Sledi nam period hladnijih leta

Vrela leta koji su sinonim za Srbiju poslednjih godina znatno će se promeniti u narednim decenijama, a letnje temperature će biti ispod proseka, pišu 24 sata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2013.

08:13

Default images

Očekuje se da će prosečna letnja temperatura ove godine bude ispod 21,5 stepeni, dok je prošlog leta iznosila čak 26 stepeni.

Metereolog Nedeljko Todorović kaže da je ovo leto početak ulaska u “hladniji period”, sa svežijim vremenom tokom leta, jer dolazi do varijacija meteoroloških i klimatskih parametara.

"Te varijacije nisu klimatske promene, već samo promene klimatskih parametara. Promene u temperaturi poklapaju se sa promenama morskih struja Pacifika, ali i sa povećanjem površine leda na Severnom polu. I u ostalim zemljama na Severnoj polulopti dolazi do ovih promena", kaže Todorović.

On navodi da se oscilacije u prosečnoj temperaturi tokom leta javljaju na svakih 30 godina i da sada ulazimo u period hladnijih leta.

"Između 1920. i 1940. godine leta su bila izuzetno topla, sa temperaturama iznad prosečne, zatim je od kraja pedesetih. do polovine sedamdesetih godina došlo do pada prosečne letnje temperature, a od polovine osamdesetih do sada opet su temperature iznad proseka. To znači da je srednja izmerena temperatura bila malo viša ili malo niža od proseka. U naredne tri decenije nećemo imati nepodnošljive tropske periode", kaže Todorović.

Za razliku od prethodnog leta, koje je bilo izuzetno toplo, ovog leta nas ne očekuje pakao. "Prethodno leto je bilo rekordno toplo, sa izmerenom prosečnom temperaturom od 26 stepeni. Najtoplije godišnje doba će se razlikovati od prošlogodišnjeg, jer će biti znatno svežije, a temperature će biti ispod proseka i ne verujem da će prosečna temperatura biti viša od 21,5 stepeni", objašnjava Todorović.

Ove godine količine padavina će biti oko ili ispod prosečnih vrednosti, ali ipak neće biti dugotrajan period suše kao prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: