63% građana - Kosovo je nezavisno

Čak 63 odsto građana Srbije misli da je Kosovo faktički nezavisno i da Beograd može da se bori jedino za što bolji položaj Srba,pokazuju najnovija istraživanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2013.

15:54

Default images

B92 donosi rezultate ekskluzivnog istraživanja - o tome šta o dosadašnjim razgovorima dva premijera misle građani Srbije.

B92 i Ipsos stratedžik marketing pitali su 1.003 građanina Srbije šta oni misle - kako smo do sada pregovarali o Kosovu, da li bi to neko mogao bolje da vodi pregovore i kakva je uloga Evropske unije u briselskim razgovorima.

Najpre smo vas pitali kako ocenjujete učinak glavnog pregovarača Ivice Dačića.

Tako da premijer pregovara dobro misli 61 odsto građana Srbije.

Da to čini loše smatra znatno manje, 21 odsto građana, dok odgovor nema 18 odsto građana Srbije.
Tako da premijer pregovara dobro misli 61 odsto građana Srbije. Da to čini loše misli znatno manje, 21 odsto građana, dok odgovor nema 18 odsto građana Srbije.

Premijer je, dakle, položio ovaj kosovski ispit kod građana, ali pitali smo vas i da li bi to neko radio još bolje od Ivice Dačića.
Da Srbija boljeg pregovarača nema misli nešto više od polovine građana Srbije – 54 %.

Svaki četvrti sugrađanin uveren je da postoji čovek koji bi bolje pregovarao od Dačića, dok odgovor ne zna 20% građana Srbije.
Onu četvrtinu građana koji bi Ivicu Dačića zamenili nekim drugim, pitali smo ko bi bolje razgovarao sa Hašimom Tačijem.

35 odsto njih misli da bi to bio Dačićev prvi zamenik u Vladi Aleksandar Vučić. Iza njega su ljudi koji su se već susretali sa Hašimom Tačijem i to na Bečkim pregovorima pre sedam godina - po 7 odsto veruje u Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu, kao najbolje čuvare srpskih interesa.
Konačno, pitali smo vas i koja vlada bolje pregovara - prethodna Cvetkovićeva, u čije ime je Borislav Stefanović tehnički razgovarao, ili Dačićeva vlada. 58 odsto građana Srbije misli da Dačićeva vlada bolje štiti interese Srbije, a samo 13 odsto smatra da je to bolje činio Cvetkovićev kabinet.

Nije malo onih koji misle da su obe vlade neuspešne - to kaže svaki peti građanin Srbije ili njih 19 odsto.
Dačić i Tači verovatno se ne bi ni našli za istim stolom da ih za njega nije dovela Evropska unija - nijedan se sastanak nije održao van kabineta visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Podsetimo da su se Dačić i Tači u Briselu do sada sastajali šest puta.
Na pitanje da li je Evropska unija neutralna u razgovorima Beograda i Prištine, više od tri četvrtine građana Srbije, njih 78 odsto jasno kaže da nije.

Da jeste, misli tek 16 odsto građana, dok odgovor ne zna 6 odsto njih.
One koji misle da Evropa nije neutralna, pitali smo - na čijoj je onda strani.

Tako čak 86 % njih smatra da je Brisel na strani Kosova, 6 % misli da zastupa svoje interese, dok da je na strani Srbije misli samo 3 % onih koji Evropu ne vide kao neutralnu.
Postavili smo vam i pitanje na koje i mnogi političari izbegavaju da odgovore i tvrde da te dileme uopšte nema i da je, bar za sada, niko pred Srbiju tako jasno ne postavlja - šta nam je bliže, Kosovo u Srbiji ili ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Za početak, najpre jedan otrežnjujući podatak za sve političare koji pokušavaju da tvrde suprotno.
Čak 63 odsto građana misli da je Kosovo faktički nezavisna država i da je Srbiji jedino preostalo da se izbori za što je moguće bolji položaj Srba.

Da Kosovo nije nezavisno misli svega jedna trećina građana ili 32 odsto, dok odgovor ne zna 5 odsto njih.
Kada vas pitamo šta birate - ulazak Srbije u Evropsku uniju ili potpuno vraćanje Kosova u sastav Srbije, 65 odsto građana bira Kosovo pre Evrope.

Ulazak u Evropsku uniju prioritet je za 28 odsto građana, dok je neodlučno 7 odsto građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: