TC Stadion bez upotrebne dozvole?

Nezaštićen otvor između dva nivoa u garaži kroz koji je propalo četvorogodišnje dete nije bila jedina opasnost u voždovačkom Tržnom centu Stadion, pišu Novosti.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

18:37

Default images

Četvorogodišnja A. P. koja je u četvrtak upala kroz rupu na nezaštićenom delu parkinga u voždovačkom Tržnom centu Stadion, trenutno leži na Odeljenju neurohirurgije Urgentnog centra.

Prema nezvaničnim informacijama, ona je povredila glavu i nogu prilikom pada sa visine od tri metra između dva nivoa parkinga. Nezaštićen otvor između nivoa u garaži nije bila jedina opasnost, jer iz betona i dalje vire oštri šiljci i žice od armataure nedovršene zgrade, pišu Novosti.

Kako saznaje ovaj list, Tržni centar u Zaplanjskoj ulici nije dobio upotrebnu dozvolu iz Ministarstva građevinarstva i urbanizma. Ovo Ministarstvo je objektu koje je počelo da radi pre mesec dana izdalo odobrenje za izgradnju, ali ne i upotrebnu dozvolu koja garantuje potpunu bezbednost zgrade. Uprkos tome što nisu imali adekvatnu dokumentaciju za početak rada, vlasnici su dopustili da posetioci od 26. aprila uveliko pazare u ovom šoping molu, pišu Novosti.

"Povodom nesreće koja se dogodila na parkingu šoping centra "Stadion", kompanija "Eurobau konekt AG" smatra ovaj propust nedopustivim i izražava duboko žaljenje", kaže direktor kompanije Aleksandar Zdravković. "Tehnički otvor u konstrukciji koji razdvaja ploču parkinga od same zgrade odmah je zaštićen ogradom, a Centar stoji na raspolaganju roditeljima povređene devojčice za svaku vrstu pomoći".

Prema Zdravkovićevim rečima, odgovornost i eventualni penali za ovaj propust znaće se posle istrage nadležnih inspekcijskih službi i policije.

Na parkingu gde je pala četvorogodišnja devojčica radnici tržnog centra u petak su postavljali zaštitnu mrežu dužine oko pet metara. Prema njihovim rečima, to je i bilo jedino mesto u zgradi, koje nije bilo propisno obezbeđeno. Otvor kroz koje je dete propalo na drugi nivo garaže, između parking mesta i zida prvog nivoa, širine je 30 santimetara.

Kada je otac potrčao za ćerkom, skočivši sa visine do tri metra, devojčica je ležala u krvi, sa posekotinama na glavi, ruci i delovala besvesno.

Odmah je zgrabio dete i odvezao ga u Urgentni centar. Međutim, devojčica je prilikom pada izbegla i povrede od šiljaka armataure i delova žice koji i dalje vire iz betonske ploče, piše ovaj list.

Odmah pošto su se parkirali i izašli iz automobila, dok je držala drugo dete za ruku, majka četvorogodišnje A. P. je primetila ćerku kako je potrčala ka rupi, a zatim i da nestaje kroz nju. Prema rečima očevidaca, još jedno dete je posle nezgode, krenulo ka otvoru, ali su ga srećom roditelji zaustavili, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: