Intenzivna kampanja Navaljnog

Osuđeni ruski bloger i opozicioni lider Aleksej Navaljni vodi intenzivnu kampanju za gradonačelnika Moskve.

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

20:29

Default images

Njegova kampanja, pre svega, zbog njegovih neposrednih kontakata sa građanima, predstavlja političku novinu u Rusiji.

"Zdravo, moje ime je Aleksej Navaljni i imam 37 godina", poručio je harizmatični Navaljni, penjući se na binu okupljenima na jednom mitingu u Moskvi u okviru kampanje za izbore koji će se održati 8. septembra.

Navaljni je prošlog meseca osuđen na pet godina zatvora po optužbi da je kao savetnik gubernatora Kirova izvršio pritisak da se jednoj privatnoj firmi proda drvna građa državne kompanije Kirovles po nižoj ceni.

Sud ga je pustio na slobodu do pravosnažnosti presude kako bi, prema rečima tužioca koji je puštanje tražio, „mogao da kao i ostali kandidati učestvuje u predizbornim aktivnostima".

Vratio se u Moskvu kao heroj. "Ne mogu da stave u zatvor osobu koju podržavaju milioni ljudi", poručio je pristalicama.

Ipak, teoretski, Navaljni bi mogao da bude vraćen u zatvor ako presudu koju on odbacuje kao političku nameštaljku, potvrdi apelacioni sud.

Prema nedavnim istraživanjima javnog mnenja, Navaljni bi na izborima mogao da dobije oko 9 odsto glasova i na drugom je mestu posle sadašnjeg v.d. gradonačelnika i čoveka bliskog Kremlju Sergeja Sobjanjina koji ima 55 odsto podrške.

Navaljni i njegov izborni tim se trude da to promene - odštampali su propagandni materijal, brojni volonteri u izbornom štabu danonoćno sede za laptopovima, a tu je i jedan lični fotograf.

Ali, ono što Navaljnijevu kampanju izdvaja jeste njegova spremnost da govori na ulici, da razgovara sa studentima, provokatorima, pijanicama i decom.

U Rusiji je prava retkost da se neki političar suoči sa običcnim građanima na ulici. Navaljni drži pet mitiga dnevno vikendom u raznim delovima Moskve i po tri radnim danima u trajanju od oko 40 minuta.

Ističe da je on "običan Moskovljanin, baš kao i oni" i da deli njihove probleme - na primer, zabrinut je za mesečni račun za komunalije od 9.500 rubalja (290 dolara) za stan u naselju Marjino u kome živi sa ženom i dvoje dece.

Ipak, kandidatura žestokog Putinovog kritičara i mogućnost da se masa probudi zapaljivom retorikom predstavlja revoluciju u ruskoj politici koja se navikla na kampanje i izbore bez velikih uzbuđenja, ocenjuje AFP.

Navaljni, prvi ruski političar koji potpuno koristi prednosti Interneta i društvene mreže, proslavio se svojim blogom na kojem je pisao o korupciji na visokim nivoima.

Kada su izbili prvi protesti protiv Putinove vladavine u zimu 2011. godine, Navaljni se nametnuo kao prirodni vođa i uspeo je da se približi Rusima srednje klase preko društvenih mreža.

Pre nego što je osuđen, otvoreno je izrazio ambiciju da učestvuje na predsedničkim izborima 2018. godine i čak obećao da će uhapsiti pripadnike sadašnje ruske elite zbog korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: