Vandalizam na jevrejskom groblju

Nepoznati vandali porušili su tokom protekle noći 39 nadgrobnih spomenika na Jevrejskom groblju u Subotici.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 11.07.2013.

14:14

Default images

Kako je Tanjugu izjavio predsednik Jevrejske opštine u Subotici Robert Sabadoš, o događaju je obaveštena policija, koja je zajedno s predstavnicima okružnog i višeg tužilaštva i suda izvršila uviđaj.

Prema njegovim rečima, vandali su porušili nadgrobne spomenike i nisu ostavili nikakve znakove niti poruke, a stanovnici koji žive u okolini groblja ništa nisu čuli.

"U celoj priči materijalna šteta je u odnosu na moralnu nebitna", rekao je Sabadoš, podsetivši da ovo nije prvi put da se ruše spomenici na Jevrejskom groblju u Subotici, jer se sličan vandalski čin desio i 2009. godine.

Ambasador: Primereno kazniti počinioce

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi najoštrije osuđuje skrnavljenje Jevrejskog groblja u Subotici, saopšteno je iz ambasade te zemlje u Beogradu.

Kako se navodi, ambasador Levi poziva nadležne organe Republike Srbije da pronađu i primereno kazne počinioce ovog sramnog čina.

“Koji god motiv da stoji iza ovog čina mržnje protiv pripadnika jevrejske zajednice, on je u potpunoj suprotnosti sa tradicionalno dobrim odnosima naša dva naroda i zahteva najoštriju osudu“, naglasio je ambasador Levi.

“Suboticu i njeno okruženje odlikuju multietničnost, pluralizam i multikulturalnost i to su vrednosti koje se moraju poštovati i sačuvati,“ ističe ambasador Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: