Dačić: Prilika koja se ne propušta

Premijer Ivica Dačić ocenio u Beču da je sporazum iz Brisela prilika koja se ne sme propustiti i koju treba iskoristiti za novo pozicioniranje Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2013.

08:03

Default images

On je ujedno poručio Srbima sa severa Kosova da bi bilo dobro da prihvate primenu sporazuma i da se ne plaše da će izgubiti svoje institucije.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa austrijskim vicekancelarom i šefom diplomatije Mihaelom Špindelegerom, rekao da će Vlada razgovarati sa Srbima sa severa Kosova.

"Mi nismo išli na priznanje Kosova kao nezavisne države. Ovi su razgovori i dijalog bili statusno neutralni, ali je zajednički stav nas u Srbiji bio da je, bez obzira na to što Kosovo ne priznajemo kao nezavisnu državu, to teritorija pod posebnim režimom, pod uslovima koji su odredjeni Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", objasnio je Dačić.

"Nema nikakvog razloga za strah da će time Srbi izgubiti svoje institucije, radna mesta, neće moći niko da ih vojno napadne, u policiji i pravosuđu će raditi Srbi. Zajednica će imati neke svoje nadležnosti u oblasti ekonomije, zdravstva, prosvete, prostornog planiranja. Mislim da je mnogo bolje da se zajedno primenjuje ovaj plan nego da Srbi budu protiv toga“, poručio je on.

Dačić je rekao da smatra da ovu prilku treba iskoristiti za novo pozicioniranje Srbije, za promenu slike Srbije u svetu i da ovu šansu ne smemo propustiti.

"U poslednjih 20 godina imali smo tri puta šansu da Srbija krene sa mrtve tačke uz podršku međunarodne zajednice. Prva je bilo posle Dejtonskog sporazuma, a druga situacija je bila posle 5. oktobra 2000., pada Miloševića. I jedna i druga su bile propuštene prilike. Ovu sada priliku ne smemo da propustimo", naglasio je premijer.

Dačić je istakao da na talasu te pozitivne klime u Srbiji, treba na najbolji način da branimo svoje nacionalne i državne interese, kao da je to najveća vrednost ovog sporazuma.

Takođe je poručio da Beograd nije potpisao ovaj sporazum da bi nekoga prevarili, ali i da isto tako "ne očekuje od EU da nas vara". On je podsetio da smo ranije imali situaciju da pregovarači čekaju do poslednjeg trenutka, onda se prihvati neki sporazum da bi se donela neka odluka u Briselu i onda se nakon toga ne implementira, a da je sa druge strane EU često igrala "igru pokretnih ciljeva“, postavlajući stalno nove uslove, što, kako je podvukao, ne ostavlja dobar utisak.

"Zato smo mi želeli čiste račune. Ovo ćemo mi da uradimo, a ovo vi. Pokazali smo ozbiljnost“, ukazao je premijer.

Čekamo dobru vest iz Brisela

Dačić je takođe rekao i da Srbija iz Brisela očekuje dobru vest o početku pregovora sa EU, kao i da bi bio veoma zahvalan ukoliko Austrija bude zagovornik toga da Srbija dobije datum u junu mesecu.

On je, posle razgovora sa austrijskim vicekancelarom i šefom dipomatije, rekao da mu je drago što je od austrijskih sagovornika mogao čuti da zvanični Beč podržava nastavak evropskog puta Srbije. "Mislim da je međunarodna zajednica, a tako i EU, bila dugi niz godina u očekivanju da Srbija bude dobra vest. Sada Srbija takođe iz Brisela očekuje dobru vest. Bio bih veoma zahvalan austrijskim zvaničnicima ukoliko Austrija bude zagovornik toga da Srbija što pre dobije datum za otpočinjanje pregovora u junu mesecu, na sednici Saveta EU", istakao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Dačić je ocenio i da su evropske integracije danas "melem na rane" koje postoje u odnosima naroda na Balkanu, te upozorio da bi bilo veoma loše da širenje stane prijemom Hrvatske, jer bi nas to vratilo u podele regiona od pre nekoliko vekova. On je naglasio da Srbija želi da izgradi poverenje i stabilnost u čitavom regionu, te najavio da će se razgovori sa Prištinom nastaviti i da će početi implementacija onoga što je dogovoreno u Briselu.

"Vreme je da stavimo tačku na prošlost. Prošlost se na žalost ne može izmeniti, ali možemo da utičemo na sadašnjost i budućnost", podvukao je Dačić.

On je ukazao da je Srbija dosta vremena izgubila i pretrpela velike štete kroz sankcije, ratove, bombardovanje, te da je aktuelni bruto domaći proizvod svega na 65 odsto od onog iz 1989. godine.

"Zato Srbija nema vremena za čekanje, mora da ide krupnim koracima napred, koracima od sedam milja, ali i ti koraci počinju prvim korakom, taj korak smo povukli. Zato mislim da treba iskoristiti ovaj pozitivan trenutak za opštu stabilizaciju u regionu i stanje u Srbiji“, naglasio je Dačić.

On je kazao da Srbija podržava ulazak Hrvatske u EU, i da je u interesu naše zemlje da sve države regiona postanu članice Unije. "Razumemo da u delu EU postoji takozvani zamor od proširenja, ali bi bilo veoma loše da se sada tu stane, jer to bi nas vratilo u podele ovog regiona od pre nekoliko vekova. Evropske integracije su danas melem na rane koje postoje u odnosima naroda na Balkanu, kao što je nekada bila ideja o zajedničkoj državi Jugoslaviji", podsetio je Dačić.

Govoreći o odnosima sa Austrijom on je naglasio da je Srbija veoma zainteresovana za dalje zbližavanje i dobre bilateralne odnose. "Razvoj političkog dijaloga, saradnja u ekonomiji, kulturi i prosveti je naš životni interes, jer nas vezuje nekoliko stotina hiljada naših ljudi koji ovde žive“, podvukao je Dačić.

On je izrazio uverenje da u ekonomiji dve zemlje mogu još bolje sarađivati, iako je Austrija najveći investitor u Srbiji. "Naša spoljnotrgovinska razmena je negde oko 700 miliona evra, Austrija je među šest najznačajnijih ekonomskih partnera iz EU. Mislio sam da su ti podaci veoma dobri dok nisam otišao u Bosnu i Hercegovinu, gde sam čuo da je njihova spoljnotrgovinska razmena sa Austrijom oko dve milijarde evra. A BiH je mnogo manja od Srbije“, ukazao je on dodajući da je potrebno još bolje sarađivati u ovoj oblasti.

Dačić je kazao da se raduje sledećem susretu sa Špindelegerom u Beogradu, koji će, kako je dodao, biti u interesu naših naroda, država, a u posebnom interesu Srba koji žive u Austriji.

Dačić boravi u dvodnevnoj poseti Beči. Osim sa Špindelegerom on će danas razgovarati i sa austijskim kancelarom Vernerom Fajmanom. Glavna tema sastanaka, kako je novinarima u Austriji rekao Dačić, biće kako da "idemo korak dalje, kako da dobijemo datum za otpočinjanje pregovora", ali će biti reči i o daljem unapređenju odnosa dve države na svim nivoima.

U Karl Rener institutu, Dačić će održati predavanje "Srbija na putu ka Evropskoj uniji", čime će završiti posetu Austriji.

Prvog dana posete Dačić je prisustvovao obeležavanju 68 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Mauthauzen u istoimenom Memorijalnom centru i položio vence na spomenik jugoslovenskim žrtvama među kojima je bilo najviše Srba.

Dačić je u pauzi svečanog obeležavanja godišnjice razgovarao sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i predsednikom Poljske Bronislavom Komorovskim koji su, kako je rekao, bili "veoma pozitivni" kada je u pitanju podrška Srbiji u evropskim integracijama.

Potvrdu za podršku Srbiji na putu ka EU premijer je dobio i od ministra inostranih poslova Austrije Mihaela Špindelegera. "Austrijski šef diplomatije kazao je da je praktično na EU da, ukoliko se krene u impelentaciju sporazuma, Srbija obavezno dobije datum za početak pregovora", naglasio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

23 h

Podeli: