Krstiću je neophodna podrška Vlade

Konsenzus u vladajućoj koaliciji o rezovima u ekonomiji ključni preduslov za uspeh budućeg ministra finansija Lazara Krstića, smatraju analitičari.

Izvor: B92

Nedelja, 18.08.2013.

16:36

Default images

Do kraja meseca Lazar Krstić će i zvanično preuzeti resor finansija u Vladi Srbije. Uvođenje reda u državne finansije neće biti lak posao, a da li će diplomac sa Jejla biti uspešan ministar zavisi od podške koju će imati u Vladi.

Analtičari ističu da mu je za nepopularne mere u javnim preduzećima ili penzijskom sistemu, potrebna pre svega podrška socijalista.

Za svega nekoliko dana Lazar Kristic, prešao je put od javnosti nepoznatog mladića do najtraženije političke i ekonomske figure. Iako još nije zvanično postao ministar finansija, sam njegov povratak u zemlju istiće se kao pozitivan primer, pa je tako, na primer njegovo pismo pročitano na letnjoj skupštini srpskih studenata u inostranstvu.

Uz velika očekivanja, Lazar Krstića čeka težak posao. Baš zato što je svoja znanja sticao daleko, važno je i ko će biti deo njegovog tima, smatra glvani i odgovorni urednik nedeljnik NIN Milan Ćulibrk.

“Od velike je važnosti zato što on dolazi iz Amerike, iz potpuno drugačijeg sistema, u Srbiju gde se nije radilo kako treba sa javnim finansijama. Manjak u budžetu je uvek između milijardu i miliardu i po evra“, podseća Ćulibrk.

Ipak, koliko će Krsić biti uspešan ministar zavisi od toga da li će za neophodne i nepopularne mere imati podršku, pre svega SPS-a i koalicije koja je okupljenja oko te stranke.

“Dačić je mogao da kaže ’ne’ MMF-u, može da kaže ’ne’ i merama gospodna Krstića. Neke mere možda mogu i da uzdrmaju vladu“, upozorava Ćulibrk.

Posle dve decenije odlaganja Srbija mora da napravi radiklane poteze i konačno počne s reformama, kaže Čulibrk.

On ističe da bi jedan od prvih poteza morala biti potpuna promena pristupa funkcionisanju javnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: