Šulc: Srbiji treba dati datum

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc smatra da EU treba da utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije u Uniju.

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2013.

22:50

Default images

On je istakao da će Komitet za spoljne poslove Evro-parlamenta u nacrtu rezolucije koji priprema priznati da je Srbija uložila ogroman napor.

"Verujem da lideri EU treba da odrede datum početka pregovora ako Srbija nastavi sa sprovodjenjem reformi i bude i dalje igrala konstruktivnu ulogu u regionu", izjavio je Šulc u intervjuu za izdanje beogradskog lista Kurir.

Šulc je rekao da će u nacrtu rezolucije o Srbiji, koju priprema Komitet EP za spoljne poslove, biti istaknuto da je Srbija postigla ogroman napredak, ali da "nema mesta radovanju unapred".

"Pred vama je još mnogo posla, pre svega u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na jačanju državnih institucija i pravosudnog sistema", ukazao je Šulc.

On je ocenio da je vidljiv napredak u dijalogu Beograda i Prištine i da je sastanak predsednika Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage bio znak da su i Beograd i Priština spremni za normalizaciju odnosa.

I briselski sastanci premijera Srbije i Kosova, dodao je Šulc, veoma su važni za obe strane i za njihove evropske ciljeve. "Beograd i Priština treba da razgovaraju o praktičnim stvarima, čak i ako nisu spremni da raspravljaju o celokupnoj slici, odnosno ako još ne mogu da razgovaraju o konačnom rešenju problema", rekao je Šulc.

Izrazivši uverenje da je Vlada Srbije "generalno i iskreno posvećena borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", Šulc je napomenuo da je te pojave veoma teško iskoreniti ako državne institucije nisu jake i nezavisne.

"Opštu rešenost Vlade da se bori protiv korupcije, mogu potkopati slabe karike u institucijama, policiji, tužilaštvu i sudovima", kazao je predsednik Evropskog parlamenta.

Šulc je ukazao i na potrebu da Srbija jača pravnu državu i da učini da njen pravosudni sistem bude potpuno nezavisan, nepristrasan, efikasan i jak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: