpski funkcioneri posećuju Kosovo tokom predizborne kampanje, ali je konstatovao da je “hladni rat između Srbije i Kosova završen”.

"Zahtevi za posete biće rešavani u skladu sa procedurom u kosovskim institucijama”, rekao je Tači, dodajući da će se “sloboda kretanja poštovati bez diskriminacije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: