Ministarka se i dalje ne izjašnjava

Ministarka zdravlja i dalje ne želi da se izjašnjava o izveštajima spoljnog i unutrašnjeg nadzora o slučaju bebe koja je umrla 29. jula u GAK Narodoni front.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2013.

12:11

Default images

Iako nije uobičajena procedura da se klinika koja se kontroliše i sama naknadno izjašnjava, Slavica Đukić Dejanović napominje da još čeka njihov odgovor na nalaze spoljnog stručnog nadzora.

Odgovor GAK-a, u kome se traži dodatna analiza, stigao je danas u ministarstvo zdravlja.

Još prošle nedelje ministarstvu zdravlja prosleđeni su izveštaji unutrašnje kontrole I spoljnog stručnog nadzora rada lekara u GAK Narodni Front u slučaju praćenja trudnoće Branislave Branković, čija je beba mrtvorođena 29. jula u ovoj klinici.

Oba izveštaja do kojih je došao B92 ukazuju da je do smrti došlo usled propusta lekara. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović odbija i dalje da da konkretan komentar, ali dodaje da će svi oni koji su eventualno počinili bilo kakav prekršaj sigurno biti sankcionisani.

Đukić Dejanović: Spoljni nadzor je onog momenta kada se za događaj saznalo krenuo sa radom. Bilo im je potrebno onoliko vremena koliko im je trebalo. Juče je, naglašavam, stigao, i očekujem da do kraja dana ili eventualno sutra, pošto rokovi teku... Sama institucija je dobila taj izveštaj dan pre ministarstva, a ministarstvo se pre toga ne može ni oglasiti.

B92: Svesni smo pokušaja da se priča zataška. Zar neki način, ćuteći o tome, ne učestvujete u svemu tome?

Đukić Dejanović: Ne razumem o kojem ćutanju govorite. Sasvim sam vam konkretno rekla šta su obaveze Ministarstva zdravlja, da poštuje određene rokove i rok od tri dana koji podrazumeva da se oglasi i sama institucija. Ne razgovaram uopšte o zataškavanju, od prvog momenta vrlo otvoreno o svemu govorimo, ali znate, bez činjenica ne možemo donositi zaključke i bez toga da struka da svoj stav o svemu tome. Uključujući tu i nove činjenice koje svakog momenta mogu stići, ministarstvo zdravlja nema instrumente i ne sme se oglašavati.

B92: Da li je vaš lični utisak da to predugo traje?

Đukić Dejanović: Moj lični utisak je da je to bio tužan događaj i da, ako ima propusta, da će sigurno biti sankcionisan onaj koji je napravio propust.

Krajem prošlog meseca, 29. jula, prilikom porođaja u GAK "Narodni front", jedna od beba iz blizanačke trudnoće je rođena u teškom stanju, a druga je preminula. Roditelji sumnjaju da je u pitanju lekarska greška i da bi beba ostala živa da je na vreme urađen carski rez.

Zbog sumnji da je učinjen propust, Ministarstvo zdravlja je 1. avgusta naložilo da se uradi spoljašni stručni nadzor, nakon što je u bolnicu ušla inspekcija i sprovedena unutrašnja kontrola.

B92 je objavio delove izveštaja spoljnog nadzora rada GAK "Narodni front", u kome se navodi da je beba porodice Branković umrla zbog propusta lekara.

Nakon toga, direktor klinike "Narodni front" Dušan Stanojević za "Politiku" rekao da je beba, koja je preminula 29. jula, preminula zbog sepse i da je to novi nalaz unutrašnje kontrole, iako dve komisije tvrde da je porođaj trebalo uraditi dan ranije I da bi u tom slučaju beba bila živa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

10 h

Podeli: