Obama: Moguće i da ne bude napada

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je moguće da neće doći do napada na Siriju ako njen lider Bašar al-Asad prihvati i sprovede ruski predlog.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.09.2013.

00:32

Default images

Podsetimo, Rusija je predložila Damasku da se zalihe hemijskog oružja koje ima Sirija stave pod međunarodnu kontrolu.

Obama je, u intervjuu za televiziju Si-En-En (CNN), rekao da je moguće da dođe do diplomatskog proboja i da taj predlog predstavlja pozitivan razvoj situacije, ali je upozorio da se mora sačekati kako bi videli da li se radi o ozbiljnoj nameri.

"Moguće je da ne dođe do napada ako je stvarno. Mi već dugo tražimo da se reši pitanje hemijskog oružja, jer je ono pretnja za mnoge nacije, kao i za SAD", kazao je predsednik Amerike.

On je rekao da se ne bi stiglo do ruskog predloga da Asad stavi pod kontrolu hemijsko oružje da nije bilo vojne pretnje SAD. Podsetimo, Obama je 31. avgusta izjavio da SAD treba da preduzmu vojnu akciju protiv Sirije, ali da će za to da traži odobrenje Kongresa.

"Videćemo da li može da se dođe do nečega što je ozbiljno. To ne bi rešilo problem građanskog rata, ali bi rešilo pitanje hemijskog oružja", ocenio je Obama.

Prema njegovim rečima, najbolje rešenje bi bilo da hemijsko oružje koje Sirija poseduje bude uništeno.

"Razgovarao sam sa Putinom i mislim da ni on ne vidi upotrebu hemijskog oružja kao nešto dobro. Mislim da može da dođe do proboja u razgovorima, ali mora da se nastavi pritisak", naglasio je Obama.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da bi ruski plan da Sirija preda svoje hemijsko oružje bio "važan korak" i upozorila Moskvu da mora iskreno pomoći međunarodnim naporima da se ublaži sirijska kriza.

Britanski premijer Dejvid Kameron podržao je predlog Rusije, generalni sekretar Ban Ki Mun je izjavio da će možda zatražiti da Savet bezbednosti zahteva od Sirije da hemijsko oružje smesti na lokacije koje bi bile pod nadzorom UN, a nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je upućeni predlog "interesantan", ali i da se nada da će nakon ponude uslediti i akcija i da nije u pitanju samo "kupovina" vremena.

Podsetimo, Obama je za danas najavio obraćanje javnosti u vezi sa Sirijom.

Predsednik SAD trebalo bi danas da se sastane sa republikanskim senatorima kako bi pokušao da od njih dobije podršku za rezoluciju kojom se odobrava upotreba sile u Siriji zbog korišćenja hemijskog oružja.

Kako je saopšteno iz kancelarije Miča Mekonela (Mitc McConnell), vođe republikanske manjine u Senatu, predsednik će sutra otići na ručak sa republikanskim kongresmenima.

Američki Senat glasaće u sredu o tome da li da razmatra podršku rezoluciji predsednika Baraka Obame, kojom bi bili odobreni vazdušni udari na Siriju, najavio je u ponedeljak lider demokratske većine u Senatu Hari Rid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: