Dačić: Ova rasprava je politička

U Skupštini završena današnja petočasovna rasprava o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji. Dačić: Ne može se teret krize prebacivati na najsiromašnije.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2013.

00:52

Default images

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je skupštinska rasprava o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji politička, a ne ekonomska.

Dačić je rekao da se Vlada Srbije od početka zalagala da se teret krize ne prebacuje na najsiromašnije i da se ne ide na zamrzavanje plata i penzije, nego da je pitanje samo kojom brzinom će one rasti.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je rekao da neće dizvoliti „grčki scenario“.

Poslanička grupa DS, koja je inicirala sednicu, napustila je skupštinsku salu nekoliko minuta pre završetka, a šef demokrata u skupštini Borislav Stefanović obrazložio je taj postupak nezadovoljstvom što niko iz te stranke, osim njega, nije imao priliku da govori.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović negirao je te tvrdnje, istakavši da su poslanici na raspolaganju imali dovoljno vremena, a "opozicija mogućnost da postavi 22 pitanja, značajno više nego predstavnici većine". Odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanje šefa poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Borislava Stefanovića, premijer Dačić je kazao da nije došao da se raspravlja o tome kad je bilo gore, ali je naveo da je najveći deficit u budžetu od osam odsto bio u vreme vlade Mirka Cvetkovića i to zbog izbora, jer je tada trebalo postići što bolji rezultat.

"Ovo jeste politička a ne ekonomska rasprava", kazao je Dačić na sednici o rešavanju teške ekonomske i socijalne situacije u zemlji, čije je održavanje tražila DS i naveo da je došao u parlament da bi vodio političku borbu.

"Umesto da se optužujemo, hajde da se nadmećemo u tome šta su predlozi za rešavanje teške ekonomske situacije", rekao je Dačić.

Premijer je naveo da je po svim istraživanjima javnog mnjenja čak i onih, kako je naveo, agencija po kojima je Boris Tadić još predsednik Srbije nikada nije bilo toliko veliko poverenje građana kao što je poverenje u ovu vladu.

"Došao sam da odgovoram, a vi mi ne date da govorim. Pričajte šta hoćete, odavno nije bilo ovoliko očekivanje građana (od vlade) i zbog toga sam zabrinut, jer građani mnogo očekuju od ove vlade", kazao je Dačić negodujući što njegov govor prekidaju pojedini poslanici DS.

"Nemojte da mi dobacujete. Neću se ni vraćati. Nisam došao zato što moram. Mogao sam da izmislim obaveze da ne mogu da dođem. Ja sam uvek došao kad ste me zvali. Molim vas da mi ne dobacujete. Ja vama ne dobacujem", naveo je Dačić.

Premijer Dačić rekao je da njegova vlada ima bolje rezultate od prethodne koja nije iskoristila šansu koju je imala.

"Imali ste priliku, šansu niste iskoristili. Čekajte sledeću priliku - ako je budete dočekali, u smislu političke budućnosti", kazao je Dačić u Skupštini odgovarajući na ocenu Borislava Stefanovića da je ekonomski rezultat sadašnja Dačićeve vlade katastrofalan.

U Domu Narodne skupštine održava se sednica posvećena rešavanju teške ekonomske i socijalne situacije u zemlji. Debatu o tome je tražila opoziciona Demokratska stranka.

Opširnije o toku rasprave čitajte u našoj rubrici Biz

DS: Vlada zloupotrebila sednicu

Poslanici opozicione Demokratske stranke negodovali su što im, kako tvrde, nije bilo dozvoljeno da u Skupštini Srbije kažu šta misle o ekonomskoj situaciji u zemlji i predlože rešenja, i optužili Vladu da je zloputrebila današnju sednicu parlamenta.
Božidar Ðeliæ (Tanjug, arhiva)
Na konferenciji za novinare poslaničke grupe DS-a u parlamentu rečeno je da nijednom poslaniku, osim šefu poslaničke grupe Borislavu Stefanoviću, nije bilo dozvoljeno da se u Skupštini obrate javnosti.

"Srbija u oblasti javnih finansija ulazi u opasnu zonu i preti joj bankrot ako se hitno ne predlože odgovarajuća rešenja", rekao je psolanik DS-a Božidar Đelić.

On je podsetio da je ministar izjavljivao da će Srbiji "da svane", a da je nedavno prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić priznao da "ima noćne more" zbog ekonomske situacije u Srbiji.

Kako je naveo Đelić, predstavnici Vlade danas nisu izneli tačne podatke o stanju u javnim finansijama, o nezaposlenosti, javnom dugu.

"Vlada ima problem kako da pokrije minus u budžetu od 1,5 milijarde evra. Pitanje je da li će Vlada odlučiti da zatvori tu rupu tako što će povećati poreze kao što je juče učinjeno usvajanjem izmena seta poreskih zakona, ili će smanjivati troškove", upitao je Đelić.

On je ocenio da Vlada ne zna da planira budžet, a da DS ima rešenje kako da se izbegne bankrot države koji može da se dogodi do kraja godine.

Đelić je ocenio da su potrebne hitne uštede u budžetu od 500 miliona evra, kroz smanjenje nepotrebnih izdataka pre svega dotacija javnim preduzećima koja prave gubitke.

"Vlada je današnju sednicu posvećenu ekonsomkom stanju zloupotrebila za napade na gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa koji je na izborima dobio podršku građana", rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: