Roditelji dečaka na čelu protesta

Roditelji ubijenog tinejdžera Trejvona Martina predvodiće u Njujorku i Majamiju proteste zbog oslobađajuće presude Džordžu Cimermanu za ubistvo njihovog sina.

Izvor: B92

Subota, 20.07.2013.

15:34

Default images

Demonstracije će biti održane širom Sjedinjenih Država.

Majka ubijenog momka Sabrina Fulton biće zajedno sa aktivistima za ljudska prava na čelu protesta ispred sedišta policije u Njujorku, dok će njegov otac Trejsi Martin učestvovati na demonstracijama u Majamiju, preneo je Rojters.

Oni su se u četvrtak prvi put obratili javnosti rekavši da su šokirani oslobađajućom presudom, kao i da još nisu odlučili da li će pokrenuti građansku parnicu protiv Cimermana.
Foto: Beta, AP
Američki predsednik Barak Obama izjavio je juče da svi moraju da poštuju odluku porote koja je oslobodila Džordža Cimerman, ali i da belci u SAD treba da shvate da se Afro-Amerikanci i dalje susreću sa rasnom diskriminacijom.

Cimerman je ubio crnog tinejdžera 26. februara prošle godine, nakon kraćeg verbalog sukoba i tuče u gradiću Sanford na Floridi. On je bio pripadnik takozvane lokalne straže, koju čine volonteri koji se brinu oko sprečavanja krađa i pljački.
Foto: Beta, AP
Martin se vraćao iz prodavnice kada mu je prišao Cimerman i pitao ga šta tu traži. Tada je došlo, prvo do verbalnog, a posle i do fizičkog sukoba, u kome je Cimerman u jednom trenutku izvadio pištolj i pucao u tinejdžera.

Porota je zaključila da nema osnova da se Cimerman proglasi krivim za ubistvo drugog stepena, jer se nalazio u opasnosti, pošto ga je crni mladić tukao u trenutku kada je ovaj potegao oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: