Utorak, 07.05.2013.

12:36

Deklaracija o inkluziji Roma

Na prvom skupu Romske interparlamentarne organizacije potpisana je Deklaracija kojom se definišu ciljevi delovanja te organizacije u procesu uključivanja Roma.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Deklaraciju su u Domu Narodne skupštine potpisali Romi parlamentarci iz pet zemalja, Srbije, Makedonije, Slovačke, Hrvatske i Mađarske, a u procesu njenog nastanka učestvovali su i parlamentarci Romi iz Rumunije.

U Deklaraciji se navodi da legitimitet interparlamentarne organizacije počiva na leguitimitetu slobodnih i poštenih neposrednih izbora, njenih članova od strane građana, kao i na demokratskim principima kojih će se pridržavati u radu.

"Delovaćemo kao podsticaj i podrška akcijama na nacionalnom i međunarodnom nivou kao partner domaćim i međunarodnim institucijama u definisanju politika, kao odgovoran, pouzdan i konstruktivan partner svima koji žele da daju doprinos rešavanju problema romske zajednice", navedeno je u Deklaraciji.

Kako je navedeno Romska interparlamentarna organizacija delovanje će zasnivati na poštovanju odgovarajućih deklaracija i konvencija UN, OEBS, SE, IPU, EU, nacionalnih zakonodavstava i strategija donetrih u okviru dekade i inkluzije Roma.

Među primarne ciljeve u Deklaraciji se napominju prezentacija tačnog stanja romske zajednice i problema u njihovom rešavanju, afirmacija dobrih politika rešenja i akcija u ostvarivanju prava Roma na nacionalnom planu, saradnja sa institucijama UN, SE, EU i OEBS u domenu ljudskih i manjinskih prava...

Za predsednika Romske interparlamentarne organizacije izabran je poslanik Romske partije u Skupštini Srbije Srđan Šajn koji je rekao da osnivanje te organizacije predstavlja odlučnost romske zajednice da preuzme odgovornost.

Šajn je izrazio nadu da će aktivnosti te organizacije doprineti da Romi kao socijalno najugroženija grupa izađu iz problema sa kojima se svakodnevno suočavaju.

“Ovo je novi mehanizam korišćenja demokratskih kapaciteta poslanika romske nacionalnosti u nacionalnim parlamentima, kao I pripadnika različitih političkih opcija koji je usmeren na poboljšanje položaja Roma”, naglasio je Šajn.

Prvom skupu u Domu Narodne skupštine prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav NIkolić, predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, više ambasadora, kao i predstavnici parlamenata romske nacionalnosti iz nekoliko zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

23 h

Podeli: