Ponedeljak, 22.07.2013.

08:13

Sledi nam period hladnijih leta

Vrela leta koji su sinonim za Srbiju poslednjih godina znatno će se promeniti u narednim decenijama, a letnje temperature će biti ispod proseka, pišu 24 sata.

Izvor: 24 sata

Sledi nam period hladnijih leta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 10 godina

@(hana, 22. jul 2013 23:34)_Izvini ali mlatis. To sto ti pises vredi za one koji se uklapaju u sablon. A sablon je za prosecne. Ekskluziva ne staje u sablon. Reci mi molim te koje je naucne radove i gde objavio Bil Gates kada je napravio to sto e napravio. Ko je Tesli bio recezent radova... Niko! Zasto? Zao sto su pioniri. N.T. cacka po necemu sto zvanicna nauka nigde ne pominje. Zbog toga je po tebi sarlatan? A sve teorije repova jasno kazu da istoriju kreiraju ekstremi, a ne prosek. A onaj ko hoce da bude vise od proseka mora da se nagne kroz prozor. Ali kome ja to pricam?

hana

pre 10 godina

Prosle godine je bilo 24.5 a ne 26... Postoje kod nas pravi strucnjaci za ovu pricu, samo nikako da se pojave na TVu, novinama itd.. mozda samo po nekad, pa prodju nezapazeno. "Pravi strucnjak" za neku oblast je onaj ko ima priznate naucne radove, koje je jako tesko objaviti u naucnim casopisima koji se visoko kotiraju. Imam nekog kontakta sa tim ljudima i eto ja na primer uvek znam dobru prognozu za naredne dane, za sezonu i za klimu kakva je bila i kakva ce biti, jer ipak su uspeli da simuliraju sta je bilo pa sto ne bi dobro uspeli i za buducnost. Na zalost, nema sanse da se novinari potrude i nadju drugi izvor informacija, osim jednog coveka. E, da, i treba svi da veruju da postoje klimatske promene zbog uticaja coveka, a ne samo zbog ciklusa u Pacifiku (o kome prica N.T. i jos neki po komentarima), jer nauka je dokazala da signal promene klime zbog prirodne varijabilnosti je samo 30% od ovoga sto se ukupno desava. Pozdrav svima i ipak verujte svetskoj javnosti i vrhunskim strucnjacima iz ove oblasti, ipak je to komplikovana prica da se veruje bilo kome (fizika fluida, nelinearne parcijalne diferencijalne jednacine, decenije obrazovanja,.... hahhaha sad ispada da zvucim kao pravi strucnjak :D ).

bot pocetnik

pre 10 godina

Jos jedna velika pobeda i dokaz doslednosti, pismenosti, pameti, iskrenosti, osecajnosti, patriotizma, sportskog duha, humanosti, nacitanosti, inteligencije, lepote, ljubaznosti i kulture naseg Voljenog Vucica!

igorpl

pre 10 godina

Obzirom da pored svih najmoćnijih računara koji se koriste u meteorologiji verovali ili ne i pored silnih satelita vremenska prognoza može precizno da se predidi najviše do 8 dana stim što hidrometeorološki zavod se ograđuje pa za svaki slučaj daje prognozu vremena za amksimalno 5 dana. A zamislite kakav tek računar bi trebalo da imaju da mogu da predvide vreme za 10 godina unapred. Dugoročne prognoze služe isključivo za neuk narod da ima šta da ABRUJE uz kafu sa komšinisom onako pošto se potroše teme iz turskih, španskih serija i raznoraznih bljuvotin u realiti šoovima bez pbzira ko ih prenosio i kako se zvali!

troterovi

pre 10 godina

nije ni malo smesno sto je lik kupio klimu zbog prognosticara jer je hronicni bolesnik i slusao ih je 22.maja a klimu je kupio tako sto je posudio pare i netreba kriviti coveka sto je bolestan i uplasen a ti sto pises haha nedoti bog da i ti budes tako bolestan pa bi te onda ja pitao dal bi ti kupio klimu i kojim parama indijance!

milan

pre 10 godina

jaooo moji strucnjaci ,krajem aprila kada je tem bila oko 30 c najavljivano je pakleno i suvo leto u slicnim tekstovima kao ovaj . Za pocetak nek pogode vreme do sl nedelje .

zeljko

pre 10 godina

nije problem srednja temperatura vec ona najveca koja ide preko 40c vreme je nenormalno jer u aprilu je bilo 35c pa u junu 10c kada se sabere prosek je dobar ali nebih se slozio da je sa klimom sve ok.pratim svakodnevno prognoze tako da znam da je situacija veoma losa

wlado

pre 10 godina

meteorologija nije nauka, nego rekla kazala...moj drug je bio u pravu, sta meteorolozi kazu, za vreme za vikend, e bice obrnuto, tako racunaj...i stvarno...

mogu da procene kada ce sunce da se ugasi ali ne mogu kakvo ce vreme biti za vikend na vikendici

mIrKo

pre 10 godina

pratim vremensku prognozu na jednom internet portalu, koji najavljuje za kraj nedelje temperature u Srbiji od 35 stepeni !!!
pa sve tako u narednih 14 dana, da vidimo ...

Milos

pre 10 godina

..i pitam se imala li tu neke odgovornosti za takve izjave o prognozi..
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (troterovi, 22. jul 2013 11:46)

ima, ali u Engleskoj

Dragan

pre 10 godina

Nedeljko vredi za jednog od pet najboljih strucnjaka na planeti zemlji kada su meteoroloski fenomeni u pitanju. Prema tome, verujem mu svaku rec. On nije covek koji ce olako pustiti ovakvu vest, a da prethodno nije 100% siguran u ono sto prica. Problem je samo u tome sto javnost ama bas nista ne razume o svemirskim energijama i njihovom uticaju na klimu na planeti zemlji. Zbog toga i nastaju ovakvi sareni komentari.

helena

pre 10 godina

Neznam sto se bunimo, lepo covek kaze bice hladnija leta, nije stigao da kaze jos da ce biti i toplije zime, sta nam vise treba to nam sigurno odgovara.

Patricia

pre 10 godina

Ovo leto je potpuno normalno, ako se secamo sta je bilo normalno pre 25-30 godina. Meni super odgovara. Nekada je bilo da 6,7 dana krajem jula i pocetkom avgusta budu preko 30C a koliko puta smo se vracali sa mora a da nas vreme nije posluzilo.

Mare

pre 10 godina

Ha ha, kako je smesan ovaj lik sto je kupio klimu zbog prognosticara. Onaj ko je imalo skolovan zna koliko je kompleksan problem vremenske prognoze i da je sa izvesnom tacnoscu moguce predvideti vreme samo do narednih 5 dana.

Ostalo je sve samo cista statistika u skladu sa prethodnim periodima, a znamo: "Statistika nasa dika..."

Bane

pre 10 godina

Niste shvatili coveka,on govori o prosecnoj letnjoj temperaturi,znaci saberu se sve temperature za svaki dan trajanja leta i podele sa brojem dana i dobije se prosecna letnja temperatura.Znaci nije rekao da nece biti vrelih talasa leti,vec da ce ih biti manje i krace ce trajati,samim tim ce prosecna temperatura leti biti manja.Sta i da bude 5 dana 35 stepeni,ako ostalih 80 dana leta temperature budu ispod 30,neki put i ispod 20,neki put oko 25 itd.Sve to kad se sabere prosle godine je bilo 26.6 sto je jako toplo,znaci veliki broj dana je bilo vruce,on kaze da ce se to narednih godina smanjiti.A leto traje do 23 septembra pa u taj prosek ulaze i temperature iz septembra koje su po pravilu nize (a prosle godine su bile bas visoke u septembru,odatle i taj visoki 26.6 prosek).

Milos

pre 10 godina

Meseca maja, 2007. godine, dotični gospodin je izbacio bombu ... leto će, po njemu, biti kilavo, temperatura će par dana dostići i 37 stepeni C, ali će momentalno pasti ispod 30. A kada bude išla preko 30, to će biti malo preko i ne preterano dugo.
Kupio sam klimu momentalno i spasio se od najtoplijeg leta ikada, sa rekordnim temperaturama u Srbiji (BG 43.6 st. C), i sa najviše zvanično zabeleženih dana sa temperaturom od 40 stepeni.
Možda je na duge staze bolji prognozer. Ali zaista duge

Marija

pre 10 godina

ajde bezi tamo, vi znate kakva ce leta da budu za 10-20 godina...!
ne znate sta ce da bude za 5 dana, a tu glumite nekakve vidovnjake oslanjajuci se na neke statistike iz proslosti..

Sremac

pre 10 godina

Mislim da nema nauke u kojoj se sa većom pouzdanošću prognoziraju budući događaji. Zamislite samo kad bi zubara pitali da li će vas pokvareni zub zaboleti sutra ujutru ili poslepodne.
No, prognoze za više meseci unapred ili čak za više godina nemaju neko jako naučno utemeljenje i čini mi se da se daju samo zbog gladi koju mediji imaju prema takvim informacijama.

Babi Pupuška

pre 10 godina

Kako ste dosadni sa HAARP-om!!! Načuli ste nešto o tome i sada za sve događaje u prirodi imate opravdanje! "Da nije HAARP??? jel to radi HAARP???"
Svaki zemljotres, svaka poplava, za sve je kriv HAARP...

troterovi

pre 10 godina

rekose da ce jul i august biti pakleni i da ce se pomeriti miholjsko leto..ako neznaju neka naprave skalu verovatnoce..mnogi su kupili klime zbog takvih izjava ali do sada ih nekoriste jer su noci sveze..i pitam se imala li tu neke odgovornosti za takve izjave o prognozi..

Vučko II

pre 10 godina

Nedjo stvarno te poštujem kao čoveka i kolegu maratonca, da ne kažem skidam kapu! Ali šta će ti ova meteorološka lupetanja pod stare dane?

ice9

pre 10 godina

A i ovako cemo za par miliona mozda stotina, svi sagoreti u paklu mile nam zvezde Sunca, to je jedino izvesno, ako nas ne strefi neki nervozni kamicak pre toga.

bojan

pre 10 godina

Ko ce da prihvati odgovornost za prognozu "najtoplije leto do sada"? Ko li dobija pare u tom zavodu, i da li im koleno necije babe pomaze u donosenju prognoza?

Vladimir

pre 10 godina

I ovo leto nece biti blago,za vikend i pocetkom nedelje temperatura ide i do 40C,a prica za neka naredna.Ovo leto do sada je bilo hladnije od proslog,ali takvo bi trebalo da bude na nasem podnevlju.

Bane 69

pre 10 godina

Jedna od ideja jeste da se metereolozi plaćaju po učinku. Stalno se setim profesora iz srednje škole koji je često imao običaj da kaže kako sa diplomom metereologa imaš mogućnost da lažeš a da za to ne odgovaraš. Ali mi nije jasno gde su one najave od pre par meseci da će ovo leto biti pakleno vrelo. I kako to da smo odmah nakon rekordno vrelog leta ušli u hladni period. Zar ne postoji neki prelazni period. Naravno da krajem jula možeš da daš prognozu kakvo će biti ovo leto. Čak mi je čudna i dnevna razlika među različitim sajtovima za vremensku prognozu. Definitivno smo u tom segmentu malo napredovali ( mislim kao ljudska sorta ).

Branislav

pre 10 godina

Prethodno leto je imalo toplijih delova, ali u globalu uopšte nije bilo toliko toplo. DA je bilo sušno jeste, ali suša i vrućina nisu jedno te isto. Pre 6 godina bilo je izuzetno toplo leto, kad smo imali onaj talas od 45, tj. rekordnih 46 u Zaječaru.

Владо Бања Лука

pre 10 godina

Глобално загревање је најобичнија лаж Новог светског поретка да би се омогућило ГЛОБАЛНО прикупљање пореза. Клима зависи од тридесетгодишњег циклуса у Пацифику. Сад смо у тзв хладној фази и бићемо наредних 25 година. Зато ће љета, а и зиме, бити хладније. То је неоспорна научна чињеница, а не лупетања о топљењу Арктика и сл глупости за које су неки добили и Нобелове награде.

Duca

pre 10 godina

Svi kukaju kako se led na polovima topi, ovaj kaže da ga ima više. Dobijaju se Nobelove nagrade za borbu protiv "globalnog otopljenja", a servira nam se "lokalno zahlađenje". Ako već niko ne zna istinu, bilo bi bolje da ćute, da ljudi misle da su glupi, nego što pričaju svašta, pa smo sigurni da jesu. A pre će biti da se ovako stavi neka crkavica u džep, a narod kratke pameti će za par dana da zaboravi šta je bilo rečano.

Dokholiday

pre 10 godina

Vecu glupost u zivotu nisam procitao od ove dugorocne prognoze ovog doticnog gospodina, koji je verovatno hteo malo da skrene paznju na sebe. Potpuno je ne moguce predvideti kakva ce leta biti u buducnosti i to je svakome jasno ,ne morate biti meteorolog.Uporedjivanja parametara ,sttistika itd je deo posla kojim se meteorolog svakodnevno bavi a neki od njih imaju potrebu da iznesu neka svoja predvidjanja u javnost.

Kratkovidi magarac

pre 10 godina

Najavljivali su tropsko leto,sad kazu da nece biti tropskih vrucina ove godine a gledam prognozu koja mi se pokazala dosta precizna,gde najavljuju za 7 dana oko 40 stepeni. Ko je ovde lud?

Kratkovidi magarac

pre 10 godina

Najavljivali su tropsko leto,sad kazu da nece biti tropskih vrucina ove godine a gledam prognozu koja mi se pokazala dosta precizna,gde najavljuju za 7 dana oko 40 stepeni. Ko je ovde lud?

asteroid

pre 10 godina

kakvo sad povecanje leda na severnom polu i hladnija leta, sta bi sa onim teorijama o dugotrajnoj sushi, saharskim letima, globalnom zagrevanju? nista mi nije jasno :/

Dragan

pre 10 godina

Sad to kazete, a tamo oko 1.maja kad su bile one zege pricali ste kako nas ocekuje jedno od najvrelijih leta. Jos imate smelosti da kazete da nas u narednih nekoliko decenija ocekuju svezija leta...svasta! Ja licno verujem u prognozu za 4-5 dana unapred, a sve ostalo je kojesta.

gigili

pre 10 godina

Realno ja tim prognozerima nista ne verujem. Sta su pricali za proslu zimu a bilo skroz drugacije. A to nije bio jedini put da su omasili.

papak

pre 10 godina

brate, proslog leta kad je bila susa i plus pedeset, ste pisali kako nas ceka saharska klima u narednim decenijama, i da pod hitno moramo da se navodnjavamo...
sad kad je malo zaladnilo, sad odma pisete da ce bude minus...
pa daj, jel se ovom meteorologijom bavi neko sa vise od pet razreda ili svi gledate u pasulj...

Neverni toma

pre 10 godina

Jel ovo potvrdio jos neko iz strucne svetske javnosti? Zvuci neusaglaseno sa crnim predvidjanjima svetskih meteorologa, posebno zbog smanjivanja ledenog pokrivaca, koji se i u clanku pominje.

papak

pre 10 godina

brate, proslog leta kad je bila susa i plus pedeset, ste pisali kako nas ceka saharska klima u narednim decenijama, i da pod hitno moramo da se navodnjavamo...
sad kad je malo zaladnilo, sad odma pisete da ce bude minus...
pa daj, jel se ovom meteorologijom bavi neko sa vise od pet razreda ili svi gledate u pasulj...

Dragan

pre 10 godina

Sad to kazete, a tamo oko 1.maja kad su bile one zege pricali ste kako nas ocekuje jedno od najvrelijih leta. Jos imate smelosti da kazete da nas u narednih nekoliko decenija ocekuju svezija leta...svasta! Ja licno verujem u prognozu za 4-5 dana unapred, a sve ostalo je kojesta.

Kratkovidi magarac

pre 10 godina

Najavljivali su tropsko leto,sad kazu da nece biti tropskih vrucina ove godine a gledam prognozu koja mi se pokazala dosta precizna,gde najavljuju za 7 dana oko 40 stepeni. Ko je ovde lud?

Bane 69

pre 10 godina

Jedna od ideja jeste da se metereolozi plaćaju po učinku. Stalno se setim profesora iz srednje škole koji je često imao običaj da kaže kako sa diplomom metereologa imaš mogućnost da lažeš a da za to ne odgovaraš. Ali mi nije jasno gde su one najave od pre par meseci da će ovo leto biti pakleno vrelo. I kako to da smo odmah nakon rekordno vrelog leta ušli u hladni period. Zar ne postoji neki prelazni period. Naravno da krajem jula možeš da daš prognozu kakvo će biti ovo leto. Čak mi je čudna i dnevna razlika među različitim sajtovima za vremensku prognozu. Definitivno smo u tom segmentu malo napredovali ( mislim kao ljudska sorta ).

bojan

pre 10 godina

Ko ce da prihvati odgovornost za prognozu "najtoplije leto do sada"? Ko li dobija pare u tom zavodu, i da li im koleno necije babe pomaze u donosenju prognoza?

Duca

pre 10 godina

Svi kukaju kako se led na polovima topi, ovaj kaže da ga ima više. Dobijaju se Nobelove nagrade za borbu protiv "globalnog otopljenja", a servira nam se "lokalno zahlađenje". Ako već niko ne zna istinu, bilo bi bolje da ćute, da ljudi misle da su glupi, nego što pričaju svašta, pa smo sigurni da jesu. A pre će biti da se ovako stavi neka crkavica u džep, a narod kratke pameti će za par dana da zaboravi šta je bilo rečano.

gigili

pre 10 godina

Realno ja tim prognozerima nista ne verujem. Sta su pricali za proslu zimu a bilo skroz drugacije. A to nije bio jedini put da su omasili.

Kratkovidi magarac

pre 10 godina

Najavljivali su tropsko leto,sad kazu da nece biti tropskih vrucina ove godine a gledam prognozu koja mi se pokazala dosta precizna,gde najavljuju za 7 dana oko 40 stepeni. Ko je ovde lud?

Владо Бања Лука

pre 10 godina

Глобално загревање је најобичнија лаж Новог светског поретка да би се омогућило ГЛОБАЛНО прикупљање пореза. Клима зависи од тридесетгодишњег циклуса у Пацифику. Сад смо у тзв хладној фази и бићемо наредних 25 година. Зато ће љета, а и зиме, бити хладније. То је неоспорна научна чињеница, а не лупетања о топљењу Арктика и сл глупости за које су неки добили и Нобелове награде.

asteroid

pre 10 godina

kakvo sad povecanje leda na severnom polu i hladnija leta, sta bi sa onim teorijama o dugotrajnoj sushi, saharskim letima, globalnom zagrevanju? nista mi nije jasno :/

Branislav

pre 10 godina

Prethodno leto je imalo toplijih delova, ali u globalu uopšte nije bilo toliko toplo. DA je bilo sušno jeste, ali suša i vrućina nisu jedno te isto. Pre 6 godina bilo je izuzetno toplo leto, kad smo imali onaj talas od 45, tj. rekordnih 46 u Zaječaru.

Neverni toma

pre 10 godina

Jel ovo potvrdio jos neko iz strucne svetske javnosti? Zvuci neusaglaseno sa crnim predvidjanjima svetskih meteorologa, posebno zbog smanjivanja ledenog pokrivaca, koji se i u clanku pominje.

Babi Pupuška

pre 10 godina

Kako ste dosadni sa HAARP-om!!! Načuli ste nešto o tome i sada za sve događaje u prirodi imate opravdanje! "Da nije HAARP??? jel to radi HAARP???"
Svaki zemljotres, svaka poplava, za sve je kriv HAARP...

Patricia

pre 10 godina

Ovo leto je potpuno normalno, ako se secamo sta je bilo normalno pre 25-30 godina. Meni super odgovara. Nekada je bilo da 6,7 dana krajem jula i pocetkom avgusta budu preko 30C a koliko puta smo se vracali sa mora a da nas vreme nije posluzilo.

Dokholiday

pre 10 godina

Vecu glupost u zivotu nisam procitao od ove dugorocne prognoze ovog doticnog gospodina, koji je verovatno hteo malo da skrene paznju na sebe. Potpuno je ne moguce predvideti kakva ce leta biti u buducnosti i to je svakome jasno ,ne morate biti meteorolog.Uporedjivanja parametara ,sttistika itd je deo posla kojim se meteorolog svakodnevno bavi a neki od njih imaju potrebu da iznesu neka svoja predvidjanja u javnost.

Milos

pre 10 godina

Meseca maja, 2007. godine, dotični gospodin je izbacio bombu ... leto će, po njemu, biti kilavo, temperatura će par dana dostići i 37 stepeni C, ali će momentalno pasti ispod 30. A kada bude išla preko 30, to će biti malo preko i ne preterano dugo.
Kupio sam klimu momentalno i spasio se od najtoplijeg leta ikada, sa rekordnim temperaturama u Srbiji (BG 43.6 st. C), i sa najviše zvanično zabeleženih dana sa temperaturom od 40 stepeni.
Možda je na duge staze bolji prognozer. Ali zaista duge

Vučko II

pre 10 godina

Nedjo stvarno te poštujem kao čoveka i kolegu maratonca, da ne kažem skidam kapu! Ali šta će ti ova meteorološka lupetanja pod stare dane?

milan

pre 10 godina

jaooo moji strucnjaci ,krajem aprila kada je tem bila oko 30 c najavljivano je pakleno i suvo leto u slicnim tekstovima kao ovaj . Za pocetak nek pogode vreme do sl nedelje .

Marija

pre 10 godina

ajde bezi tamo, vi znate kakva ce leta da budu za 10-20 godina...!
ne znate sta ce da bude za 5 dana, a tu glumite nekakve vidovnjake oslanjajuci se na neke statistike iz proslosti..

Bane

pre 10 godina

Niste shvatili coveka,on govori o prosecnoj letnjoj temperaturi,znaci saberu se sve temperature za svaki dan trajanja leta i podele sa brojem dana i dobije se prosecna letnja temperatura.Znaci nije rekao da nece biti vrelih talasa leti,vec da ce ih biti manje i krace ce trajati,samim tim ce prosecna temperatura leti biti manja.Sta i da bude 5 dana 35 stepeni,ako ostalih 80 dana leta temperature budu ispod 30,neki put i ispod 20,neki put oko 25 itd.Sve to kad se sabere prosle godine je bilo 26.6 sto je jako toplo,znaci veliki broj dana je bilo vruce,on kaze da ce se to narednih godina smanjiti.A leto traje do 23 septembra pa u taj prosek ulaze i temperature iz septembra koje su po pravilu nize (a prosle godine su bile bas visoke u septembru,odatle i taj visoki 26.6 prosek).

Sremac

pre 10 godina

Mislim da nema nauke u kojoj se sa većom pouzdanošću prognoziraju budući događaji. Zamislite samo kad bi zubara pitali da li će vas pokvareni zub zaboleti sutra ujutru ili poslepodne.
No, prognoze za više meseci unapred ili čak za više godina nemaju neko jako naučno utemeljenje i čini mi se da se daju samo zbog gladi koju mediji imaju prema takvim informacijama.

mIrKo

pre 10 godina

pratim vremensku prognozu na jednom internet portalu, koji najavljuje za kraj nedelje temperature u Srbiji od 35 stepeni !!!
pa sve tako u narednih 14 dana, da vidimo ...

Dragan

pre 10 godina

Nedeljko vredi za jednog od pet najboljih strucnjaka na planeti zemlji kada su meteoroloski fenomeni u pitanju. Prema tome, verujem mu svaku rec. On nije covek koji ce olako pustiti ovakvu vest, a da prethodno nije 100% siguran u ono sto prica. Problem je samo u tome sto javnost ama bas nista ne razume o svemirskim energijama i njihovom uticaju na klimu na planeti zemlji. Zbog toga i nastaju ovakvi sareni komentari.

zeljko

pre 10 godina

nije problem srednja temperatura vec ona najveca koja ide preko 40c vreme je nenormalno jer u aprilu je bilo 35c pa u junu 10c kada se sabere prosek je dobar ali nebih se slozio da je sa klimom sve ok.pratim svakodnevno prognoze tako da znam da je situacija veoma losa

troterovi

pre 10 godina

rekose da ce jul i august biti pakleni i da ce se pomeriti miholjsko leto..ako neznaju neka naprave skalu verovatnoce..mnogi su kupili klime zbog takvih izjava ali do sada ih nekoriste jer su noci sveze..i pitam se imala li tu neke odgovornosti za takve izjave o prognozi..

Mare

pre 10 godina

Ha ha, kako je smesan ovaj lik sto je kupio klimu zbog prognosticara. Onaj ko je imalo skolovan zna koliko je kompleksan problem vremenske prognoze i da je sa izvesnom tacnoscu moguce predvideti vreme samo do narednih 5 dana.

Ostalo je sve samo cista statistika u skladu sa prethodnim periodima, a znamo: "Statistika nasa dika..."

Vladimir

pre 10 godina

I ovo leto nece biti blago,za vikend i pocetkom nedelje temperatura ide i do 40C,a prica za neka naredna.Ovo leto do sada je bilo hladnije od proslog,ali takvo bi trebalo da bude na nasem podnevlju.

igorpl

pre 10 godina

Obzirom da pored svih najmoćnijih računara koji se koriste u meteorologiji verovali ili ne i pored silnih satelita vremenska prognoza može precizno da se predidi najviše do 8 dana stim što hidrometeorološki zavod se ograđuje pa za svaki slučaj daje prognozu vremena za amksimalno 5 dana. A zamislite kakav tek računar bi trebalo da imaju da mogu da predvide vreme za 10 godina unapred. Dugoročne prognoze služe isključivo za neuk narod da ima šta da ABRUJE uz kafu sa komšinisom onako pošto se potroše teme iz turskih, španskih serija i raznoraznih bljuvotin u realiti šoovima bez pbzira ko ih prenosio i kako se zvali!

ice9

pre 10 godina

A i ovako cemo za par miliona mozda stotina, svi sagoreti u paklu mile nam zvezde Sunca, to je jedino izvesno, ako nas ne strefi neki nervozni kamicak pre toga.

helena

pre 10 godina

Neznam sto se bunimo, lepo covek kaze bice hladnija leta, nije stigao da kaze jos da ce biti i toplije zime, sta nam vise treba to nam sigurno odgovara.

troterovi

pre 10 godina

nije ni malo smesno sto je lik kupio klimu zbog prognosticara jer je hronicni bolesnik i slusao ih je 22.maja a klimu je kupio tako sto je posudio pare i netreba kriviti coveka sto je bolestan i uplasen a ti sto pises haha nedoti bog da i ti budes tako bolestan pa bi te onda ja pitao dal bi ti kupio klimu i kojim parama indijance!

wlado

pre 10 godina

meteorologija nije nauka, nego rekla kazala...moj drug je bio u pravu, sta meteorolozi kazu, za vreme za vikend, e bice obrnuto, tako racunaj...i stvarno...

mogu da procene kada ce sunce da se ugasi ali ne mogu kakvo ce vreme biti za vikend na vikendici

Milos

pre 10 godina

..i pitam se imala li tu neke odgovornosti za takve izjave o prognozi..
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (troterovi, 22. jul 2013 11:46)

ima, ali u Engleskoj

bot pocetnik

pre 10 godina

Jos jedna velika pobeda i dokaz doslednosti, pismenosti, pameti, iskrenosti, osecajnosti, patriotizma, sportskog duha, humanosti, nacitanosti, inteligencije, lepote, ljubaznosti i kulture naseg Voljenog Vucica!

hana

pre 10 godina

Prosle godine je bilo 24.5 a ne 26... Postoje kod nas pravi strucnjaci za ovu pricu, samo nikako da se pojave na TVu, novinama itd.. mozda samo po nekad, pa prodju nezapazeno. "Pravi strucnjak" za neku oblast je onaj ko ima priznate naucne radove, koje je jako tesko objaviti u naucnim casopisima koji se visoko kotiraju. Imam nekog kontakta sa tim ljudima i eto ja na primer uvek znam dobru prognozu za naredne dane, za sezonu i za klimu kakva je bila i kakva ce biti, jer ipak su uspeli da simuliraju sta je bilo pa sto ne bi dobro uspeli i za buducnost. Na zalost, nema sanse da se novinari potrude i nadju drugi izvor informacija, osim jednog coveka. E, da, i treba svi da veruju da postoje klimatske promene zbog uticaja coveka, a ne samo zbog ciklusa u Pacifiku (o kome prica N.T. i jos neki po komentarima), jer nauka je dokazala da signal promene klime zbog prirodne varijabilnosti je samo 30% od ovoga sto se ukupno desava. Pozdrav svima i ipak verujte svetskoj javnosti i vrhunskim strucnjacima iz ove oblasti, ipak je to komplikovana prica da se veruje bilo kome (fizika fluida, nelinearne parcijalne diferencijalne jednacine, decenije obrazovanja,.... hahhaha sad ispada da zvucim kao pravi strucnjak :D ).

Dragan

pre 10 godina

@(hana, 22. jul 2013 23:34)_Izvini ali mlatis. To sto ti pises vredi za one koji se uklapaju u sablon. A sablon je za prosecne. Ekskluziva ne staje u sablon. Reci mi molim te koje je naucne radove i gde objavio Bil Gates kada je napravio to sto e napravio. Ko je Tesli bio recezent radova... Niko! Zasto? Zao sto su pioniri. N.T. cacka po necemu sto zvanicna nauka nigde ne pominje. Zbog toga je po tebi sarlatan? A sve teorije repova jasno kazu da istoriju kreiraju ekstremi, a ne prosek. A onaj ko hoce da bude vise od proseka mora da se nagne kroz prozor. Ali kome ja to pricam?

Владо Бања Лука

pre 10 godina

Глобално загревање је најобичнија лаж Новог светског поретка да би се омогућило ГЛОБАЛНО прикупљање пореза. Клима зависи од тридесетгодишњег циклуса у Пацифику. Сад смо у тзв хладној фази и бићемо наредних 25 година. Зато ће љета, а и зиме, бити хладније. То је неоспорна научна чињеница, а не лупетања о топљењу Арктика и сл глупости за које су неки добили и Нобелове награде.

Dokholiday

pre 10 godina

Vecu glupost u zivotu nisam procitao od ove dugorocne prognoze ovog doticnog gospodina, koji je verovatno hteo malo da skrene paznju na sebe. Potpuno je ne moguce predvideti kakva ce leta biti u buducnosti i to je svakome jasno ,ne morate biti meteorolog.Uporedjivanja parametara ,sttistika itd je deo posla kojim se meteorolog svakodnevno bavi a neki od njih imaju potrebu da iznesu neka svoja predvidjanja u javnost.

troterovi

pre 10 godina

rekose da ce jul i august biti pakleni i da ce se pomeriti miholjsko leto..ako neznaju neka naprave skalu verovatnoce..mnogi su kupili klime zbog takvih izjava ali do sada ih nekoriste jer su noci sveze..i pitam se imala li tu neke odgovornosti za takve izjave o prognozi..

Babi Pupuška

pre 10 godina

Kako ste dosadni sa HAARP-om!!! Načuli ste nešto o tome i sada za sve događaje u prirodi imate opravdanje! "Da nije HAARP??? jel to radi HAARP???"
Svaki zemljotres, svaka poplava, za sve je kriv HAARP...

wlado

pre 10 godina

meteorologija nije nauka, nego rekla kazala...moj drug je bio u pravu, sta meteorolozi kazu, za vreme za vikend, e bice obrnuto, tako racunaj...i stvarno...

mogu da procene kada ce sunce da se ugasi ali ne mogu kakvo ce vreme biti za vikend na vikendici

Duca

pre 10 godina

Svi kukaju kako se led na polovima topi, ovaj kaže da ga ima više. Dobijaju se Nobelove nagrade za borbu protiv "globalnog otopljenja", a servira nam se "lokalno zahlađenje". Ako već niko ne zna istinu, bilo bi bolje da ćute, da ljudi misle da su glupi, nego što pričaju svašta, pa smo sigurni da jesu. A pre će biti da se ovako stavi neka crkavica u džep, a narod kratke pameti će za par dana da zaboravi šta je bilo rečano.

Bane 69

pre 10 godina

Jedna od ideja jeste da se metereolozi plaćaju po učinku. Stalno se setim profesora iz srednje škole koji je često imao običaj da kaže kako sa diplomom metereologa imaš mogućnost da lažeš a da za to ne odgovaraš. Ali mi nije jasno gde su one najave od pre par meseci da će ovo leto biti pakleno vrelo. I kako to da smo odmah nakon rekordno vrelog leta ušli u hladni period. Zar ne postoji neki prelazni period. Naravno da krajem jula možeš da daš prognozu kakvo će biti ovo leto. Čak mi je čudna i dnevna razlika među različitim sajtovima za vremensku prognozu. Definitivno smo u tom segmentu malo napredovali ( mislim kao ljudska sorta ).

Dragan

pre 10 godina

Nedeljko vredi za jednog od pet najboljih strucnjaka na planeti zemlji kada su meteoroloski fenomeni u pitanju. Prema tome, verujem mu svaku rec. On nije covek koji ce olako pustiti ovakvu vest, a da prethodno nije 100% siguran u ono sto prica. Problem je samo u tome sto javnost ama bas nista ne razume o svemirskim energijama i njihovom uticaju na klimu na planeti zemlji. Zbog toga i nastaju ovakvi sareni komentari.

igorpl

pre 10 godina

Obzirom da pored svih najmoćnijih računara koji se koriste u meteorologiji verovali ili ne i pored silnih satelita vremenska prognoza može precizno da se predidi najviše do 8 dana stim što hidrometeorološki zavod se ograđuje pa za svaki slučaj daje prognozu vremena za amksimalno 5 dana. A zamislite kakav tek računar bi trebalo da imaju da mogu da predvide vreme za 10 godina unapred. Dugoročne prognoze služe isključivo za neuk narod da ima šta da ABRUJE uz kafu sa komšinisom onako pošto se potroše teme iz turskih, španskih serija i raznoraznih bljuvotin u realiti šoovima bez pbzira ko ih prenosio i kako se zvali!

Branislav

pre 10 godina

Prethodno leto je imalo toplijih delova, ali u globalu uopšte nije bilo toliko toplo. DA je bilo sušno jeste, ali suša i vrućina nisu jedno te isto. Pre 6 godina bilo je izuzetno toplo leto, kad smo imali onaj talas od 45, tj. rekordnih 46 u Zaječaru.

Dragan

pre 10 godina

Sad to kazete, a tamo oko 1.maja kad su bile one zege pricali ste kako nas ocekuje jedno od najvrelijih leta. Jos imate smelosti da kazete da nas u narednih nekoliko decenija ocekuju svezija leta...svasta! Ja licno verujem u prognozu za 4-5 dana unapred, a sve ostalo je kojesta.

bojan

pre 10 godina

Ko ce da prihvati odgovornost za prognozu "najtoplije leto do sada"? Ko li dobija pare u tom zavodu, i da li im koleno necije babe pomaze u donosenju prognoza?

Marija

pre 10 godina

ajde bezi tamo, vi znate kakva ce leta da budu za 10-20 godina...!
ne znate sta ce da bude za 5 dana, a tu glumite nekakve vidovnjake oslanjajuci se na neke statistike iz proslosti..

papak

pre 10 godina

brate, proslog leta kad je bila susa i plus pedeset, ste pisali kako nas ceka saharska klima u narednim decenijama, i da pod hitno moramo da se navodnjavamo...
sad kad je malo zaladnilo, sad odma pisete da ce bude minus...
pa daj, jel se ovom meteorologijom bavi neko sa vise od pet razreda ili svi gledate u pasulj...

Kratkovidi magarac

pre 10 godina

Najavljivali su tropsko leto,sad kazu da nece biti tropskih vrucina ove godine a gledam prognozu koja mi se pokazala dosta precizna,gde najavljuju za 7 dana oko 40 stepeni. Ko je ovde lud?

Neverni toma

pre 10 godina

Jel ovo potvrdio jos neko iz strucne svetske javnosti? Zvuci neusaglaseno sa crnim predvidjanjima svetskih meteorologa, posebno zbog smanjivanja ledenog pokrivaca, koji se i u clanku pominje.

asteroid

pre 10 godina

kakvo sad povecanje leda na severnom polu i hladnija leta, sta bi sa onim teorijama o dugotrajnoj sushi, saharskim letima, globalnom zagrevanju? nista mi nije jasno :/

Vučko II

pre 10 godina

Nedjo stvarno te poštujem kao čoveka i kolegu maratonca, da ne kažem skidam kapu! Ali šta će ti ova meteorološka lupetanja pod stare dane?

Milos

pre 10 godina

..i pitam se imala li tu neke odgovornosti za takve izjave o prognozi..
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (troterovi, 22. jul 2013 11:46)

ima, ali u Engleskoj

zeljko

pre 10 godina

nije problem srednja temperatura vec ona najveca koja ide preko 40c vreme je nenormalno jer u aprilu je bilo 35c pa u junu 10c kada se sabere prosek je dobar ali nebih se slozio da je sa klimom sve ok.pratim svakodnevno prognoze tako da znam da je situacija veoma losa

Kratkovidi magarac

pre 10 godina

Najavljivali su tropsko leto,sad kazu da nece biti tropskih vrucina ove godine a gledam prognozu koja mi se pokazala dosta precizna,gde najavljuju za 7 dana oko 40 stepeni. Ko je ovde lud?

ice9

pre 10 godina

A i ovako cemo za par miliona mozda stotina, svi sagoreti u paklu mile nam zvezde Sunca, to je jedino izvesno, ako nas ne strefi neki nervozni kamicak pre toga.

Mare

pre 10 godina

Ha ha, kako je smesan ovaj lik sto je kupio klimu zbog prognosticara. Onaj ko je imalo skolovan zna koliko je kompleksan problem vremenske prognoze i da je sa izvesnom tacnoscu moguce predvideti vreme samo do narednih 5 dana.

Ostalo je sve samo cista statistika u skladu sa prethodnim periodima, a znamo: "Statistika nasa dika..."

gigili

pre 10 godina

Realno ja tim prognozerima nista ne verujem. Sta su pricali za proslu zimu a bilo skroz drugacije. A to nije bio jedini put da su omasili.

Milos

pre 10 godina

Meseca maja, 2007. godine, dotični gospodin je izbacio bombu ... leto će, po njemu, biti kilavo, temperatura će par dana dostići i 37 stepeni C, ali će momentalno pasti ispod 30. A kada bude išla preko 30, to će biti malo preko i ne preterano dugo.
Kupio sam klimu momentalno i spasio se od najtoplijeg leta ikada, sa rekordnim temperaturama u Srbiji (BG 43.6 st. C), i sa najviše zvanično zabeleženih dana sa temperaturom od 40 stepeni.
Možda je na duge staze bolji prognozer. Ali zaista duge

helena

pre 10 godina

Neznam sto se bunimo, lepo covek kaze bice hladnija leta, nije stigao da kaze jos da ce biti i toplije zime, sta nam vise treba to nam sigurno odgovara.

milan

pre 10 godina

jaooo moji strucnjaci ,krajem aprila kada je tem bila oko 30 c najavljivano je pakleno i suvo leto u slicnim tekstovima kao ovaj . Za pocetak nek pogode vreme do sl nedelje .

Sremac

pre 10 godina

Mislim da nema nauke u kojoj se sa većom pouzdanošću prognoziraju budući događaji. Zamislite samo kad bi zubara pitali da li će vas pokvareni zub zaboleti sutra ujutru ili poslepodne.
No, prognoze za više meseci unapred ili čak za više godina nemaju neko jako naučno utemeljenje i čini mi se da se daju samo zbog gladi koju mediji imaju prema takvim informacijama.

Vladimir

pre 10 godina

I ovo leto nece biti blago,za vikend i pocetkom nedelje temperatura ide i do 40C,a prica za neka naredna.Ovo leto do sada je bilo hladnije od proslog,ali takvo bi trebalo da bude na nasem podnevlju.

Bane

pre 10 godina

Niste shvatili coveka,on govori o prosecnoj letnjoj temperaturi,znaci saberu se sve temperature za svaki dan trajanja leta i podele sa brojem dana i dobije se prosecna letnja temperatura.Znaci nije rekao da nece biti vrelih talasa leti,vec da ce ih biti manje i krace ce trajati,samim tim ce prosecna temperatura leti biti manja.Sta i da bude 5 dana 35 stepeni,ako ostalih 80 dana leta temperature budu ispod 30,neki put i ispod 20,neki put oko 25 itd.Sve to kad se sabere prosle godine je bilo 26.6 sto je jako toplo,znaci veliki broj dana je bilo vruce,on kaze da ce se to narednih godina smanjiti.A leto traje do 23 septembra pa u taj prosek ulaze i temperature iz septembra koje su po pravilu nize (a prosle godine su bile bas visoke u septembru,odatle i taj visoki 26.6 prosek).

mIrKo

pre 10 godina

pratim vremensku prognozu na jednom internet portalu, koji najavljuje za kraj nedelje temperature u Srbiji od 35 stepeni !!!
pa sve tako u narednih 14 dana, da vidimo ...

troterovi

pre 10 godina

nije ni malo smesno sto je lik kupio klimu zbog prognosticara jer je hronicni bolesnik i slusao ih je 22.maja a klimu je kupio tako sto je posudio pare i netreba kriviti coveka sto je bolestan i uplasen a ti sto pises haha nedoti bog da i ti budes tako bolestan pa bi te onda ja pitao dal bi ti kupio klimu i kojim parama indijance!

Dragan

pre 10 godina

@(hana, 22. jul 2013 23:34)_Izvini ali mlatis. To sto ti pises vredi za one koji se uklapaju u sablon. A sablon je za prosecne. Ekskluziva ne staje u sablon. Reci mi molim te koje je naucne radove i gde objavio Bil Gates kada je napravio to sto e napravio. Ko je Tesli bio recezent radova... Niko! Zasto? Zao sto su pioniri. N.T. cacka po necemu sto zvanicna nauka nigde ne pominje. Zbog toga je po tebi sarlatan? A sve teorije repova jasno kazu da istoriju kreiraju ekstremi, a ne prosek. A onaj ko hoce da bude vise od proseka mora da se nagne kroz prozor. Ali kome ja to pricam?

Patricia

pre 10 godina

Ovo leto je potpuno normalno, ako se secamo sta je bilo normalno pre 25-30 godina. Meni super odgovara. Nekada je bilo da 6,7 dana krajem jula i pocetkom avgusta budu preko 30C a koliko puta smo se vracali sa mora a da nas vreme nije posluzilo.

hana

pre 10 godina

Prosle godine je bilo 24.5 a ne 26... Postoje kod nas pravi strucnjaci za ovu pricu, samo nikako da se pojave na TVu, novinama itd.. mozda samo po nekad, pa prodju nezapazeno. "Pravi strucnjak" za neku oblast je onaj ko ima priznate naucne radove, koje je jako tesko objaviti u naucnim casopisima koji se visoko kotiraju. Imam nekog kontakta sa tim ljudima i eto ja na primer uvek znam dobru prognozu za naredne dane, za sezonu i za klimu kakva je bila i kakva ce biti, jer ipak su uspeli da simuliraju sta je bilo pa sto ne bi dobro uspeli i za buducnost. Na zalost, nema sanse da se novinari potrude i nadju drugi izvor informacija, osim jednog coveka. E, da, i treba svi da veruju da postoje klimatske promene zbog uticaja coveka, a ne samo zbog ciklusa u Pacifiku (o kome prica N.T. i jos neki po komentarima), jer nauka je dokazala da signal promene klime zbog prirodne varijabilnosti je samo 30% od ovoga sto se ukupno desava. Pozdrav svima i ipak verujte svetskoj javnosti i vrhunskim strucnjacima iz ove oblasti, ipak je to komplikovana prica da se veruje bilo kome (fizika fluida, nelinearne parcijalne diferencijalne jednacine, decenije obrazovanja,.... hahhaha sad ispada da zvucim kao pravi strucnjak :D ).

bot pocetnik

pre 10 godina

Jos jedna velika pobeda i dokaz doslednosti, pismenosti, pameti, iskrenosti, osecajnosti, patriotizma, sportskog duha, humanosti, nacitanosti, inteligencije, lepote, ljubaznosti i kulture naseg Voljenog Vucica!