"Izbori na severu i kraj prošlosti"

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila da bi održavanje lokalnih izbora tokom ove godine na severu Kosova obeležilo okončanje jednog poglavlja prošlosti.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

17:54

Default images

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga ocenila je da je briselski sporazum koristan za sve građane, jer doprinosi miru i stabilnosti u regionu i izrazila uverenje da bi održavanje lokalnih izbora tokom ove godine u severnim kosovskim opštinama obeležilo okončanje jednog poglavlja prošlosti i otvaranje nove evropske perspketive.

"Ovim sporazumom nema gubitnika, svi smo dobitnici - jedino na ovaj način možemo izgraditi svetliju budućnost. Sporazum je sveobuhvatan i njegovim sprovođenjem strane će u potpunosti ispuniti svoje obaveze", poručila je ona na svečanosti povodom godišnjice administrativne kancelarije Severna Mitrovica.

Prema njenim rečima, održavanje lokalnih izbora tokom ove godine u svim opštinama Kosova, obuhvatajući i opštine Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severnu Mitrovicu, obeležilo bi okončanje jednog poglavlja prošlosti i predstavljalo bi otvaranje jedne nove evropske perspektive saradnje i razumevanja.

"Ovo omogućava izgradnju jasnih razvojnih politika i privlačnosti inostranih investicija", naglasila je Jahjaga.

Prema njenim rečima, izbori bi doneli "legalne i legitimne organe koji predstavljaju interese građana i koji bi omogućili potpunu integraciju srpske zajednice u institucije Republike Kosovo".

U tome, kako je podvukla, Kosovo ima stalnu pomoć EU i SAD.

Administrativna kancelarija u Severnoj Mitrovici formirana je maja 2012. godine odlukom vlade u Prištini.

Na čelu ove ustanove, koja se bavi pružanjem usluga građanima u severnim kosovskim opštinama, nalazi se Adrijana Hodžić.

Kancelarija je, kako je navedeno prilikom osnivanja, na raspolaganju imala dva miliona evra iz budžeta za kapitalne infrastrukturne projekte u 2012. godini i dodatnih milion evra godišnje tokom narednih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: