Obama upozorio Severnu Koreju

Predsednik SAD Barak Obama kaže da je vreme da Severna Koreja prestane sa ratobornim stavom i da će SAD preduzeti "sve neophodne mere" da zaštite svoje građane.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2013.

22:39

Default images

Obama je, posle razgovora sa generalnim sekretarom UN Banom Ki Munom u Beloj kući, rekao da niko ne želi da vidi sukob na Korejskom poluostrvu, prenele su agencije.

Severna Koreja je upozorila da će izvesti raketne napade na ciljeve SAD i njihovih saveznika u severoistočnoj Aziji u znak odmazde zbog sankcija UN koje su joj uvedene posle lansiranja rakete u decembru i nuklearnog testa u februaru.

Generalni sekretar UN je pozvao Kinu i druge države koje imaju uticaj na Severnu Koreju da iskoriste taj uticaj za smanjivanje tenzija između Pjongjanga i međunarodne zajednice.

Ban je pohvalio SAD zbog "odmerenog" odgovora na provokativnu retoriku Severne Koreje.

Američki predsednik se osvrnuo i na situaciju u Siriji, za koju je rekao da je dostigla "kritičnu tačku".

Prema procenama UN, u građanskom ratu u Siriji, koji traje više od dve godine, poginulo je 70.000 ljudi. Kraj nije na vidiku, a sirijski predsednik Bašar Asad se drži na vlasti duže nego što su SAD očekivale.

Ban je rekao da je Sirija "najveći problem" i apelovao na svetske lidere, uključujući Obamu, da urade više kako bi nasilje bilo prekinuto.

Pentagon: Oružje Severne Koreje nije pouzdano

Foto: Beta, AP
Pentagon u novom izveštaju navodi da Severna Koreja verovatno ima nuklearno oružje koje može biti lansirano balističkom raketom i ističe da nije mnogo pouzdano.

Procenu Obaveštajne agencije za odbranu objavio je danas republikanski kongresmen Dag Lamborn na saslušanju u Odboru za oružane službe u Predstavničkom domu.

Lamborn je pročitao, kako je rekao, deo poverljivog izveštaja koji nije označen kao "poverljiv". Drugi kongresmen je kazao da je izveštaj završen u martu, prenosi AP.

U njemu se kaže da je Obaveštajna agencija za odbranu "sa umerenom sigurnošću procenila" da Severna Koerja "u ovom trenutku raspolaže nuklearnim oružjem", koje mogu da nose balističke rakete.

U izveštaju se dodaje da Obaveštajna agencija za odbranu smatra da to oružje nije mnogo pouzdano, što znači da možda ne bi funkcionisalo kako treba. U delu koji nije označen kao "poverljiv" ne pominje se domet tog oružja.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel rekao je ranije danas da ni Iran ni Severna Koreja nisu sposobni da napadnu SAD raketama sa nuklearnim bojevim glavama.

Hejgel je, odgovarajući na pitanje u Odboru za vojnu službu Predstavničkog doma Kongresa, naveo da ne veruje da Severna Koreja i Iran imaju rakete dugog dometa, sa oružjem za masovno uništenje, koje bi mogle da dosegnu SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: