"Pismo Ešton i Filea vetar u leđa"

Pismo Ketrin Ešton i Stefana Filea biće vetar u leđa evrointegrcijama Srbije, pišu Večernje novosti.

Izvor: Blic, Danas

Subota, 08.06.2013.

23:41

Default images

U njemu će, prema pisanju Novosti, o implementciji briselskog sporazuma Beograda i Prištine kao ključnog za donošenje odluke o datumu, preovladavati pozitivan ton.

Ešton i File će još jednom pozvati lidere EU da Srbiji odobre datum, tvrde Novosti.

Poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je otišao i korak dalje, pa po pisanju "Blica" i "Danasa" , smatra da, ukoliko Bundestag odluči da Srbiji treba dati samo neku vrstu "zelenog svetla", ali ne i konkretan datum, to može da utiče na gubljenja kredibiliteta Nemačke. To će biti i veliki šamar za Uniju, smatra Flekenštajn koji je funkcioner opozicione nemačke Socijaldemokratske partije.

"Ako EU želi da u budućnosti bude shvaćena ko pouzdan partner, onda mormo da se držimo sopstvenih obećanja i priznamo da su srpska i kosovska vlada uradili visase nego što smo očekivli i da sada treba da dibiju konkretn datum za početak pregovora", reko je Flekenštajn.

Izvor „Politike” iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke kaže, pak, da Nemačka može da odobri Srbiji datum početka pregovora uz klauzulu da odluka može da bude povučena ako ne dođe do pune primene sporazuma između Beograda i Prištine. Prema ovom izvoru, pregovori bi počeli januara ili februara 2014. godine, objavljeno je večeras na sajtu "Politike".

Ako se ove tvrdnje izvora iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke ostvare, na Srbiju bi se primenio „crnogorski scenario”, piše na sajtu lista, uz podsećanje da je Crnoj Gori u decembru 2011. bilo obećano da će u junu 2012. godine biti otvoreni pregovori s tom zemljom, ako Crnogorci ispune šest prioritetnih zahteva, kako se na kraju i dogodilo.

Odlazeći šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Savet EU u junu neće odlučivati o datumu već smo o tome da li je Srbija zaslužila "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora za članstvo u Uniji.

Šef poslaničke grupe vladajuće CDU/CSU u nemačkom Bundestagu , Andreas Šokenhof, medjutim, kaže da će poslanici te koalicije odluku o tome da li Srbiji u junu dodeliti datum za početk pregovora sa EU, doneti pošto 18. juna dobiju pismo šefice EU diplomatije Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: