Internet neće pokoriti televiziju

Internet nije konkurencija televiziji već će pomoći njenom razvoju u budućnosti, istaknuto je na regionalnom medijskom festivalu NEM u Dubrovniku.

Izvor: B92

Sreda, 08.05.2013.

18:44

Default images

Televizija i u svetu interneta ostaje vodeći medij, ali već za nekoliko godina možemo očekivati da će se način njenog gledanja znatno promeniti, stav je većine učesnika prvog regionalnog medijskog festivala NEM, koji je danas počeo u Dubrovniku.

Okosnicu programa i dalje će činiti isti sadržaji, ali se više gledalac neće prilagođavati televiziji, već će se televizija prilagoditi njemu.

Krstarenje televizijskim kanalima daljinskim upravljačem sve više postaje navika prošlosti. Odabir sadržaja na tabletu ili telefonu stvar je budućnosti.

Internet, iako su mnogi predviđali, neće pokoriti televiziju, već će ona iskoristiti njegove prednosti, objašnjava izvršna direktorka B92 Manja Grčić.

“Ono što je zaključak jeste da će linearna televizija uvek biti neki okupljač porodice, da će porodica da sedne ispred televizora i da gleda velike događaje kao što su ’Veliki brat’, skupe projekte, kao što su teniski mečevi. Finale Đokovica će uvek biti gledano kao family gledanje, a ne kao nešto što ja gledam na Ajpedu kao individua. Ono što je zaključak je da linearna televizija opstaje, ali da moramo da mislimo i na naše druge platforme i kako sadržaj naš možemo da plasiramo na svim ostalim platformama“, navela je Manja Grčić.

Da je taj trend B92 već uveliko počela da prati dokaz su umrežena tri medija – televizija, radio i internet, ali i korišćenje socijalnih mreža.

“Treba koristiti sve te ostale platforme da privučete što više gledalaca na svoj linearni kanal i to je nešto što B92 dobro radi, i što se pokazalo uspešno i kroz ’Velikog brata’ i kroz seriju kao što je ’Larin izbor’“, rekla je izvršna direktorka B92.

I dok smo nekada morali da ostajemo kod kuće ne bismo li odgledali omiljenu emisiju, uskoro ćemo i u Srbiji svaki sadržaj moći da gledamo odloženo, zahvaljujući SBB-u.

U ovakvim okolnostima ono što postaje najvažnije je kvalitet programa koji se proizvodi, a ne to da li emisija ima udarni termin ili ne, kaže Darko Broćić iz agencije AGB Nilsen.

“U budućnosti imamo sadržaj koji je najbitniji, a ovo sve ostalo će biti različiti tipovi gledanja. Da li će se nešto gledati na televizoru, da li preko laptopa, preko mobilnog telefona, to su sve tipovi gledanja. Sadržaj je najbitniji i to je ono što privlači gledaoce“, objašnjava Broćić.

Ono što je sasvim izvesno je to da se u budućnosti gledanost nekog programa neće meriti na osnovu broja gledalaca koji u određeno vreme sede pored televzora, već prema broju pregleda na portabilnim uređajima kao što su mobilni telefoni ili tableti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: