Josipović: Poštovati odluku Haga

Hrvatski predsednik Ivo Josipović poručio je u Zagrebu da se odluka Žalbenog veća Haškog tribunala o oslobađanju Momčila Perišića "mora poštovati".

Izvor: B92

Petak, 01.03.2013.

13:27

Default images

Josipović je naglasio, prenosi agencija Hina, da se ta odluka mora poštovati "kao i sve druge odluke suda, ma kakve one bile", ali je izrazio žaljenje zato što za počinjene zločine, posebno raketiranje Zagreba, nije kažnjen krivac "ma ko on bio".

"Moramo poštovati odluku Haškog suda ma kakva ona bila. Pri tome, naravno, moram izraziti žaljenje što pred međunarodnim sudom nije kažnjen krivac, ma ko to bio. Ja ne kažem da je to general Perišić za počinjeni zločin, posebno raketiranje grada Zagreba", komentar je Josipovića na oslobađajuću presudu Perišiću.

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je juče prvostepenu presudu kojom je 2011. bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije bio osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj, preciznije u Sarajevu i Srebrenici u periodu od 1993. do 1995. godine i tokom granatiranja Zagreba u maju 1995.

Žalbeno veće je poništilo tu osuđujuću presudu i naložilo da smesta bude pušten na slobodu. Predsednik Josipović se nada da će počinioci kaznenih dela opisanih u optužnici i presudi "biti kažnjeni".

"Znam, u toj presudi je bilo i drugih kaznenih dela i ja se samo mogu nadati da će krivci za ta kaznena dela, za te strašne zločine koji su bili predmet optužnice biti pronađeni i kažnjeni pred nacionalnim sudovima", očekuje Josipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: