Špindeleger: Snažna podrška Srbiji

Austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger istakao je da Austrija u potpunosti podržava Srbiju i da će se zalagati da dobije datum za početak pregovora.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.05.2013.

12:55

Default images

On je rekao da smatra da ne treba da bude novih uslova.

Nakon razgovora sa premijerom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, Špindeleger je na zajedničkoj konferenciji za štampu istakao da će se Austrija u EU "veoma snažno zalagati da Srbija, na sledećem Savetu Unije, dobije datum za otpočinanje pristupnih pregovora".

"Videli smo šta je Srbija poslednjih meseci i nedelja učinila u smislu razumevanja sa susedima o pitanjima svakodnevnog života. To je veoma veliki uspeh i želim da kažem da posebno cenimo to što je premijer Dačić sa susedima, pod vođstom Ketrin Ešton, postigao“, kazao je Špindeleger.

"Za nas je jasno da je jedna strana, a to je srpska, sa Kosovom dogovorila program od 19 tačaka, koji će se sada primeniti i to je za mene uslov za sledeći korak, a to je dodela datuma. Nisam za nove uslove, već da striktno sledimo ono što smo obećali. Ako se Srbija pomera u tom pravcu biće i datuma“, naglasio je on.

Špindeleger je istakao da će rado i sa svojim kolegama u EU, a tako i Nemačkom, razgovarati da se pozdravi i podrži ovaj korak, te da se mora dati pozitivan odgovor u vezi datuma.

On je naveo da je sa Dačićem razgovarao i o ekonomskim odnosima, ukazujući da Austrija u Srbija imaju investicioni obim u visini od oko tri milijarde evra.

"Austrija je najveći investitor sa 450 preduzeća koja su aktivna i ono što želimo jeste da jače ekonomske odnose povežemo i još postavimo na snažnije noge ekonomske odnose. Na tom putu želimo da napredujemo. Prilikom sledeće posete povešću sa sobom i ekonomsku delegaciju u Srbiju“, najavio je Špindeleger.

On je ukazao i na drugi vid mosta saradnje izmedju Beča i Beograda, a to je veliki broj gradjana poreklom iz Srbije.

"Srbija je nama u Austriji ne samo poznata već imamo i puno srpskih gradjana koji su i austrijski državljani. Austrija je treća po veličini teritorija, imajući u vidu broj Srba. To pokazuje koliko nam je bitna politika Srbije, ali i Srba u Austriji“, poručio je Špindeleger.

On je kazao da je dogovorena još snažnija saradnja u budućnosti izmedju dve zemlje, te je dogovoreno intenziviranje poseta.

Špindeleger je pozvao Dačića da učestvuje na idućem Evropskog forumu Vahau.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: