Utorak, 12.03.2013.

22:50

Šulc: Srbiji treba dati datum

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc smatra da EU treba da utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije u Uniju.

Izvor: Beta

Šulc: Srbiji treba dati datum IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Agafja Mihailovna

pre 11 godina

Mislim da se dosta uradilo na jacanju drzavnih institucija,mada,sve je to jos pocetak ( dobar primer je smena Nate Mesarevic kao i vracanje 70 sudova...).Borbu protiv korupcije i kriminala necu ni komentarisati,ona je organizovana i dobro osmisljena,mada,treba sacekati prve presude,pa tek onda pricati o tome.Sve u svemu,Srbija je uradila toliko da je zasluzila datum za pocetak pregovora.

Gojko

pre 11 godina

Srbija je postigla ogroman napredak i nikad nije niko porekao da tu nema još mnogo posla, niti (na svu srecu) se od toga beži.

bezimena

pre 11 godina

Nije dobro da se sa "datumom" trguje. On je nama vazan ali ne po cenu odustajanja od Zajednice srpskih opstina na Kosovu.
(jelena jsm, 13. mart 2013 09:07)

"Zajednica" 4 srpske opštine na severu Kosova važnija od DRŽAVE SRBIJE sa preko 7 miliona gradjana!? Ovo ne da je glupost, nego znači, u svakom smislu, da je ova vlast priznala kosovsku državu i da se odrekla VEĆINE Srba na Kosovu (većina živi južno od Ibra) jer za njih ne traži ništa! Iz toga dalje proizilazi da je vlasti najvažnije da ima negde neko burence baruta, koje će povremeno da pali, kako bi sakrila svoju nesposobnost da upravlja državom!
p.s. "Ne kolje se vo radi kile mesa"!

neven

pre 11 godina

Vučić i ova vlada su učinili mnogo, možda i više nego što je EU očekivala, i zbog toga Vučić ima puno pravo da to jasno kaže i evropskim zvničnicima. Dakle Vučić će jasno reći evropskim liderima da je Srbija zaslužila i da Srbija, sa punim pravom, očekuje dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

GRADIMIR

pre 11 godina

Gospodin Šulc bi mogao da pomogne Srbiji, na taj način što će uticati na evropske zvaničnike da Srbiji dodele datum za početak pregovora sa EU. Srbija je učinila veliki napor i donela mnogo teških odluka, kao što je isporučivanje svih optuženih Srba, a to nije ni mali broj, u Hag, i dostavljanje sve dokumentacije haškom sudu.

RELJA013

pre 11 godina

Evropski zvanicnici bi trebalo da usaglase svije stavove oko Srbije i Kosova i reci otvoreno sta se od nas ocekuje.Svedoci smo da su pohvalili rad nove Vlade ka svim poljima,ali isto tako ne smeju biti licemerni i svakoga dana zahtevati nesto novo od nas.

Zoran

pre 11 godina

"Ako predsednik Evropskog Parlamenta smatra da smo zaslužili taj datum, zašto onda svi ostali zatežu?"

Re:

Po prirodi Sulcove funkcije njemu je u interesu da se Evropa siri, i jos vise da Evropske institucije jacaju na snazi.

Trenutna klima u drzavama EU je medjutim takva, da bi najradije ukinuli sve te Evropse Intitucije, ili baram im skratili sredstva, tj krila. U tom smislu ni prosirivanje EU, tim drzavama trenutno nikako nije na dnevnom redu.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Datum je druga stpenica u nizu prema uniji. Glavno su pregovori i prijem, ali prijem je i najglavniji, jer zavisi od svih clanica Unije. Posto Srbija "nosi jos uvek teret proslosti", po njihovom za pojedine clanice, bice problema dostici, te dve stepenice glavne Pregovori i prijem?

djuro

pre 11 godina

Ne, hvala, sto se mene tice, a dokumentovano i vecine gradjana Srbije. Visad mozete da trolujete iz stranaka koliko hocete ali cinjenica je da vecina u Srbiji ne zeli u EU.

nada ZR

pre 11 godina

Nikad nije kasno kada Srbiju hvali tako visok i znacajan zvanicnik EU.On nije pomenuo Kosovo ali je naglasio pravosudje koje je ubila Malovicka i to treba reci.Nije ona sama ali bila je ministar dakle najbolja od svih tako da je njena odgovornost prva.Drago mi je da je pohvaljen trud vlade i da je to put do EU.Razumem i minuse jer ima ljudi koji nisu za EU kao i onih koji pucaju od muke sto ce bas ovaj sastav vlade odvesti Srbiju korak dalje ka EU.Prvo razumem ali drugo ne.Kada dugo imas sansu da nesto uradis imas DJindjicevo delo imas podrsku prastaju ti se pogresni potezi i odugovlacenje logicno je da budes odbacen.

Dživdžan

pre 11 godina

Ako se neće, milion razloga može da se nađe da datum ne dobijemo, a dovoljan je samo jedan da ga dobijemo, naravno samo ako se hoće!

1984

pre 11 godina

Obzirom koliki napor ulaze ova vlada, svako u svom domenu se trudi da se uspostave institucije koje ce valjano obavljati svoju namenu, borba protiv korupcije kao zastitni znak vladajuce stranke, dovodjenje investitora, sve u svemu i zvanicne potvrde svega toga od drugih drzavnika, da, smatram da datum nece biti problem.

mr.real

pre 11 godina

Ljudi, moramo biti svesni da se EU jako jako opekla sa objektivno preuranjenim prijemom ROM i BUL, što će mnogi i u samoj uniji priznati.
Zato se ne možemo čuditi što su standardi koje mi moramo da ispunimo daleko viši i sofisticiraniji nego što su ih oni morali ispuniti.....da ne spominjem još i pregovore sa Kosovom. Lično jesam za to što pre da dobijemo datum ali na unutrašnjem planu ne vidim da smo mnogo toga uradili - najiskrenije, ne bih ulazio u nabrajanje jer ne bi stalo u komentar. Dakle, moramo nastaviti da radimo ali samo iskreno!

TODORAN

pre 11 godina

U vreme Borisa Tadića, nije problem bilo samo Kosovo, kako to Tadić želi da predstavi, nego je možda još veći problem bila država u kojoj caruje korupcija, i u kojoj se strani investitori reketiraju. Takva Srbija nikada ne bi dobila datum, pa čak i da prizna nezavisnost Kosova.

Аngel SM

pre 11 godina

Зависимо од других и то је истина само можемо да се надамо да добијамо датум за улазак у ЕУ опет мислим да је време да се то деси.

Winnie Pooh

pre 11 godina

90% evropskih zvaničnika ovako misli, a datuma nema pa nema. Zašto? Verovatno se plaše mame Amerike koja je štiteći separatizam na Kosovu sve ovo i napravila!

A smem SM

pre 11 godina

Хоћу рећи да је ово стварно напредак и подржавам то што ради наша влада треба да добијемо датум за приступ ЕУ.

SUNĐER BOB

pre 11 godina

Svaka čast gospodine Šulc. To da smo taj datum stvarno zaslužili su verovatno mnogi već uvideli, ali se niko, sem Vas, nije usudio da to javno kaže!

Amargedon SM

pre 11 godina

Мислим да нећемо добити датум али ако овако наставимо биће ускоро сигурно.

Kaba

pre 11 godina

Koliko god mi tesko bilo da postavim ovo pitanje mene samo zanima jedno! Na osnovu cega smo mi zasluzili odnosno sta smo konkretno uradili kako bi dobili taj prokleti datum?!? Svi kao nesto pricaju "Srbija je postigla mnogo" i "Mnogo smo uradili"! Kad bi ih pitali sta je to sto smo uradili verujem da bi bio tajac. Srbija u nikad gorem stanju, mladi beze glavom bez obzira, i to malo posla sto ima bez veze ili para ne mozes dobiti i oni posle svega kazu ponovo citiram "Mnogo smo uradili"! Ako je priznavanje Kosova koje i nije nase ako se pogleda iole realno i isporucivanje 2 generala "To mnogo" onda je svaki dalji komentar totalno suvisan!

Natalija

pre 11 godina

Konačno evropski zvaničnici uviđaju kakav je napor uložila Srbija prethodnih meseci! Ovo je zaista odlična vest i jako sam radosna zbog nje. Otvoreno priznanje Vladi, Vučiću na borbi protiv korupcije, a Dačiću na konstruktivnosti vezano za Kosovo.

ivaan

pre 11 godina

Gospodin Šulc realno sagledava situaciju. Srbija je dosta toga napravila i zaslužila je da joj se dodeli datum. Važno je što napominje da je Vlada vrlo ozbiljno ušla u koštac sa korupcijom, te priznaje da su potrebne jače institucije. To treba da bude prioritet, da se jačaju državne institucije, vlada, policija i tužilaštvo i da taj mehanizam bude što efikasniji.

stranac

pre 11 godina

Treba, treba,
Ali kada?? to je pitanje koja muci nas,
Srbija bi trebala jos da se demokratizuje,
treba resiti sa Kosovo vec jednom, dosta je bilo!!!

1977

pre 11 godina

Čekaj, i šta se dešava ako dobijemo taj čuveni datum? Datum kada će nam saopštiti da to nije jedini broj, da datuma ima još? Ko živ ko mrtav.

beogradska bulumenta

pre 11 godina

Pa ko da sprovede pravosudne reforme? Ko da uredi ekonomski sistem?
Srbiju vec decenijama vode pravnici, ekonomisti, politikolozi, filolozi, psihijatri,istoricari- to su sve "naucnici" iskolovani na istorijskim dostignucima samoupravnog socijalizma koje su kasnije malo usavrsili kursistickim znanjima koja su im prodali neki belosvetski kako bi zajedno ovde instalirali najgore modele za pljacku i unistavanje ekonomije! Sve to neki masteri i menadzeri koji parazitiraju na ledjima naroda.Plus njihovi slicni analiticari, da ti se smuci zivot!
I tu nema pomozi Boze dok se ta bulumenta ne skloni sa vodecih pozicija u drzavi.
Do tad nam ne pomazu nikakvi datumi!!

naglasak

pre 11 godina

Rece covek najvazniju stvar, da nas ceka borba protiv korupcije i organizovanog kriminala...Naglasak na organizovani kriminal...Oni onda nesto znaju vise ,cim je Sulc tako rekao...Da li misli na organizovani kriminal u privredi ,sem onih privatizacija????

Monumentology

pre 11 godina

Svima je u interesu da Srbija postane clanica EU i to po hitnom postupku! Njenim clanstvom u EU reseni su svi problemi na Balkanu. Kao clanica EU Srbija bi dobila sansu za ulaganja, opravak privrede i vecu zaposlenost. Za uzvrat, Srbija ne bi stajala na putu politickog resenja kosovskog problema. To ne bi bilo u njenom interesu. Naprotiv, prijem i integracija Kosova u EU bi predstavljlalo integraciju srpskog stanovnistva u zajednicu evropskih naroda kao i ocuvanje identiteta kroz primenu evropskih standarda u ocuvanju kulturnog blaga! Obostrano priznanje bi vrlo brzo usledilo. Time bi se pokazalo da se problemi tog tipa mogu resavati na civilizovan nacin i ustanovio bi se novi princip i primer za sve regione u Evropi i svetu koji imaju aspiracije ka osamostaljenju.

lol

pre 11 godina

Drugim rečima: narod je rezigniran što od obećanja o prosperitetu nije video ni cvonjka. opasnost da će reći fEUdalcima NE. Hitno intervenisati i baciti im još iednu šargarepu da misle kako su kul.

ex demokrata 1

pre 11 godina

ovde pravosudje nikada nece stvarno biti nezavisno i samostalno i bolje je da nas Eu ucenjuje zbog tih stvari nego zbog glupe price oko Kosova.

odlicno

pre 11 godina

Gospodin Sulc je malo menjao misljenja ,pa je vec domaci u nasoj politickoj realnosti.Malo ga kudimo ,pa hvalimo i sve tako...Ovog puta smo odusevljeni ovom izjavom ,samo da ne bude neki demant ili ono ali....

ex demokrata 1

pre 11 godina

ovde pravosudje nikada nece stvarno biti nezavisno i samostalno i bolje je da nas Eu ucenjuje zbog tih stvari nego zbog glupe price oko Kosova.

odlicno

pre 11 godina

Gospodin Sulc je malo menjao misljenja ,pa je vec domaci u nasoj politickoj realnosti.Malo ga kudimo ,pa hvalimo i sve tako...Ovog puta smo odusevljeni ovom izjavom ,samo da ne bude neki demant ili ono ali....

mr.real

pre 11 godina

Ljudi, moramo biti svesni da se EU jako jako opekla sa objektivno preuranjenim prijemom ROM i BUL, što će mnogi i u samoj uniji priznati.
Zato se ne možemo čuditi što su standardi koje mi moramo da ispunimo daleko viši i sofisticiraniji nego što su ih oni morali ispuniti.....da ne spominjem još i pregovore sa Kosovom. Lično jesam za to što pre da dobijemo datum ali na unutrašnjem planu ne vidim da smo mnogo toga uradili - najiskrenije, ne bih ulazio u nabrajanje jer ne bi stalo u komentar. Dakle, moramo nastaviti da radimo ali samo iskreno!

naglasak

pre 11 godina

Rece covek najvazniju stvar, da nas ceka borba protiv korupcije i organizovanog kriminala...Naglasak na organizovani kriminal...Oni onda nesto znaju vise ,cim je Sulc tako rekao...Da li misli na organizovani kriminal u privredi ,sem onih privatizacija????

Kaba

pre 11 godina

Koliko god mi tesko bilo da postavim ovo pitanje mene samo zanima jedno! Na osnovu cega smo mi zasluzili odnosno sta smo konkretno uradili kako bi dobili taj prokleti datum?!? Svi kao nesto pricaju "Srbija je postigla mnogo" i "Mnogo smo uradili"! Kad bi ih pitali sta je to sto smo uradili verujem da bi bio tajac. Srbija u nikad gorem stanju, mladi beze glavom bez obzira, i to malo posla sto ima bez veze ili para ne mozes dobiti i oni posle svega kazu ponovo citiram "Mnogo smo uradili"! Ako je priznavanje Kosova koje i nije nase ako se pogleda iole realno i isporucivanje 2 generala "To mnogo" onda je svaki dalji komentar totalno suvisan!

beogradska bulumenta

pre 11 godina

Pa ko da sprovede pravosudne reforme? Ko da uredi ekonomski sistem?
Srbiju vec decenijama vode pravnici, ekonomisti, politikolozi, filolozi, psihijatri,istoricari- to su sve "naucnici" iskolovani na istorijskim dostignucima samoupravnog socijalizma koje su kasnije malo usavrsili kursistickim znanjima koja su im prodali neki belosvetski kako bi zajedno ovde instalirali najgore modele za pljacku i unistavanje ekonomije! Sve to neki masteri i menadzeri koji parazitiraju na ledjima naroda.Plus njihovi slicni analiticari, da ti se smuci zivot!
I tu nema pomozi Boze dok se ta bulumenta ne skloni sa vodecih pozicija u drzavi.
Do tad nam ne pomazu nikakvi datumi!!

lol

pre 11 godina

Drugim rečima: narod je rezigniran što od obećanja o prosperitetu nije video ni cvonjka. opasnost da će reći fEUdalcima NE. Hitno intervenisati i baciti im još iednu šargarepu da misle kako su kul.

1977

pre 11 godina

Čekaj, i šta se dešava ako dobijemo taj čuveni datum? Datum kada će nam saopštiti da to nije jedini broj, da datuma ima još? Ko živ ko mrtav.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Datum je druga stpenica u nizu prema uniji. Glavno su pregovori i prijem, ali prijem je i najglavniji, jer zavisi od svih clanica Unije. Posto Srbija "nosi jos uvek teret proslosti", po njihovom za pojedine clanice, bice problema dostici, te dve stepenice glavne Pregovori i prijem?

Amargedon SM

pre 11 godina

Мислим да нећемо добити датум али ако овако наставимо биће ускоро сигурно.

Winnie Pooh

pre 11 godina

90% evropskih zvaničnika ovako misli, a datuma nema pa nema. Zašto? Verovatno se plaše mame Amerike koja je štiteći separatizam na Kosovu sve ovo i napravila!

TODORAN

pre 11 godina

U vreme Borisa Tadića, nije problem bilo samo Kosovo, kako to Tadić želi da predstavi, nego je možda još veći problem bila država u kojoj caruje korupcija, i u kojoj se strani investitori reketiraju. Takva Srbija nikada ne bi dobila datum, pa čak i da prizna nezavisnost Kosova.

djuro

pre 11 godina

Ne, hvala, sto se mene tice, a dokumentovano i vecine gradjana Srbije. Visad mozete da trolujete iz stranaka koliko hocete ali cinjenica je da vecina u Srbiji ne zeli u EU.

nada ZR

pre 11 godina

Nikad nije kasno kada Srbiju hvali tako visok i znacajan zvanicnik EU.On nije pomenuo Kosovo ali je naglasio pravosudje koje je ubila Malovicka i to treba reci.Nije ona sama ali bila je ministar dakle najbolja od svih tako da je njena odgovornost prva.Drago mi je da je pohvaljen trud vlade i da je to put do EU.Razumem i minuse jer ima ljudi koji nisu za EU kao i onih koji pucaju od muke sto ce bas ovaj sastav vlade odvesti Srbiju korak dalje ka EU.Prvo razumem ali drugo ne.Kada dugo imas sansu da nesto uradis imas DJindjicevo delo imas podrsku prastaju ti se pogresni potezi i odugovlacenje logicno je da budes odbacen.

Zoran

pre 11 godina

"Ako predsednik Evropskog Parlamenta smatra da smo zaslužili taj datum, zašto onda svi ostali zatežu?"

Re:

Po prirodi Sulcove funkcije njemu je u interesu da se Evropa siri, i jos vise da Evropske institucije jacaju na snazi.

Trenutna klima u drzavama EU je medjutim takva, da bi najradije ukinuli sve te Evropse Intitucije, ili baram im skratili sredstva, tj krila. U tom smislu ni prosirivanje EU, tim drzavama trenutno nikako nije na dnevnom redu.

Monumentology

pre 11 godina

Svima je u interesu da Srbija postane clanica EU i to po hitnom postupku! Njenim clanstvom u EU reseni su svi problemi na Balkanu. Kao clanica EU Srbija bi dobila sansu za ulaganja, opravak privrede i vecu zaposlenost. Za uzvrat, Srbija ne bi stajala na putu politickog resenja kosovskog problema. To ne bi bilo u njenom interesu. Naprotiv, prijem i integracija Kosova u EU bi predstavljlalo integraciju srpskog stanovnistva u zajednicu evropskih naroda kao i ocuvanje identiteta kroz primenu evropskih standarda u ocuvanju kulturnog blaga! Obostrano priznanje bi vrlo brzo usledilo. Time bi se pokazalo da se problemi tog tipa mogu resavati na civilizovan nacin i ustanovio bi se novi princip i primer za sve regione u Evropi i svetu koji imaju aspiracije ka osamostaljenju.

stranac

pre 11 godina

Treba, treba,
Ali kada?? to je pitanje koja muci nas,
Srbija bi trebala jos da se demokratizuje,
treba resiti sa Kosovo vec jednom, dosta je bilo!!!

Natalija

pre 11 godina

Konačno evropski zvaničnici uviđaju kakav je napor uložila Srbija prethodnih meseci! Ovo je zaista odlična vest i jako sam radosna zbog nje. Otvoreno priznanje Vladi, Vučiću na borbi protiv korupcije, a Dačiću na konstruktivnosti vezano za Kosovo.

Аngel SM

pre 11 godina

Зависимо од других и то је истина само можемо да се надамо да добијамо датум за улазак у ЕУ опет мислим да је време да се то деси.

SUNĐER BOB

pre 11 godina

Svaka čast gospodine Šulc. To da smo taj datum stvarno zaslužili su verovatno mnogi već uvideli, ali se niko, sem Vas, nije usudio da to javno kaže!

Dživdžan

pre 11 godina

Ako se neće, milion razloga može da se nađe da datum ne dobijemo, a dovoljan je samo jedan da ga dobijemo, naravno samo ako se hoće!

RELJA013

pre 11 godina

Evropski zvanicnici bi trebalo da usaglase svije stavove oko Srbije i Kosova i reci otvoreno sta se od nas ocekuje.Svedoci smo da su pohvalili rad nove Vlade ka svim poljima,ali isto tako ne smeju biti licemerni i svakoga dana zahtevati nesto novo od nas.

bezimena

pre 11 godina

Nije dobro da se sa "datumom" trguje. On je nama vazan ali ne po cenu odustajanja od Zajednice srpskih opstina na Kosovu.
(jelena jsm, 13. mart 2013 09:07)

"Zajednica" 4 srpske opštine na severu Kosova važnija od DRŽAVE SRBIJE sa preko 7 miliona gradjana!? Ovo ne da je glupost, nego znači, u svakom smislu, da je ova vlast priznala kosovsku državu i da se odrekla VEĆINE Srba na Kosovu (većina živi južno od Ibra) jer za njih ne traži ništa! Iz toga dalje proizilazi da je vlasti najvažnije da ima negde neko burence baruta, koje će povremeno da pali, kako bi sakrila svoju nesposobnost da upravlja državom!
p.s. "Ne kolje se vo radi kile mesa"!

ivaan

pre 11 godina

Gospodin Šulc realno sagledava situaciju. Srbija je dosta toga napravila i zaslužila je da joj se dodeli datum. Važno je što napominje da je Vlada vrlo ozbiljno ušla u koštac sa korupcijom, te priznaje da su potrebne jače institucije. To treba da bude prioritet, da se jačaju državne institucije, vlada, policija i tužilaštvo i da taj mehanizam bude što efikasniji.

A smem SM

pre 11 godina

Хоћу рећи да је ово стварно напредак и подржавам то што ради наша влада треба да добијемо датум за приступ ЕУ.

1984

pre 11 godina

Obzirom koliki napor ulaze ova vlada, svako u svom domenu se trudi da se uspostave institucije koje ce valjano obavljati svoju namenu, borba protiv korupcije kao zastitni znak vladajuce stranke, dovodjenje investitora, sve u svemu i zvanicne potvrde svega toga od drugih drzavnika, da, smatram da datum nece biti problem.

GRADIMIR

pre 11 godina

Gospodin Šulc bi mogao da pomogne Srbiji, na taj način što će uticati na evropske zvaničnike da Srbiji dodele datum za početak pregovora sa EU. Srbija je učinila veliki napor i donela mnogo teških odluka, kao što je isporučivanje svih optuženih Srba, a to nije ni mali broj, u Hag, i dostavljanje sve dokumentacije haškom sudu.

neven

pre 11 godina

Vučić i ova vlada su učinili mnogo, možda i više nego što je EU očekivala, i zbog toga Vučić ima puno pravo da to jasno kaže i evropskim zvničnicima. Dakle Vučić će jasno reći evropskim liderima da je Srbija zaslužila i da Srbija, sa punim pravom, očekuje dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Gojko

pre 11 godina

Srbija je postigla ogroman napredak i nikad nije niko porekao da tu nema još mnogo posla, niti (na svu srecu) se od toga beži.

Agafja Mihailovna

pre 11 godina

Mislim da se dosta uradilo na jacanju drzavnih institucija,mada,sve je to jos pocetak ( dobar primer je smena Nate Mesarevic kao i vracanje 70 sudova...).Borbu protiv korupcije i kriminala necu ni komentarisati,ona je organizovana i dobro osmisljena,mada,treba sacekati prve presude,pa tek onda pricati o tome.Sve u svemu,Srbija je uradila toliko da je zasluzila datum za pocetak pregovora.

djuro

pre 11 godina

Ne, hvala, sto se mene tice, a dokumentovano i vecine gradjana Srbije. Visad mozete da trolujete iz stranaka koliko hocete ali cinjenica je da vecina u Srbiji ne zeli u EU.

Monumentology

pre 11 godina

Svima je u interesu da Srbija postane clanica EU i to po hitnom postupku! Njenim clanstvom u EU reseni su svi problemi na Balkanu. Kao clanica EU Srbija bi dobila sansu za ulaganja, opravak privrede i vecu zaposlenost. Za uzvrat, Srbija ne bi stajala na putu politickog resenja kosovskog problema. To ne bi bilo u njenom interesu. Naprotiv, prijem i integracija Kosova u EU bi predstavljlalo integraciju srpskog stanovnistva u zajednicu evropskih naroda kao i ocuvanje identiteta kroz primenu evropskih standarda u ocuvanju kulturnog blaga! Obostrano priznanje bi vrlo brzo usledilo. Time bi se pokazalo da se problemi tog tipa mogu resavati na civilizovan nacin i ustanovio bi se novi princip i primer za sve regione u Evropi i svetu koji imaju aspiracije ka osamostaljenju.

Natalija

pre 11 godina

Konačno evropski zvaničnici uviđaju kakav je napor uložila Srbija prethodnih meseci! Ovo je zaista odlična vest i jako sam radosna zbog nje. Otvoreno priznanje Vladi, Vučiću na borbi protiv korupcije, a Dačiću na konstruktivnosti vezano za Kosovo.

Winnie Pooh

pre 11 godina

90% evropskih zvaničnika ovako misli, a datuma nema pa nema. Zašto? Verovatno se plaše mame Amerike koja je štiteći separatizam na Kosovu sve ovo i napravila!

odlicno

pre 11 godina

Gospodin Sulc je malo menjao misljenja ,pa je vec domaci u nasoj politickoj realnosti.Malo ga kudimo ,pa hvalimo i sve tako...Ovog puta smo odusevljeni ovom izjavom ,samo da ne bude neki demant ili ono ali....

ex demokrata 1

pre 11 godina

ovde pravosudje nikada nece stvarno biti nezavisno i samostalno i bolje je da nas Eu ucenjuje zbog tih stvari nego zbog glupe price oko Kosova.

Kaba

pre 11 godina

Koliko god mi tesko bilo da postavim ovo pitanje mene samo zanima jedno! Na osnovu cega smo mi zasluzili odnosno sta smo konkretno uradili kako bi dobili taj prokleti datum?!? Svi kao nesto pricaju "Srbija je postigla mnogo" i "Mnogo smo uradili"! Kad bi ih pitali sta je to sto smo uradili verujem da bi bio tajac. Srbija u nikad gorem stanju, mladi beze glavom bez obzira, i to malo posla sto ima bez veze ili para ne mozes dobiti i oni posle svega kazu ponovo citiram "Mnogo smo uradili"! Ako je priznavanje Kosova koje i nije nase ako se pogleda iole realno i isporucivanje 2 generala "To mnogo" onda je svaki dalji komentar totalno suvisan!

neven

pre 11 godina

Vučić i ova vlada su učinili mnogo, možda i više nego što je EU očekivala, i zbog toga Vučić ima puno pravo da to jasno kaže i evropskim zvničnicima. Dakle Vučić će jasno reći evropskim liderima da je Srbija zaslužila i da Srbija, sa punim pravom, očekuje dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

ivaan

pre 11 godina

Gospodin Šulc realno sagledava situaciju. Srbija je dosta toga napravila i zaslužila je da joj se dodeli datum. Važno je što napominje da je Vlada vrlo ozbiljno ušla u koštac sa korupcijom, te priznaje da su potrebne jače institucije. To treba da bude prioritet, da se jačaju državne institucije, vlada, policija i tužilaštvo i da taj mehanizam bude što efikasniji.

1984

pre 11 godina

Obzirom koliki napor ulaze ova vlada, svako u svom domenu se trudi da se uspostave institucije koje ce valjano obavljati svoju namenu, borba protiv korupcije kao zastitni znak vladajuce stranke, dovodjenje investitora, sve u svemu i zvanicne potvrde svega toga od drugih drzavnika, da, smatram da datum nece biti problem.

GRADIMIR

pre 11 godina

Gospodin Šulc bi mogao da pomogne Srbiji, na taj način što će uticati na evropske zvaničnike da Srbiji dodele datum za početak pregovora sa EU. Srbija je učinila veliki napor i donela mnogo teških odluka, kao što je isporučivanje svih optuženih Srba, a to nije ni mali broj, u Hag, i dostavljanje sve dokumentacije haškom sudu.

beogradska bulumenta

pre 11 godina

Pa ko da sprovede pravosudne reforme? Ko da uredi ekonomski sistem?
Srbiju vec decenijama vode pravnici, ekonomisti, politikolozi, filolozi, psihijatri,istoricari- to su sve "naucnici" iskolovani na istorijskim dostignucima samoupravnog socijalizma koje su kasnije malo usavrsili kursistickim znanjima koja su im prodali neki belosvetski kako bi zajedno ovde instalirali najgore modele za pljacku i unistavanje ekonomije! Sve to neki masteri i menadzeri koji parazitiraju na ledjima naroda.Plus njihovi slicni analiticari, da ti se smuci zivot!
I tu nema pomozi Boze dok se ta bulumenta ne skloni sa vodecih pozicija u drzavi.
Do tad nam ne pomazu nikakvi datumi!!

A smem SM

pre 11 godina

Хоћу рећи да је ово стварно напредак и подржавам то што ради наша влада треба да добијемо датум за приступ ЕУ.

SUNĐER BOB

pre 11 godina

Svaka čast gospodine Šulc. To da smo taj datum stvarno zaslužili su verovatno mnogi već uvideli, ali se niko, sem Vas, nije usudio da to javno kaže!

TODORAN

pre 11 godina

U vreme Borisa Tadića, nije problem bilo samo Kosovo, kako to Tadić želi da predstavi, nego je možda još veći problem bila država u kojoj caruje korupcija, i u kojoj se strani investitori reketiraju. Takva Srbija nikada ne bi dobila datum, pa čak i da prizna nezavisnost Kosova.

RELJA013

pre 11 godina

Evropski zvanicnici bi trebalo da usaglase svije stavove oko Srbije i Kosova i reci otvoreno sta se od nas ocekuje.Svedoci smo da su pohvalili rad nove Vlade ka svim poljima,ali isto tako ne smeju biti licemerni i svakoga dana zahtevati nesto novo od nas.

stranac

pre 11 godina

Treba, treba,
Ali kada?? to je pitanje koja muci nas,
Srbija bi trebala jos da se demokratizuje,
treba resiti sa Kosovo vec jednom, dosta je bilo!!!

Аngel SM

pre 11 godina

Зависимо од других и то је истина само можемо да се надамо да добијамо датум за улазак у ЕУ опет мислим да је време да се то деси.

bezimena

pre 11 godina

Nije dobro da se sa "datumom" trguje. On je nama vazan ali ne po cenu odustajanja od Zajednice srpskih opstina na Kosovu.
(jelena jsm, 13. mart 2013 09:07)

"Zajednica" 4 srpske opštine na severu Kosova važnija od DRŽAVE SRBIJE sa preko 7 miliona gradjana!? Ovo ne da je glupost, nego znači, u svakom smislu, da je ova vlast priznala kosovsku državu i da se odrekla VEĆINE Srba na Kosovu (većina živi južno od Ibra) jer za njih ne traži ništa! Iz toga dalje proizilazi da je vlasti najvažnije da ima negde neko burence baruta, koje će povremeno da pali, kako bi sakrila svoju nesposobnost da upravlja državom!
p.s. "Ne kolje se vo radi kile mesa"!

naglasak

pre 11 godina

Rece covek najvazniju stvar, da nas ceka borba protiv korupcije i organizovanog kriminala...Naglasak na organizovani kriminal...Oni onda nesto znaju vise ,cim je Sulc tako rekao...Da li misli na organizovani kriminal u privredi ,sem onih privatizacija????

lol

pre 11 godina

Drugim rečima: narod je rezigniran što od obećanja o prosperitetu nije video ni cvonjka. opasnost da će reći fEUdalcima NE. Hitno intervenisati i baciti im još iednu šargarepu da misle kako su kul.

1977

pre 11 godina

Čekaj, i šta se dešava ako dobijemo taj čuveni datum? Datum kada će nam saopštiti da to nije jedini broj, da datuma ima još? Ko živ ko mrtav.

Amargedon SM

pre 11 godina

Мислим да нећемо добити датум али ако овако наставимо биће ускоро сигурно.

Dživdžan

pre 11 godina

Ako se neće, milion razloga može da se nađe da datum ne dobijemo, a dovoljan je samo jedan da ga dobijemo, naravno samo ako se hoće!

mr.real

pre 11 godina

Ljudi, moramo biti svesni da se EU jako jako opekla sa objektivno preuranjenim prijemom ROM i BUL, što će mnogi i u samoj uniji priznati.
Zato se ne možemo čuditi što su standardi koje mi moramo da ispunimo daleko viši i sofisticiraniji nego što su ih oni morali ispuniti.....da ne spominjem još i pregovore sa Kosovom. Lično jesam za to što pre da dobijemo datum ali na unutrašnjem planu ne vidim da smo mnogo toga uradili - najiskrenije, ne bih ulazio u nabrajanje jer ne bi stalo u komentar. Dakle, moramo nastaviti da radimo ali samo iskreno!

nada ZR

pre 11 godina

Nikad nije kasno kada Srbiju hvali tako visok i znacajan zvanicnik EU.On nije pomenuo Kosovo ali je naglasio pravosudje koje je ubila Malovicka i to treba reci.Nije ona sama ali bila je ministar dakle najbolja od svih tako da je njena odgovornost prva.Drago mi je da je pohvaljen trud vlade i da je to put do EU.Razumem i minuse jer ima ljudi koji nisu za EU kao i onih koji pucaju od muke sto ce bas ovaj sastav vlade odvesti Srbiju korak dalje ka EU.Prvo razumem ali drugo ne.Kada dugo imas sansu da nesto uradis imas DJindjicevo delo imas podrsku prastaju ti se pogresni potezi i odugovlacenje logicno je da budes odbacen.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Datum je druga stpenica u nizu prema uniji. Glavno su pregovori i prijem, ali prijem je i najglavniji, jer zavisi od svih clanica Unije. Posto Srbija "nosi jos uvek teret proslosti", po njihovom za pojedine clanice, bice problema dostici, te dve stepenice glavne Pregovori i prijem?

Zoran

pre 11 godina

"Ako predsednik Evropskog Parlamenta smatra da smo zaslužili taj datum, zašto onda svi ostali zatežu?"

Re:

Po prirodi Sulcove funkcije njemu je u interesu da se Evropa siri, i jos vise da Evropske institucije jacaju na snazi.

Trenutna klima u drzavama EU je medjutim takva, da bi najradije ukinuli sve te Evropse Intitucije, ili baram im skratili sredstva, tj krila. U tom smislu ni prosirivanje EU, tim drzavama trenutno nikako nije na dnevnom redu.

Gojko

pre 11 godina

Srbija je postigla ogroman napredak i nikad nije niko porekao da tu nema još mnogo posla, niti (na svu srecu) se od toga beži.

Agafja Mihailovna

pre 11 godina

Mislim da se dosta uradilo na jacanju drzavnih institucija,mada,sve je to jos pocetak ( dobar primer je smena Nate Mesarevic kao i vracanje 70 sudova...).Borbu protiv korupcije i kriminala necu ni komentarisati,ona je organizovana i dobro osmisljena,mada,treba sacekati prve presude,pa tek onda pricati o tome.Sve u svemu,Srbija je uradila toliko da je zasluzila datum za pocetak pregovora.