Utorak, 10.09.2013.

00:32

Obama: Moguće i da ne bude napada

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je moguće da neće doći do napada na Siriju ako njen lider Bašar al-Asad prihvati i sprovede ruski predlog.

Izvor: B92

Obama: Moguæe i da ne bude napada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Nobody

pre 10 godina

Oni koji se bore protiv Asada ne bore se bas iz jedinstvenog interesa i razloga i veruje se da je i Al Kaida medju njima ,sto bi znacilo da se USA i Al Kaida bore na istoj strani!
Ja bih rado da znam ko sve proizvodi ili ima hemijsko oruzje i zasto neko uopste ima tako nesto a posebno je interesantno odkud Siriji,ako ona sama ne proizvodi,hemijsko oruzje ?

proxima centauri

pre 10 godina

(Mare, 10. septembar 2013 13:25)

Opet se ne slazem. U Siriji se za sada nista ne menja. Narod i dalje strada.

Pozicija je bila remi, vec u sredisnjici (trenutak kad su Englezi, pa i Nemci odbili ucesce). Svaki napad je riskantan. Amerikanci imaju materijalnu prednost, Rusi imaju, trenutno, bolju poziciju.

Ovo sto Rusija radi je ponuda remija.
Za Siriju briga i jedne i druge.

Mare

pre 10 godina

@proxima centauri

Ne, nisam rekao mat. Tj. ako je ovo cela partija šaha - napad na Siriju ili ne, onda to jeste mat. Međutim ove partije se igraju mnogo duže. Sirija je tu konj ili lovac koji je sada odbranjen od jednog napada...

Maka@

pre 10 godina

Remi je za sve osim za narod Sirije..Prvo ih huskaju, naoruzavaju obecavaju...Kakav paradoks da ehli sunnet cas zove Ameriku i zapad u pomoc cas ih drzi za najvece neprijatelje islama, cas su za demokratiju jer zaboga Asad je diktator, cas im je demokratija najvece zlo..Francuska skace da brani napaceni narod a ne moze burka na ulici...Velika zamena teza... Al Kaida i marinci na istoj strani i nikome to da ne zapara usi, pa kobajagi rat izmedju alevita i sunija ( da je to na delu rat bi vec bio gotov jer 20% prema prema 80% nema neke sanse) Sirija je bila zemlja za primer arapskom svetu a ne oni pokondireni beduini perverzno bogati... Mnoge stvari su tu nejasne i gde je tacno igra da li je to zemni gas i uzajamna saradnja Irana i Kine koja plasi USA ili je opet problem u Rusiji ja ne znam... ono sto znam da je Iran opet bitan igrac nije prva liga ali se vraca polako i da posle 20 i kusur godina Saudijci i Ameri nisu dobili sta su hteli.. A gde li je tu Izrael?! I naravno najbitnije pitanje gde je u tome svemu narod Sirije?!

Sun Cu

pre 10 godina

Sun Cu je rekao da je najbolja pobeda pobeda bez borbe. Amerikanci su bez borbe i sa politickim pritiskom uspeli da nateraju Asada da stavi hemijsko oruzje pod kontrolu i da ga unisti. Hemijsko oruzje je najveci adut Asada u eventualnoj intervenciji (gadjanje Izraela, kopneinh trupa itd). Kada se to zavrsi i hemijsko oruzje bude unisteno za nekoliko meseci Asad ce ostati samo sa konvencionalnim naoruzanjem. A onda ide standardni proces - prvo zona neletenja, pa proglasavanje Homsa i ostalih gradova koji drze pobunjenici zasticenim zonama pa onda udar po Asadu. Ko misli da ce unistenjem hemijskog oruzja oblak rata nad Asadom nestati grdno se vara. Americka strategija pozajmljuje od Sun Cu-a. Bez ispaljene rakete uzimaju mu najvaznije naoruzanje koje je godinama stvarao i rasporedjivao. Rusi i ruski obozavaoci se sada smeju ali treba gledati ko ce poslednji da se smeje. Prica sa Asadom nije zavrsena i svi to znaju. Ali prvo da mu se unisti hemijsko oruzje da ne moze da uzvrati.

Daleki

pre 10 godina

Vidim da mnogi ne shvacaju jednostavnost americke politike.
Rekli Slobi, cisti se sa Kosova, ili cemo te bombardirati. Slobo kaze ne, dobiv batine 78 dana, pa se preda.
Asadu kazu, ne mozes rabiti kemijsko oruzje, ili cemo te bombardirati. Asad je pametniji os Slobe, pa odmah preda oruzje i spasi se.
Za dve godine ce u istoj situaciji biti i Iran, iako mi se cini da su oni poceli slusati.
Moral price je , ne izazivajte Ameriku.

Jota

pre 10 godina

Sada je vec ocigledno da se Obama izvukao iz nezgodne situacije u koju su sami nesmotreno zapali.
Ali postoji jedna stara poslovica koja kaze, - VUK MENJA DLAKU , ALI CUD NIKADA -
Voleo bi da nisam u pravu, ali imam blagi osjecaj da SAD nece odustati od neke vrste agresije na Siriju u narednom dugorocnom periodu.
I kako neko na forumo odlicno rece, da nije strasno hemisko oruzije nego sva vrsta oruzija, tako bi i ja voleo da se bar smanje ratni konflikti u celom svetu i sve nesuglasice, netrpeljivosti, ratni poklici itd. itd. predju u ruke diplomatije sa mirnim resavanjem svik ratnih kriza.
Verovatno sam utopista u svom razmisljanju, jer otkako je sveta vode se ratovi i tesko da ce to u buducnosti da stane.
Ali, oruzije koje mnoge zemlje poseduju je toliko opasno po sam bioloski opstanak sveta, da vise nije u pitanju jedna drzava, vec cela planeta.
Pozdrav svim ljudima dobre volje u nadi da ce se razgovorom , a ne oruzjem , sve vise resvati sukobi medju narodima.

hrc

pre 10 godina

@Mile: Vi stvarno verujete u ovo: "Nema ovo veze sa Rusijom i Putinom, nego sa Britanijom i Nemackom koje nisu podrzale napad"? Ne samo te 2 zemlje, nego gotovo ceo NATO je nakon pojave ruskih brodova i podmornica (kao i medijskog rada na razbijanju dokaza za napad) otkazao podrsku napadu, iako su pre toga svi bili za napad. SAD potom ucenama i pritiscima obezbedjuju (verbalnu) podrsku 14 zemalja, ali jos nemaju podrsku za vojnu intervenciju.
Malo je smesno praviti se naivan i previdjati ocigledno.

proxima centauri

pre 10 godina

@(Mare, 10. septembar 2013 10:45)

Ti znaci mislis da su Amerikanci "popili" mat?
Ne bih se slozila.
Do partije u kojoj ce neko "popiti" mat, ima jos da se igra i haj, da si ti meni, ziv i zdrav.

Wizard

pre 10 godina

@Profesionalni sisac vesala

Neko ti je srušio sneška, pa si ljut.
Želeo si demokratske USA bombe, koje donose mir i ne ubijaju civile, a sada moraš još da čekaš dok ti se želja ne ispuni.
Ajde sad lagano sa Šabanom da utopiš tugu: https://www.youtube.com/watch?v=vP4zKoQkt5M

Mare

pre 10 godina

@proxima centauri

Teško da je remi. Amerikanci su nešto hteli, ali im se nije dalo. Rusi su hteli ovo što će da bude - da nema intervencije i status quo. Jedini način da Amerikanci koliko toliko sačuvaju obraz je ovo što je ponuđeno jer će se izmišljena priča oko hemijskog oružja sada kao razrešiti.

Mare Rema

pre 10 godina

Amerikanci sacuvali obraz, Rusi pokazali da jednoumlje ne prolazi vise u svetu i to je cela prica ove gluposti oko americkog bombardovanja.
Steta te nije bio na ovom mestu Putin ka su nas udarali,ali sta je tu je. Bitno je da mi sad ojacamo nase veze sa Rusijom jer samo nasi mediji neobavestavaju o izjavama Albanije o otcepljenju Preseva i Ulcinja.
Budu li krenuli na nas realno nemamo cime da se branimo.Nas Vojnik je na najnizim granama ikada u Srpskoj istoriji, a vlada ne radi nista.
Pozdrav

proxima centauri

pre 10 godina

Ipak je Putin za njih sahista...
(loody, 10. septembar 2013 00:56)

Obojica su sahisti.
Jos pre nedelju dana, cim su Englezi odbili da ucestvuju u napadu i papa se oglasio pozivom za mir, bilo je jasno da je pozicija REMI.
Rusi su ponudili remi, Amerikanci se premisljaju, konsultacije sa Kongresom (sekundantima)......prihvatice.

Hocemo jos jednu? Da, svakako.
Trenutni rezultat 1/2:1/2

AtamanCG

pre 10 godina

Baš se nešto pitam, kako to da se razne NVO ne oglasavaju povodom stanja tih osoba u Siriji ? Zanima me njihova detaljna analiza gdje im je bolje : kod Asada ili kod pobunjenika ? Kada se nama nameće to pitanje kao jedno od najvažnijih u cilju demokratizacije društva, što se to preskače u Siriji ? Valjda je to mnogo važnije, nego pitanje hoće li biti kršenja svih međunarodnih zakona i pravila bombardovanjem jedne nezavisne i suverene države, članice UN. Oduševljava me čvrst stav dobitnika Nobelove nagrade za mir. Sram te bilo, Obama !

musa

pre 10 godina

Rusija bi bila opkoljena sa azijske strane zemljama koje su pod kontrolom NaTO-a. To je razlog zasto se veruje da bi odgovor Rusije u ovom slucaju bio komkretan(vlajko, 10. septembar 2013 07:55)

Prijatelju, tebi izgleda 18. vek placa za komentar. Prvo, Iran nece biti napadnut, suvise bi kostalo. Drugo, Rusija ne bi bila opkoljena, jer ima granicu sa Kinom i Mongolijom. Trece, pa sta ako bi bila opkoljena? Ne razumem sta to znaci u vremenu Aviona, automobila, satelita? Taj drumsko-razbojnicki rezon iz skole Slavenka Terzica potpuno nas zaslepljuje za sve geopoliticke odnose. Mi jos razmisljamo u kontekstu hladnog rata, ili jos retrogradnije.
Ako ne bude intervencije, Obama je zapravo pobednik. Evo zasto:
1. Postovao je crvenu liniju
2. Naterao je Rusiju da se ukljuci u pregovore, iako je prvobitno rekla da nece (Rusiji se ne isplati da Amerikanci kontrolisu Siriju, zato se sad upinje da nadje dogovor, iako je prvobitno izjavljeno suprotno).
3. Ne mora da rizikuje odluku o napadu u slucaju da kongres glasa protiv rata.
Suvise ste ljudi zadojeni nekakvom iracionalnom mrznjom i suvise razmisljate kao da je i dalje 18. vek, ili, u najboljem slucaju, 1950. Morate avanzovati

jedan decko

pre 10 godina

Bez obzira na krajnji ishod cele ove drame, zbog svega sto je rekao i uradio u poslednjih mesec dana Obama je postao razocaranje veka, iako smo tek na pocetku.

purgerman

pre 10 godina

Pametan predlog Putina da se bojni otrovi stave pod kontrolu a kako su vec
menjunarodnim zakonom zabrnjeni,najbolje bi bili da se uniste u svim drzavama sveta. Bojni otrovi su prvi puta upotrebljeni u I. svetskom ratu i to na "francuskom frontu" kod rijeke Iper pa je prema tome dobio taj hemijski otrov ime "IPERIT". Upotrebljen je od tadasnje Njemacke i to topovskim granatama ,ali kako je vjetar promjenio svoj smjer ,taj otrov se vratio u njemcke rovove i ugusio dio vlastite vojske.

dare

pre 10 godina

Geostrateške igre me nikad nisu zanimale pa ću ih preskočiti one su uvek licemerne od koga god dolazile
Pored hemiskog oružija iz Sirije treba izbaciti i Sadisku Arabiju sa AL-Kaidom i uticaj Irana sa hezbulahom onda bi islamska idelogija konačno počela da bude neprihvatljiva za sve a sada je prihvatljiv saveznik svima

Zokii

pre 10 godina

Pre bih rekao da SAD pokusavaju da na foru izvuku ili stave pod kontrolu sirijsko hem.oruzje, posle cega bi ih napali bez bojazni od istog.

SUPERSILA

pre 10 godina

nekad ste bili super sila udarali gde hocete a sad vam Putin komanduje!!!
te rekli smo Putinu ovo te rekli smo Putinu ono.
ma sta ima da pricate bombardujte bre ili ste seprepali Rusije!!!
sad pitajte Putina jel smete da vratite brodove odakle su dosli!!!

dokon-um

pre 10 godina

Uzalud se komentatori ovde raduju. Amerika ce bombardocati sirijski rezim i to sasvim opravdsno, uzgred samo da dodam da ce ujedno diktator Asad uskoro biti skinut te da ga njegov kolega diktator Putin nikako nemoze spasiti. Necudi mi uopste zavist ljubomora pa i merznja na spram USA, naime na ovim prostorima od vajkada se me mrzelo sve sto je napredno i bolje od bas samih

vlajko

pre 10 godina

Pazi ovog Branka profesionalca. Prijatelju jesi li ti placen od Amera za takav komentar? Cisto da razjasnimo kad bi pali Iran i Sirija Rusija bi bila opkoljena sa azijske strane zemljama koje su pod kontrolom NaTO-a. To je razlog zasto se veruje da bi odgovor Rusije u ovom slucaju bio komkretan!

Bojan

pre 10 godina

Nije ovde u pitanju nikakav razum već činjenica da Obama vrlo dobro zna da postoje velike šanse da njegov prijedlog za napadom ne prodje ni kod kuće kao što nije proša ni u Britaniji...pa koristi činjenicu da su Rusi predložili Asadu da stavi svoj hemijsko oružje na raspolaganje. Čak i da Asad to uradi, ne vjerujem da će staviti sve količine već dio onoga što ima, jelte niko ne zna koliko Sirija toga ima. Obama se malo zaletao sa tom svom spikom o napadu prije samita a kad je vidio da se niko ne češe da čak ni kod kuće nema podršku onda sad priča da je moguće da ne bude napada. Napao bi taj da ima podršku svih saveznika ili većine.

zasto komplikovati?

pre 10 godina

"Razgovarao sam sa Putinom i mislim da ni on ne vidi upotrebu hemijskog oružja kao nešto dobro..."

JA NE VIDIM UPOTREBU BILO KOG ORUZJA KAO NESTO DOBRO

ps. Dokle smo stigli, od drveca se ne vidi suma.... :(

видовита

pre 10 godina

Рекох ја, тресла се гора, родио се миш. Колико сам схватила радњу фабуле :) сад ће САД да покаже како је Асад све испоштовао и до напада неће доћи. А ми ћемо да се правимо изненађени. Вришт на вртешки.

Damjan

pre 10 godina

Ne "pale" više, nadam se nikad više, izmišljene pretnje po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. Takođe se nadam da SAD više nikad neće krenuti u rat van granica svoje zemlje. Vreme je da Jenkiji stvarno odu kući.

Profesionalni sisac vesala

pre 10 godina

Oni koji misle da su Rusija I Asad nesto dobili ovim su u teskoj zabludi. Oni samo odlazu neminovno, a kad to ponovo dodje na red imace mnogo slabije pozicije. Pa I nato je u Kumanovu potpisao da Kosovo ostaje deo Jugoslavije, sto im nije posle smetalo da rasture I Jugoslaviju I odvoje Kosovo. Ako uniste hemisko oruzije gube veliki adut koji odvraca od kopnenog napada na njihovu zemlju. A ako ih kroz godinu dana napadnu kopneno, dzaba im I da imaju S-500. Pokidace ih Abramsima ko svinja masan dzak. Ovo je samo kupovanje vremena koje im nista dobrog nece doneti. Tako su I nas hteli da bombarduju '98. pa odustali kad smo pustili posmatrace(spijune) . Pa onda kad su ovi lepo sve razgledali, odmerili I pripremili, raskantali nas lagano. A sta zapad od toga gubi - ispasce lazovi po 1000 put u istoriji. Sigurno su se puno zbog toga zabrinuli. Zato nas narod lepo kaze - ko s djavolom tikve sadi, o glavu mu se obiju.

Branko antifasista

pre 10 godina

Obama se pokazuje kao najslabiji vladar posle Dzimi Kartera. Potpuno bezlican covek bez karaktera. Prvo ce ostaviti u nemilosti sirijske civile tiraninu Asadu, koji ce moci besomucno da ih ubija, samo ce sada koristiti granate a ne gas.

A pod dva mnogo gora posledica ce biti rast apetita Rusije, koja se po celom svetu stavlja na stranu diktature, tiranije i zla. Ovo ce samo Putinu dati gas da napadne neku susednu drzavu kao Ukrajinu ili Estoniju, jer zna da Amerikanci sa Obamom na celu osim verbalnih osuda nece nista uraditi. Tako su Englezi pokusavali da odobrovolje Hitlera ustupajuci mu Cehoslovacku i Austriju, ali posle su opet morali da se bore sa njim a on je za to vreme ojacao.

Ako je Amerika ozbiljna drzava, morali su da skinu ovog ubicu u Damasku. A onda odmah nakon toga da krenu na Teheran, koji je centar tog fundamentalistickog zla. Rusenjem rezima u Iranu doslo bi do stabilnosti na celom bliskom istoku.

Nucky Thompson

pre 10 godina

Da se odmah razumijemo, neko iz redova Asadove vojske je napravio s**nje sa bojnim otrovima. Iako su S Arabija i neke vodece Arapske zemlje ( sunitske) bile spremne da pokriju troskovr rata isto kao u prvom zali sko ratu, Obama nije imao podrsku kod stanovnistva a yo znaci i mod predstavnika ( Ko gres i Senat, ciji clanovi direktno odgovaraju biracima). Jedno vrijeme sam mislio da ce Obama ipak da ide do kraja j bez odobrenja Kongresa i Senata ali bi to bilo politicko samoubistvo. Ovaj potez sa Rusima je dodao odlicno da se izvuce iz blata u koje je sam sebe stavio sa pricom o "crvenoj linini". Ono sto brine ljude ovde u USA je sto medju pobunjenicima tj medju njihovim struja a postoji jedna koja je pod uticajem ekstremista. Ah da, ako mislite da se Ruse nesto pitalo- nije!

Posmatrač

pre 10 godina

Pre podsmevanja, bilo bi dobro razmisliti o tome da je ruska ponuda, na koju Sirija pristaje, deo pogodbe u kojoj SAD izlaze iz ove situacije sa najmanjom mogućom nelagodom...

Miša, Bgd

pre 10 godina

(Old Shatterhand, 10. septembar 2013 01:09)

Hemijsko oružje čine dve ili više uglavnom čvrste komponente koje se detonacijom "mešaju" i stvaraju otrovna isparenja. Hemijsko oružje se uništava odvajanjem komponenti ili u slučaju bombardovanja recimo speciajalnim bombama koje ili visokom temperaturom ili sastavom neutrališu hemijske agense.

Sin po materi

pre 10 godina

Da moguce je kao Sadamu sto je receno da unisti one rakete i taman kada je to ucinio krenuse napadi. Mislim da ce ih napasti uskoro amerikanci i da je ovo sve samo davanje laznih alternativa. I nama su nudili nekakve lazne alternative '99. u vidu neogranicenog kretanja njihovih trupa i rasporedjivanja po Srbiji u cilju cuvanja mira. Bas cemo da vidimo uskoro da ki ce Asad svoj jedini adut i sigurnost da preda na unistenje ili kontrolu bilo kome.

swe swe

pre 10 godina

tra-la-la, dobar razlog za povlacenje. Iznenadujuce, izgleda da su rusi ipak bili spremni da reaguju,
makar i da skidaju rakete prema Siriji, posto NATO pravi iskorak unazad, nepojmljivo.
U svakom slucaju pozitivno...

Zoran

pre 10 godina

Pobunjenici "oslobodili" sirijsko selo, pa terali hrišćane da pređu u islam

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/404275/Pobunjenici-oslobodili-sirijsko-selo-pa-terali-hriscane-da-predju-u-islam

Cisto da znate koga Obama podrzava.

Istina

pre 10 godina

Za sada mozda i bude predaha ali ce hemiksko oruzje za uvek ostati pretnja u svakom sukobu! Kad to oruzje ima Sirija nemoguce da ga negde nema i US I Rusija, a danas je sve na svetu blizo! Vreme se ne zaustavlja!

Old Shatterhand

pre 10 godina

"Prema njegovim rečima, najbolje rešenje bi bilo da hemijsko oružje koje Sirija poseduje bude uništeno."

1. Ne rezumem kako se unistava hemijsko oruzje?
2. Ne razumem ako napadnu i opale po hemijskim skladistima, nece biti stetno po zivotnoj sredini?
3. Ako ce UN cuvati sva skaldista hemijskog oruzja, da li to znaci da ce rat da stane ili ce da se nastavi?

Ova pitanja su malko nezgodna i nestasna.! juj juj juj :)

MUKNAVI

pre 10 godina

Pokupite i ono sto je u rukama vasih pobunjenika,jer Asad to nije bacao ,rece Karla Ponte,a i na samitu u to niste ubedili,sem Francuza,Jevreja,nikoga.

Zoran

pre 10 godina

Kazu da obicni ameri bas i nisu za intervenciju.
(Nikolica, 10. septembar 2013 01:03)

Pa ja kad cuitam Jahu kao da vas u Srbiji slusam:

Necemod a Ameriak bude svetski policajac!
Eto zasto nas mrze po svetu.
Sirija niej nas problem neka s eizmedju sebe biju.
Rusi neka resavaju taj problme, oni su im blizi.
Dosta vise rata resavajte ekonomske probleme u Americi.
Putin je mozak, Obama je nula.
Moram da se slozim sa Asadom, ne drage volje, ali je tacno da vlast u Americi ima najmanje poverenje u narodu neggo ikad ranije.

Sve sam ja ovo citao i citam poslednja dva dana, VEROVALI ILI NE, na Yahoo, od Amera. I to svi postovi u tom stilu, skoro da nema izuzetaka.

Mihailo

pre 10 godina

Prelomni trenutak, Amerika koja se povlači pred ruskim interesom. Svaka čast, za ceo svet je bolje da postoji polarizacija i ravnoteža snaga.
Još Sirijska armija da pregazi onaj šljam pa konačno da Sirija vidi neke malo bolje dane.

samo da rata ne bude ...

pre 10 godina

Da li je čoveku koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir došlo do svesti da ne treba da povede Ameriku u još jedan rat? Voleo bih da je tako.

Илија Чворовић

pre 10 godina

Вуна Мићо!!! Фрка, а?
Е да, јесте ли приметили колико је Обама оседео (да не кажем пропао) од почетка године?

Bobi

pre 10 godina

"On je rekao da se ne bi stiglo do ruskog predloga da Asad stavi pod kontrolu hemijsko oružje da nije bilo vojne pretnje SAD"

Hoćeš reći: ne bi bilo Kerijevog "retoričkog" pitanja da vam britanci (i ostali) nisu okrenuli leđa, i da si imao većinsku podršku kući za napad, pa ti je sad bilo koji izlaz iz situacije dobrodošao?

Mihailo

pre 10 godina

Prelomni trenutak, Amerika koja se povlači pred ruskim interesom. Svaka čast, za ceo svet je bolje da postoji polarizacija i ravnoteža snaga.
Još Sirijska armija da pregazi onaj šljam pa konačno da Sirija vidi neke malo bolje dane.

swe swe

pre 10 godina

tra-la-la, dobar razlog za povlacenje. Iznenadujuce, izgleda da su rusi ipak bili spremni da reaguju,
makar i da skidaju rakete prema Siriji, posto NATO pravi iskorak unazad, nepojmljivo.
U svakom slucaju pozitivno...

Bobi

pre 10 godina

"On je rekao da se ne bi stiglo do ruskog predloga da Asad stavi pod kontrolu hemijsko oružje da nije bilo vojne pretnje SAD"

Hoćeš reći: ne bi bilo Kerijevog "retoričkog" pitanja da vam britanci (i ostali) nisu okrenuli leđa, i da si imao većinsku podršku kući za napad, pa ti je sad bilo koji izlaz iz situacije dobrodošao?

Илија Чворовић

pre 10 godina

Вуна Мићо!!! Фрка, а?
Е да, јесте ли приметили колико је Обама оседео (да не кажем пропао) од почетка године?

MUKNAVI

pre 10 godina

Pokupite i ono sto je u rukama vasih pobunjenika,jer Asad to nije bacao ,rece Karla Ponte,a i na samitu u to niste ubedili,sem Francuza,Jevreja,nikoga.

samo da rata ne bude ...

pre 10 godina

Da li je čoveku koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir došlo do svesti da ne treba da povede Ameriku u još jedan rat? Voleo bih da je tako.

Zoran

pre 10 godina

Pobunjenici "oslobodili" sirijsko selo, pa terali hrišćane da pređu u islam

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/404275/Pobunjenici-oslobodili-sirijsko-selo-pa-terali-hriscane-da-predju-u-islam

Cisto da znate koga Obama podrzava.

Damjan

pre 10 godina

Ne "pale" više, nadam se nikad više, izmišljene pretnje po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. Takođe se nadam da SAD više nikad neće krenuti u rat van granica svoje zemlje. Vreme je da Jenkiji stvarno odu kući.

zasto komplikovati?

pre 10 godina

"Razgovarao sam sa Putinom i mislim da ni on ne vidi upotrebu hemijskog oružja kao nešto dobro..."

JA NE VIDIM UPOTREBU BILO KOG ORUZJA KAO NESTO DOBRO

ps. Dokle smo stigli, od drveca se ne vidi suma.... :(

Bojan

pre 10 godina

Nije ovde u pitanju nikakav razum već činjenica da Obama vrlo dobro zna da postoje velike šanse da njegov prijedlog za napadom ne prodje ni kod kuće kao što nije proša ni u Britaniji...pa koristi činjenicu da su Rusi predložili Asadu da stavi svoj hemijsko oružje na raspolaganje. Čak i da Asad to uradi, ne vjerujem da će staviti sve količine već dio onoga što ima, jelte niko ne zna koliko Sirija toga ima. Obama se malo zaletao sa tom svom spikom o napadu prije samita a kad je vidio da se niko ne češe da čak ni kod kuće nema podršku onda sad priča da je moguće da ne bude napada. Napao bi taj da ima podršku svih saveznika ili većine.

Zoran

pre 10 godina

Kazu da obicni ameri bas i nisu za intervenciju.
(Nikolica, 10. septembar 2013 01:03)

Pa ja kad cuitam Jahu kao da vas u Srbiji slusam:

Necemod a Ameriak bude svetski policajac!
Eto zasto nas mrze po svetu.
Sirija niej nas problem neka s eizmedju sebe biju.
Rusi neka resavaju taj problme, oni su im blizi.
Dosta vise rata resavajte ekonomske probleme u Americi.
Putin je mozak, Obama je nula.
Moram da se slozim sa Asadom, ne drage volje, ali je tacno da vlast u Americi ima najmanje poverenje u narodu neggo ikad ranije.

Sve sam ja ovo citao i citam poslednja dva dana, VEROVALI ILI NE, na Yahoo, od Amera. I to svi postovi u tom stilu, skoro da nema izuzetaka.

vlajko

pre 10 godina

Pazi ovog Branka profesionalca. Prijatelju jesi li ti placen od Amera za takav komentar? Cisto da razjasnimo kad bi pali Iran i Sirija Rusija bi bila opkoljena sa azijske strane zemljama koje su pod kontrolom NaTO-a. To je razlog zasto se veruje da bi odgovor Rusije u ovom slucaju bio komkretan!

Posmatrač

pre 10 godina

Pre podsmevanja, bilo bi dobro razmisliti o tome da je ruska ponuda, na koju Sirija pristaje, deo pogodbe u kojoj SAD izlaze iz ove situacije sa najmanjom mogućom nelagodom...

Old Shatterhand

pre 10 godina

"Prema njegovim rečima, najbolje rešenje bi bilo da hemijsko oružje koje Sirija poseduje bude uništeno."

1. Ne rezumem kako se unistava hemijsko oruzje?
2. Ne razumem ako napadnu i opale po hemijskim skladistima, nece biti stetno po zivotnoj sredini?
3. Ako ce UN cuvati sva skaldista hemijskog oruzja, da li to znaci da ce rat da stane ili ce da se nastavi?

Ova pitanja su malko nezgodna i nestasna.! juj juj juj :)

видовита

pre 10 godina

Рекох ја, тресла се гора, родио се миш. Колико сам схватила радњу фабуле :) сад ће САД да покаже како је Асад све испоштовао и до напада неће доћи. А ми ћемо да се правимо изненађени. Вришт на вртешки.

Sin po materi

pre 10 godina

Da moguce je kao Sadamu sto je receno da unisti one rakete i taman kada je to ucinio krenuse napadi. Mislim da ce ih napasti uskoro amerikanci i da je ovo sve samo davanje laznih alternativa. I nama su nudili nekakve lazne alternative '99. u vidu neogranicenog kretanja njihovih trupa i rasporedjivanja po Srbiji u cilju cuvanja mira. Bas cemo da vidimo uskoro da ki ce Asad svoj jedini adut i sigurnost da preda na unistenje ili kontrolu bilo kome.

Miša, Bgd

pre 10 godina

(Old Shatterhand, 10. septembar 2013 01:09)

Hemijsko oružje čine dve ili više uglavnom čvrste komponente koje se detonacijom "mešaju" i stvaraju otrovna isparenja. Hemijsko oružje se uništava odvajanjem komponenti ili u slučaju bombardovanja recimo speciajalnim bombama koje ili visokom temperaturom ili sastavom neutrališu hemijske agense.

Mare Rema

pre 10 godina

Amerikanci sacuvali obraz, Rusi pokazali da jednoumlje ne prolazi vise u svetu i to je cela prica ove gluposti oko americkog bombardovanja.
Steta te nije bio na ovom mestu Putin ka su nas udarali,ali sta je tu je. Bitno je da mi sad ojacamo nase veze sa Rusijom jer samo nasi mediji neobavestavaju o izjavama Albanije o otcepljenju Preseva i Ulcinja.
Budu li krenuli na nas realno nemamo cime da se branimo.Nas Vojnik je na najnizim granama ikada u Srpskoj istoriji, a vlada ne radi nista.
Pozdrav

Zokii

pre 10 godina

Pre bih rekao da SAD pokusavaju da na foru izvuku ili stave pod kontrolu sirijsko hem.oruzje, posle cega bi ih napali bez bojazni od istog.

jedan decko

pre 10 godina

Bez obzira na krajnji ishod cele ove drame, zbog svega sto je rekao i uradio u poslednjih mesec dana Obama je postao razocaranje veka, iako smo tek na pocetku.

Istina

pre 10 godina

Za sada mozda i bude predaha ali ce hemiksko oruzje za uvek ostati pretnja u svakom sukobu! Kad to oruzje ima Sirija nemoguce da ga negde nema i US I Rusija, a danas je sve na svetu blizo! Vreme se ne zaustavlja!

Profesionalni sisac vesala

pre 10 godina

Oni koji misle da su Rusija I Asad nesto dobili ovim su u teskoj zabludi. Oni samo odlazu neminovno, a kad to ponovo dodje na red imace mnogo slabije pozicije. Pa I nato je u Kumanovu potpisao da Kosovo ostaje deo Jugoslavije, sto im nije posle smetalo da rasture I Jugoslaviju I odvoje Kosovo. Ako uniste hemisko oruzije gube veliki adut koji odvraca od kopnenog napada na njihovu zemlju. A ako ih kroz godinu dana napadnu kopneno, dzaba im I da imaju S-500. Pokidace ih Abramsima ko svinja masan dzak. Ovo je samo kupovanje vremena koje im nista dobrog nece doneti. Tako su I nas hteli da bombarduju '98. pa odustali kad smo pustili posmatrace(spijune) . Pa onda kad su ovi lepo sve razgledali, odmerili I pripremili, raskantali nas lagano. A sta zapad od toga gubi - ispasce lazovi po 1000 put u istoriji. Sigurno su se puno zbog toga zabrinuli. Zato nas narod lepo kaze - ko s djavolom tikve sadi, o glavu mu se obiju.

Mare

pre 10 godina

@proxima centauri

Teško da je remi. Amerikanci su nešto hteli, ali im se nije dalo. Rusi su hteli ovo što će da bude - da nema intervencije i status quo. Jedini način da Amerikanci koliko toliko sačuvaju obraz je ovo što je ponuđeno jer će se izmišljena priča oko hemijskog oružja sada kao razrešiti.

Wizard

pre 10 godina

@Profesionalni sisac vesala

Neko ti je srušio sneška, pa si ljut.
Želeo si demokratske USA bombe, koje donose mir i ne ubijaju civile, a sada moraš još da čekaš dok ti se želja ne ispuni.
Ajde sad lagano sa Šabanom da utopiš tugu: https://www.youtube.com/watch?v=vP4zKoQkt5M

hrc

pre 10 godina

@Mile: Vi stvarno verujete u ovo: "Nema ovo veze sa Rusijom i Putinom, nego sa Britanijom i Nemackom koje nisu podrzale napad"? Ne samo te 2 zemlje, nego gotovo ceo NATO je nakon pojave ruskih brodova i podmornica (kao i medijskog rada na razbijanju dokaza za napad) otkazao podrsku napadu, iako su pre toga svi bili za napad. SAD potom ucenama i pritiscima obezbedjuju (verbalnu) podrsku 14 zemalja, ali jos nemaju podrsku za vojnu intervenciju.
Malo je smesno praviti se naivan i previdjati ocigledno.

AtamanCG

pre 10 godina

Baš se nešto pitam, kako to da se razne NVO ne oglasavaju povodom stanja tih osoba u Siriji ? Zanima me njihova detaljna analiza gdje im je bolje : kod Asada ili kod pobunjenika ? Kada se nama nameće to pitanje kao jedno od najvažnijih u cilju demokratizacije društva, što se to preskače u Siriji ? Valjda je to mnogo važnije, nego pitanje hoće li biti kršenja svih međunarodnih zakona i pravila bombardovanjem jedne nezavisne i suverene države, članice UN. Oduševljava me čvrst stav dobitnika Nobelove nagrade za mir. Sram te bilo, Obama !

dare

pre 10 godina

Geostrateške igre me nikad nisu zanimale pa ću ih preskočiti one su uvek licemerne od koga god dolazile
Pored hemiskog oružija iz Sirije treba izbaciti i Sadisku Arabiju sa AL-Kaidom i uticaj Irana sa hezbulahom onda bi islamska idelogija konačno počela da bude neprihvatljiva za sve a sada je prihvatljiv saveznik svima

proxima centauri

pre 10 godina

Ipak je Putin za njih sahista...
(loody, 10. septembar 2013 00:56)

Obojica su sahisti.
Jos pre nedelju dana, cim su Englezi odbili da ucestvuju u napadu i papa se oglasio pozivom za mir, bilo je jasno da je pozicija REMI.
Rusi su ponudili remi, Amerikanci se premisljaju, konsultacije sa Kongresom (sekundantima)......prihvatice.

Hocemo jos jednu? Da, svakako.
Trenutni rezultat 1/2:1/2

purgerman

pre 10 godina

Pametan predlog Putina da se bojni otrovi stave pod kontrolu a kako su vec
menjunarodnim zakonom zabrnjeni,najbolje bi bili da se uniste u svim drzavama sveta. Bojni otrovi su prvi puta upotrebljeni u I. svetskom ratu i to na "francuskom frontu" kod rijeke Iper pa je prema tome dobio taj hemijski otrov ime "IPERIT". Upotrebljen je od tadasnje Njemacke i to topovskim granatama ,ali kako je vjetar promjenio svoj smjer ,taj otrov se vratio u njemcke rovove i ugusio dio vlastite vojske.

Branko antifasista

pre 10 godina

Obama se pokazuje kao najslabiji vladar posle Dzimi Kartera. Potpuno bezlican covek bez karaktera. Prvo ce ostaviti u nemilosti sirijske civile tiraninu Asadu, koji ce moci besomucno da ih ubija, samo ce sada koristiti granate a ne gas.

A pod dva mnogo gora posledica ce biti rast apetita Rusije, koja se po celom svetu stavlja na stranu diktature, tiranije i zla. Ovo ce samo Putinu dati gas da napadne neku susednu drzavu kao Ukrajinu ili Estoniju, jer zna da Amerikanci sa Obamom na celu osim verbalnih osuda nece nista uraditi. Tako su Englezi pokusavali da odobrovolje Hitlera ustupajuci mu Cehoslovacku i Austriju, ali posle su opet morali da se bore sa njim a on je za to vreme ojacao.

Ako je Amerika ozbiljna drzava, morali su da skinu ovog ubicu u Damasku. A onda odmah nakon toga da krenu na Teheran, koji je centar tog fundamentalistickog zla. Rusenjem rezima u Iranu doslo bi do stabilnosti na celom bliskom istoku.

SUPERSILA

pre 10 godina

nekad ste bili super sila udarali gde hocete a sad vam Putin komanduje!!!
te rekli smo Putinu ovo te rekli smo Putinu ono.
ma sta ima da pricate bombardujte bre ili ste seprepali Rusije!!!
sad pitajte Putina jel smete da vratite brodove odakle su dosli!!!

Jota

pre 10 godina

Sada je vec ocigledno da se Obama izvukao iz nezgodne situacije u koju su sami nesmotreno zapali.
Ali postoji jedna stara poslovica koja kaze, - VUK MENJA DLAKU , ALI CUD NIKADA -
Voleo bi da nisam u pravu, ali imam blagi osjecaj da SAD nece odustati od neke vrste agresije na Siriju u narednom dugorocnom periodu.
I kako neko na forumo odlicno rece, da nije strasno hemisko oruzije nego sva vrsta oruzija, tako bi i ja voleo da se bar smanje ratni konflikti u celom svetu i sve nesuglasice, netrpeljivosti, ratni poklici itd. itd. predju u ruke diplomatije sa mirnim resavanjem svik ratnih kriza.
Verovatno sam utopista u svom razmisljanju, jer otkako je sveta vode se ratovi i tesko da ce to u buducnosti da stane.
Ali, oruzije koje mnoge zemlje poseduju je toliko opasno po sam bioloski opstanak sveta, da vise nije u pitanju jedna drzava, vec cela planeta.
Pozdrav svim ljudima dobre volje u nadi da ce se razgovorom , a ne oruzjem , sve vise resvati sukobi medju narodima.

dokon-um

pre 10 godina

Uzalud se komentatori ovde raduju. Amerika ce bombardocati sirijski rezim i to sasvim opravdsno, uzgred samo da dodam da ce ujedno diktator Asad uskoro biti skinut te da ga njegov kolega diktator Putin nikako nemoze spasiti. Necudi mi uopste zavist ljubomora pa i merznja na spram USA, naime na ovim prostorima od vajkada se me mrzelo sve sto je napredno i bolje od bas samih

musa

pre 10 godina

Rusija bi bila opkoljena sa azijske strane zemljama koje su pod kontrolom NaTO-a. To je razlog zasto se veruje da bi odgovor Rusije u ovom slucaju bio komkretan(vlajko, 10. septembar 2013 07:55)

Prijatelju, tebi izgleda 18. vek placa za komentar. Prvo, Iran nece biti napadnut, suvise bi kostalo. Drugo, Rusija ne bi bila opkoljena, jer ima granicu sa Kinom i Mongolijom. Trece, pa sta ako bi bila opkoljena? Ne razumem sta to znaci u vremenu Aviona, automobila, satelita? Taj drumsko-razbojnicki rezon iz skole Slavenka Terzica potpuno nas zaslepljuje za sve geopoliticke odnose. Mi jos razmisljamo u kontekstu hladnog rata, ili jos retrogradnije.
Ako ne bude intervencije, Obama je zapravo pobednik. Evo zasto:
1. Postovao je crvenu liniju
2. Naterao je Rusiju da se ukljuci u pregovore, iako je prvobitno rekla da nece (Rusiji se ne isplati da Amerikanci kontrolisu Siriju, zato se sad upinje da nadje dogovor, iako je prvobitno izjavljeno suprotno).
3. Ne mora da rizikuje odluku o napadu u slucaju da kongres glasa protiv rata.
Suvise ste ljudi zadojeni nekakvom iracionalnom mrznjom i suvise razmisljate kao da je i dalje 18. vek, ili, u najboljem slucaju, 1950. Morate avanzovati

Nucky Thompson

pre 10 godina

Da se odmah razumijemo, neko iz redova Asadove vojske je napravio s**nje sa bojnim otrovima. Iako su S Arabija i neke vodece Arapske zemlje ( sunitske) bile spremne da pokriju troskovr rata isto kao u prvom zali sko ratu, Obama nije imao podrsku kod stanovnistva a yo znaci i mod predstavnika ( Ko gres i Senat, ciji clanovi direktno odgovaraju biracima). Jedno vrijeme sam mislio da ce Obama ipak da ide do kraja j bez odobrenja Kongresa i Senata ali bi to bilo politicko samoubistvo. Ovaj potez sa Rusima je dodao odlicno da se izvuce iz blata u koje je sam sebe stavio sa pricom o "crvenoj linini". Ono sto brine ljude ovde u USA je sto medju pobunjenicima tj medju njihovim struja a postoji jedna koja je pod uticajem ekstremista. Ah da, ako mislite da se Ruse nesto pitalo- nije!

Maka@

pre 10 godina

Remi je za sve osim za narod Sirije..Prvo ih huskaju, naoruzavaju obecavaju...Kakav paradoks da ehli sunnet cas zove Ameriku i zapad u pomoc cas ih drzi za najvece neprijatelje islama, cas su za demokratiju jer zaboga Asad je diktator, cas im je demokratija najvece zlo..Francuska skace da brani napaceni narod a ne moze burka na ulici...Velika zamena teza... Al Kaida i marinci na istoj strani i nikome to da ne zapara usi, pa kobajagi rat izmedju alevita i sunija ( da je to na delu rat bi vec bio gotov jer 20% prema prema 80% nema neke sanse) Sirija je bila zemlja za primer arapskom svetu a ne oni pokondireni beduini perverzno bogati... Mnoge stvari su tu nejasne i gde je tacno igra da li je to zemni gas i uzajamna saradnja Irana i Kine koja plasi USA ili je opet problem u Rusiji ja ne znam... ono sto znam da je Iran opet bitan igrac nije prva liga ali se vraca polako i da posle 20 i kusur godina Saudijci i Ameri nisu dobili sta su hteli.. A gde li je tu Izrael?! I naravno najbitnije pitanje gde je u tome svemu narod Sirije?!

proxima centauri

pre 10 godina

@(Mare, 10. septembar 2013 10:45)

Ti znaci mislis da su Amerikanci "popili" mat?
Ne bih se slozila.
Do partije u kojoj ce neko "popiti" mat, ima jos da se igra i haj, da si ti meni, ziv i zdrav.

Mare

pre 10 godina

@proxima centauri

Ne, nisam rekao mat. Tj. ako je ovo cela partija šaha - napad na Siriju ili ne, onda to jeste mat. Međutim ove partije se igraju mnogo duže. Sirija je tu konj ili lovac koji je sada odbranjen od jednog napada...

Daleki

pre 10 godina

Vidim da mnogi ne shvacaju jednostavnost americke politike.
Rekli Slobi, cisti se sa Kosova, ili cemo te bombardirati. Slobo kaze ne, dobiv batine 78 dana, pa se preda.
Asadu kazu, ne mozes rabiti kemijsko oruzje, ili cemo te bombardirati. Asad je pametniji os Slobe, pa odmah preda oruzje i spasi se.
Za dve godine ce u istoj situaciji biti i Iran, iako mi se cini da su oni poceli slusati.
Moral price je , ne izazivajte Ameriku.

Sun Cu

pre 10 godina

Sun Cu je rekao da je najbolja pobeda pobeda bez borbe. Amerikanci su bez borbe i sa politickim pritiskom uspeli da nateraju Asada da stavi hemijsko oruzje pod kontrolu i da ga unisti. Hemijsko oruzje je najveci adut Asada u eventualnoj intervenciji (gadjanje Izraela, kopneinh trupa itd). Kada se to zavrsi i hemijsko oruzje bude unisteno za nekoliko meseci Asad ce ostati samo sa konvencionalnim naoruzanjem. A onda ide standardni proces - prvo zona neletenja, pa proglasavanje Homsa i ostalih gradova koji drze pobunjenici zasticenim zonama pa onda udar po Asadu. Ko misli da ce unistenjem hemijskog oruzja oblak rata nad Asadom nestati grdno se vara. Americka strategija pozajmljuje od Sun Cu-a. Bez ispaljene rakete uzimaju mu najvaznije naoruzanje koje je godinama stvarao i rasporedjivao. Rusi i ruski obozavaoci se sada smeju ali treba gledati ko ce poslednji da se smeje. Prica sa Asadom nije zavrsena i svi to znaju. Ali prvo da mu se unisti hemijsko oruzje da ne moze da uzvrati.

proxima centauri

pre 10 godina

(Mare, 10. septembar 2013 13:25)

Opet se ne slazem. U Siriji se za sada nista ne menja. Narod i dalje strada.

Pozicija je bila remi, vec u sredisnjici (trenutak kad su Englezi, pa i Nemci odbili ucesce). Svaki napad je riskantan. Amerikanci imaju materijalnu prednost, Rusi imaju, trenutno, bolju poziciju.

Ovo sto Rusija radi je ponuda remija.
Za Siriju briga i jedne i druge.

Nobody

pre 10 godina

Oni koji se bore protiv Asada ne bore se bas iz jedinstvenog interesa i razloga i veruje se da je i Al Kaida medju njima ,sto bi znacilo da se USA i Al Kaida bore na istoj strani!
Ja bih rado da znam ko sve proizvodi ili ima hemijsko oruzje i zasto neko uopste ima tako nesto a posebno je interesantno odkud Siriji,ako ona sama ne proizvodi,hemijsko oruzje ?

Branko antifasista

pre 10 godina

Obama se pokazuje kao najslabiji vladar posle Dzimi Kartera. Potpuno bezlican covek bez karaktera. Prvo ce ostaviti u nemilosti sirijske civile tiraninu Asadu, koji ce moci besomucno da ih ubija, samo ce sada koristiti granate a ne gas.

A pod dva mnogo gora posledica ce biti rast apetita Rusije, koja se po celom svetu stavlja na stranu diktature, tiranije i zla. Ovo ce samo Putinu dati gas da napadne neku susednu drzavu kao Ukrajinu ili Estoniju, jer zna da Amerikanci sa Obamom na celu osim verbalnih osuda nece nista uraditi. Tako su Englezi pokusavali da odobrovolje Hitlera ustupajuci mu Cehoslovacku i Austriju, ali posle su opet morali da se bore sa njim a on je za to vreme ojacao.

Ako je Amerika ozbiljna drzava, morali su da skinu ovog ubicu u Damasku. A onda odmah nakon toga da krenu na Teheran, koji je centar tog fundamentalistickog zla. Rusenjem rezima u Iranu doslo bi do stabilnosti na celom bliskom istoku.

dokon-um

pre 10 godina

Uzalud se komentatori ovde raduju. Amerika ce bombardocati sirijski rezim i to sasvim opravdsno, uzgred samo da dodam da ce ujedno diktator Asad uskoro biti skinut te da ga njegov kolega diktator Putin nikako nemoze spasiti. Necudi mi uopste zavist ljubomora pa i merznja na spram USA, naime na ovim prostorima od vajkada se me mrzelo sve sto je napredno i bolje od bas samih

SUPERSILA

pre 10 godina

nekad ste bili super sila udarali gde hocete a sad vam Putin komanduje!!!
te rekli smo Putinu ovo te rekli smo Putinu ono.
ma sta ima da pricate bombardujte bre ili ste seprepali Rusije!!!
sad pitajte Putina jel smete da vratite brodove odakle su dosli!!!

Nucky Thompson

pre 10 godina

Da se odmah razumijemo, neko iz redova Asadove vojske je napravio s**nje sa bojnim otrovima. Iako su S Arabija i neke vodece Arapske zemlje ( sunitske) bile spremne da pokriju troskovr rata isto kao u prvom zali sko ratu, Obama nije imao podrsku kod stanovnistva a yo znaci i mod predstavnika ( Ko gres i Senat, ciji clanovi direktno odgovaraju biracima). Jedno vrijeme sam mislio da ce Obama ipak da ide do kraja j bez odobrenja Kongresa i Senata ali bi to bilo politicko samoubistvo. Ovaj potez sa Rusima je dodao odlicno da se izvuce iz blata u koje je sam sebe stavio sa pricom o "crvenoj linini". Ono sto brine ljude ovde u USA je sto medju pobunjenicima tj medju njihovim struja a postoji jedna koja je pod uticajem ekstremista. Ah da, ako mislite da se Ruse nesto pitalo- nije!

Profesionalni sisac vesala

pre 10 godina

Oni koji misle da su Rusija I Asad nesto dobili ovim su u teskoj zabludi. Oni samo odlazu neminovno, a kad to ponovo dodje na red imace mnogo slabije pozicije. Pa I nato je u Kumanovu potpisao da Kosovo ostaje deo Jugoslavije, sto im nije posle smetalo da rasture I Jugoslaviju I odvoje Kosovo. Ako uniste hemisko oruzije gube veliki adut koji odvraca od kopnenog napada na njihovu zemlju. A ako ih kroz godinu dana napadnu kopneno, dzaba im I da imaju S-500. Pokidace ih Abramsima ko svinja masan dzak. Ovo je samo kupovanje vremena koje im nista dobrog nece doneti. Tako su I nas hteli da bombarduju '98. pa odustali kad smo pustili posmatrace(spijune) . Pa onda kad su ovi lepo sve razgledali, odmerili I pripremili, raskantali nas lagano. A sta zapad od toga gubi - ispasce lazovi po 1000 put u istoriji. Sigurno su se puno zbog toga zabrinuli. Zato nas narod lepo kaze - ko s djavolom tikve sadi, o glavu mu se obiju.

Old Shatterhand

pre 10 godina

"Prema njegovim rečima, najbolje rešenje bi bilo da hemijsko oružje koje Sirija poseduje bude uništeno."

1. Ne rezumem kako se unistava hemijsko oruzje?
2. Ne razumem ako napadnu i opale po hemijskim skladistima, nece biti stetno po zivotnoj sredini?
3. Ako ce UN cuvati sva skaldista hemijskog oruzja, da li to znaci da ce rat da stane ili ce da se nastavi?

Ova pitanja su malko nezgodna i nestasna.! juj juj juj :)

musa

pre 10 godina

Rusija bi bila opkoljena sa azijske strane zemljama koje su pod kontrolom NaTO-a. To je razlog zasto se veruje da bi odgovor Rusije u ovom slucaju bio komkretan(vlajko, 10. septembar 2013 07:55)

Prijatelju, tebi izgleda 18. vek placa za komentar. Prvo, Iran nece biti napadnut, suvise bi kostalo. Drugo, Rusija ne bi bila opkoljena, jer ima granicu sa Kinom i Mongolijom. Trece, pa sta ako bi bila opkoljena? Ne razumem sta to znaci u vremenu Aviona, automobila, satelita? Taj drumsko-razbojnicki rezon iz skole Slavenka Terzica potpuno nas zaslepljuje za sve geopoliticke odnose. Mi jos razmisljamo u kontekstu hladnog rata, ili jos retrogradnije.
Ako ne bude intervencije, Obama je zapravo pobednik. Evo zasto:
1. Postovao je crvenu liniju
2. Naterao je Rusiju da se ukljuci u pregovore, iako je prvobitno rekla da nece (Rusiji se ne isplati da Amerikanci kontrolisu Siriju, zato se sad upinje da nadje dogovor, iako je prvobitno izjavljeno suprotno).
3. Ne mora da rizikuje odluku o napadu u slucaju da kongres glasa protiv rata.
Suvise ste ljudi zadojeni nekakvom iracionalnom mrznjom i suvise razmisljate kao da je i dalje 18. vek, ili, u najboljem slucaju, 1950. Morate avanzovati

Mihailo

pre 10 godina

Prelomni trenutak, Amerika koja se povlači pred ruskim interesom. Svaka čast, za ceo svet je bolje da postoji polarizacija i ravnoteža snaga.
Još Sirijska armija da pregazi onaj šljam pa konačno da Sirija vidi neke malo bolje dane.

Daleki

pre 10 godina

Vidim da mnogi ne shvacaju jednostavnost americke politike.
Rekli Slobi, cisti se sa Kosova, ili cemo te bombardirati. Slobo kaze ne, dobiv batine 78 dana, pa se preda.
Asadu kazu, ne mozes rabiti kemijsko oruzje, ili cemo te bombardirati. Asad je pametniji os Slobe, pa odmah preda oruzje i spasi se.
Za dve godine ce u istoj situaciji biti i Iran, iako mi se cini da su oni poceli slusati.
Moral price je , ne izazivajte Ameriku.

Zokii

pre 10 godina

Pre bih rekao da SAD pokusavaju da na foru izvuku ili stave pod kontrolu sirijsko hem.oruzje, posle cega bi ih napali bez bojazni od istog.

swe swe

pre 10 godina

tra-la-la, dobar razlog za povlacenje. Iznenadujuce, izgleda da su rusi ipak bili spremni da reaguju,
makar i da skidaju rakete prema Siriji, posto NATO pravi iskorak unazad, nepojmljivo.
U svakom slucaju pozitivno...

Sun Cu

pre 10 godina

Sun Cu je rekao da je najbolja pobeda pobeda bez borbe. Amerikanci su bez borbe i sa politickim pritiskom uspeli da nateraju Asada da stavi hemijsko oruzje pod kontrolu i da ga unisti. Hemijsko oruzje je najveci adut Asada u eventualnoj intervenciji (gadjanje Izraela, kopneinh trupa itd). Kada se to zavrsi i hemijsko oruzje bude unisteno za nekoliko meseci Asad ce ostati samo sa konvencionalnim naoruzanjem. A onda ide standardni proces - prvo zona neletenja, pa proglasavanje Homsa i ostalih gradova koji drze pobunjenici zasticenim zonama pa onda udar po Asadu. Ko misli da ce unistenjem hemijskog oruzja oblak rata nad Asadom nestati grdno se vara. Americka strategija pozajmljuje od Sun Cu-a. Bez ispaljene rakete uzimaju mu najvaznije naoruzanje koje je godinama stvarao i rasporedjivao. Rusi i ruski obozavaoci se sada smeju ali treba gledati ko ce poslednji da se smeje. Prica sa Asadom nije zavrsena i svi to znaju. Ali prvo da mu se unisti hemijsko oruzje da ne moze da uzvrati.

Илија Чворовић

pre 10 godina

Вуна Мићо!!! Фрка, а?
Е да, јесте ли приметили колико је Обама оседео (да не кажем пропао) од почетка године?

vlajko

pre 10 godina

Pazi ovog Branka profesionalca. Prijatelju jesi li ti placen od Amera za takav komentar? Cisto da razjasnimo kad bi pali Iran i Sirija Rusija bi bila opkoljena sa azijske strane zemljama koje su pod kontrolom NaTO-a. To je razlog zasto se veruje da bi odgovor Rusije u ovom slucaju bio komkretan!

Sin po materi

pre 10 godina

Da moguce je kao Sadamu sto je receno da unisti one rakete i taman kada je to ucinio krenuse napadi. Mislim da ce ih napasti uskoro amerikanci i da je ovo sve samo davanje laznih alternativa. I nama su nudili nekakve lazne alternative '99. u vidu neogranicenog kretanja njihovih trupa i rasporedjivanja po Srbiji u cilju cuvanja mira. Bas cemo da vidimo uskoro da ki ce Asad svoj jedini adut i sigurnost da preda na unistenje ili kontrolu bilo kome.

samo da rata ne bude ...

pre 10 godina

Da li je čoveku koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir došlo do svesti da ne treba da povede Ameriku u još jedan rat? Voleo bih da je tako.

Mare Rema

pre 10 godina

Amerikanci sacuvali obraz, Rusi pokazali da jednoumlje ne prolazi vise u svetu i to je cela prica ove gluposti oko americkog bombardovanja.
Steta te nije bio na ovom mestu Putin ka su nas udarali,ali sta je tu je. Bitno je da mi sad ojacamo nase veze sa Rusijom jer samo nasi mediji neobavestavaju o izjavama Albanije o otcepljenju Preseva i Ulcinja.
Budu li krenuli na nas realno nemamo cime da se branimo.Nas Vojnik je na najnizim granama ikada u Srpskoj istoriji, a vlada ne radi nista.
Pozdrav

proxima centauri

pre 10 godina

@(Mare, 10. septembar 2013 10:45)

Ti znaci mislis da su Amerikanci "popili" mat?
Ne bih se slozila.
Do partije u kojoj ce neko "popiti" mat, ima jos da se igra i haj, da si ti meni, ziv i zdrav.

proxima centauri

pre 10 godina

Ipak je Putin za njih sahista...
(loody, 10. septembar 2013 00:56)

Obojica su sahisti.
Jos pre nedelju dana, cim su Englezi odbili da ucestvuju u napadu i papa se oglasio pozivom za mir, bilo je jasno da je pozicija REMI.
Rusi su ponudili remi, Amerikanci se premisljaju, konsultacije sa Kongresom (sekundantima)......prihvatice.

Hocemo jos jednu? Da, svakako.
Trenutni rezultat 1/2:1/2

proxima centauri

pre 10 godina

(Mare, 10. septembar 2013 13:25)

Opet se ne slazem. U Siriji se za sada nista ne menja. Narod i dalje strada.

Pozicija je bila remi, vec u sredisnjici (trenutak kad su Englezi, pa i Nemci odbili ucesce). Svaki napad je riskantan. Amerikanci imaju materijalnu prednost, Rusi imaju, trenutno, bolju poziciju.

Ovo sto Rusija radi je ponuda remija.
Za Siriju briga i jedne i druge.

MUKNAVI

pre 10 godina

Pokupite i ono sto je u rukama vasih pobunjenika,jer Asad to nije bacao ,rece Karla Ponte,a i na samitu u to niste ubedili,sem Francuza,Jevreja,nikoga.

Damjan

pre 10 godina

Ne "pale" više, nadam se nikad više, izmišljene pretnje po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. Takođe se nadam da SAD više nikad neće krenuti u rat van granica svoje zemlje. Vreme je da Jenkiji stvarno odu kući.

Bobi

pre 10 godina

"On je rekao da se ne bi stiglo do ruskog predloga da Asad stavi pod kontrolu hemijsko oružje da nije bilo vojne pretnje SAD"

Hoćeš reći: ne bi bilo Kerijevog "retoričkog" pitanja da vam britanci (i ostali) nisu okrenuli leđa, i da si imao većinsku podršku kući za napad, pa ti je sad bilo koji izlaz iz situacije dobrodošao?

Zoran

pre 10 godina

Kazu da obicni ameri bas i nisu za intervenciju.
(Nikolica, 10. septembar 2013 01:03)

Pa ja kad cuitam Jahu kao da vas u Srbiji slusam:

Necemod a Ameriak bude svetski policajac!
Eto zasto nas mrze po svetu.
Sirija niej nas problem neka s eizmedju sebe biju.
Rusi neka resavaju taj problme, oni su im blizi.
Dosta vise rata resavajte ekonomske probleme u Americi.
Putin je mozak, Obama je nula.
Moram da se slozim sa Asadom, ne drage volje, ali je tacno da vlast u Americi ima najmanje poverenje u narodu neggo ikad ranije.

Sve sam ja ovo citao i citam poslednja dva dana, VEROVALI ILI NE, na Yahoo, od Amera. I to svi postovi u tom stilu, skoro da nema izuzetaka.

видовита

pre 10 godina

Рекох ја, тресла се гора, родио се миш. Колико сам схватила радњу фабуле :) сад ће САД да покаже како је Асад све испоштовао и до напада неће доћи. А ми ћемо да се правимо изненађени. Вришт на вртешки.

Istina

pre 10 godina

Za sada mozda i bude predaha ali ce hemiksko oruzje za uvek ostati pretnja u svakom sukobu! Kad to oruzje ima Sirija nemoguce da ga negde nema i US I Rusija, a danas je sve na svetu blizo! Vreme se ne zaustavlja!

Bojan

pre 10 godina

Nije ovde u pitanju nikakav razum već činjenica da Obama vrlo dobro zna da postoje velike šanse da njegov prijedlog za napadom ne prodje ni kod kuće kao što nije proša ni u Britaniji...pa koristi činjenicu da su Rusi predložili Asadu da stavi svoj hemijsko oružje na raspolaganje. Čak i da Asad to uradi, ne vjerujem da će staviti sve količine već dio onoga što ima, jelte niko ne zna koliko Sirija toga ima. Obama se malo zaletao sa tom svom spikom o napadu prije samita a kad je vidio da se niko ne češe da čak ni kod kuće nema podršku onda sad priča da je moguće da ne bude napada. Napao bi taj da ima podršku svih saveznika ili većine.

zasto komplikovati?

pre 10 godina

"Razgovarao sam sa Putinom i mislim da ni on ne vidi upotrebu hemijskog oružja kao nešto dobro..."

JA NE VIDIM UPOTREBU BILO KOG ORUZJA KAO NESTO DOBRO

ps. Dokle smo stigli, od drveca se ne vidi suma.... :(

jedan decko

pre 10 godina

Bez obzira na krajnji ishod cele ove drame, zbog svega sto je rekao i uradio u poslednjih mesec dana Obama je postao razocaranje veka, iako smo tek na pocetku.

Zoran

pre 10 godina

Pobunjenici "oslobodili" sirijsko selo, pa terali hrišćane da pređu u islam

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/404275/Pobunjenici-oslobodili-sirijsko-selo-pa-terali-hriscane-da-predju-u-islam

Cisto da znate koga Obama podrzava.

Posmatrač

pre 10 godina

Pre podsmevanja, bilo bi dobro razmisliti o tome da je ruska ponuda, na koju Sirija pristaje, deo pogodbe u kojoj SAD izlaze iz ove situacije sa najmanjom mogućom nelagodom...

AtamanCG

pre 10 godina

Baš se nešto pitam, kako to da se razne NVO ne oglasavaju povodom stanja tih osoba u Siriji ? Zanima me njihova detaljna analiza gdje im je bolje : kod Asada ili kod pobunjenika ? Kada se nama nameće to pitanje kao jedno od najvažnijih u cilju demokratizacije društva, što se to preskače u Siriji ? Valjda je to mnogo važnije, nego pitanje hoće li biti kršenja svih međunarodnih zakona i pravila bombardovanjem jedne nezavisne i suverene države, članice UN. Oduševljava me čvrst stav dobitnika Nobelove nagrade za mir. Sram te bilo, Obama !

hrc

pre 10 godina

@Mile: Vi stvarno verujete u ovo: "Nema ovo veze sa Rusijom i Putinom, nego sa Britanijom i Nemackom koje nisu podrzale napad"? Ne samo te 2 zemlje, nego gotovo ceo NATO je nakon pojave ruskih brodova i podmornica (kao i medijskog rada na razbijanju dokaza za napad) otkazao podrsku napadu, iako su pre toga svi bili za napad. SAD potom ucenama i pritiscima obezbedjuju (verbalnu) podrsku 14 zemalja, ali jos nemaju podrsku za vojnu intervenciju.
Malo je smesno praviti se naivan i previdjati ocigledno.

purgerman

pre 10 godina

Pametan predlog Putina da se bojni otrovi stave pod kontrolu a kako su vec
menjunarodnim zakonom zabrnjeni,najbolje bi bili da se uniste u svim drzavama sveta. Bojni otrovi su prvi puta upotrebljeni u I. svetskom ratu i to na "francuskom frontu" kod rijeke Iper pa je prema tome dobio taj hemijski otrov ime "IPERIT". Upotrebljen je od tadasnje Njemacke i to topovskim granatama ,ali kako je vjetar promjenio svoj smjer ,taj otrov se vratio u njemcke rovove i ugusio dio vlastite vojske.

Wizard

pre 10 godina

@Profesionalni sisac vesala

Neko ti je srušio sneška, pa si ljut.
Želeo si demokratske USA bombe, koje donose mir i ne ubijaju civile, a sada moraš još da čekaš dok ti se želja ne ispuni.
Ajde sad lagano sa Šabanom da utopiš tugu: https://www.youtube.com/watch?v=vP4zKoQkt5M

dare

pre 10 godina

Geostrateške igre me nikad nisu zanimale pa ću ih preskočiti one su uvek licemerne od koga god dolazile
Pored hemiskog oružija iz Sirije treba izbaciti i Sadisku Arabiju sa AL-Kaidom i uticaj Irana sa hezbulahom onda bi islamska idelogija konačno počela da bude neprihvatljiva za sve a sada je prihvatljiv saveznik svima

Mare

pre 10 godina

@proxima centauri

Teško da je remi. Amerikanci su nešto hteli, ali im se nije dalo. Rusi su hteli ovo što će da bude - da nema intervencije i status quo. Jedini način da Amerikanci koliko toliko sačuvaju obraz je ovo što je ponuđeno jer će se izmišljena priča oko hemijskog oružja sada kao razrešiti.

Jota

pre 10 godina

Sada je vec ocigledno da se Obama izvukao iz nezgodne situacije u koju su sami nesmotreno zapali.
Ali postoji jedna stara poslovica koja kaze, - VUK MENJA DLAKU , ALI CUD NIKADA -
Voleo bi da nisam u pravu, ali imam blagi osjecaj da SAD nece odustati od neke vrste agresije na Siriju u narednom dugorocnom periodu.
I kako neko na forumo odlicno rece, da nije strasno hemisko oruzije nego sva vrsta oruzija, tako bi i ja voleo da se bar smanje ratni konflikti u celom svetu i sve nesuglasice, netrpeljivosti, ratni poklici itd. itd. predju u ruke diplomatije sa mirnim resavanjem svik ratnih kriza.
Verovatno sam utopista u svom razmisljanju, jer otkako je sveta vode se ratovi i tesko da ce to u buducnosti da stane.
Ali, oruzije koje mnoge zemlje poseduju je toliko opasno po sam bioloski opstanak sveta, da vise nije u pitanju jedna drzava, vec cela planeta.
Pozdrav svim ljudima dobre volje u nadi da ce se razgovorom , a ne oruzjem , sve vise resvati sukobi medju narodima.

Miša, Bgd

pre 10 godina

(Old Shatterhand, 10. septembar 2013 01:09)

Hemijsko oružje čine dve ili više uglavnom čvrste komponente koje se detonacijom "mešaju" i stvaraju otrovna isparenja. Hemijsko oružje se uništava odvajanjem komponenti ili u slučaju bombardovanja recimo speciajalnim bombama koje ili visokom temperaturom ili sastavom neutrališu hemijske agense.

Mare

pre 10 godina

@proxima centauri

Ne, nisam rekao mat. Tj. ako je ovo cela partija šaha - napad na Siriju ili ne, onda to jeste mat. Međutim ove partije se igraju mnogo duže. Sirija je tu konj ili lovac koji je sada odbranjen od jednog napada...

Maka@

pre 10 godina

Remi je za sve osim za narod Sirije..Prvo ih huskaju, naoruzavaju obecavaju...Kakav paradoks da ehli sunnet cas zove Ameriku i zapad u pomoc cas ih drzi za najvece neprijatelje islama, cas su za demokratiju jer zaboga Asad je diktator, cas im je demokratija najvece zlo..Francuska skace da brani napaceni narod a ne moze burka na ulici...Velika zamena teza... Al Kaida i marinci na istoj strani i nikome to da ne zapara usi, pa kobajagi rat izmedju alevita i sunija ( da je to na delu rat bi vec bio gotov jer 20% prema prema 80% nema neke sanse) Sirija je bila zemlja za primer arapskom svetu a ne oni pokondireni beduini perverzno bogati... Mnoge stvari su tu nejasne i gde je tacno igra da li je to zemni gas i uzajamna saradnja Irana i Kine koja plasi USA ili je opet problem u Rusiji ja ne znam... ono sto znam da je Iran opet bitan igrac nije prva liga ali se vraca polako i da posle 20 i kusur godina Saudijci i Ameri nisu dobili sta su hteli.. A gde li je tu Izrael?! I naravno najbitnije pitanje gde je u tome svemu narod Sirije?!

Nobody

pre 10 godina

Oni koji se bore protiv Asada ne bore se bas iz jedinstvenog interesa i razloga i veruje se da je i Al Kaida medju njima ,sto bi znacilo da se USA i Al Kaida bore na istoj strani!
Ja bih rado da znam ko sve proizvodi ili ima hemijsko oruzje i zasto neko uopste ima tako nesto a posebno je interesantno odkud Siriji,ako ona sama ne proizvodi,hemijsko oruzje ?