"Detaljno proveriti kvalitet mleka"

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović kaže da je potrebno verovati ministru Goranu Kneževiću kada kaže da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

08:17

Default images

"U svakom slučaju, mora se sada, pogotovu zbog ozbiljnosti ove situacije, sve do kraja proveriti i sve do kraja raščistiti", rekao je Odalović za RTS i izrazio uverenje da će se to pitanje brzo razrešiti.

On je podsetio da postoje dve sasvim različite izjave o kvalitetu mleka pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića i ministra Kneževića, ističući da je reč o teškoj i ozbiljnoj temi i da način na koji je ona predstavljena uznemiruje javnost.

"Ministar i Vlada su morali da reaguju i da učine sve da pokušaju da objasne građanima da je ono što rade Vlada, njene službe, inspekcijski organi i referentne laboratorije nešto u šta treba da se veruje", istakao je Odalović.

"Ministru treba verovati i Vladi koja je najodgovornija", naglasio je on i dodao da je država preuzela niz poslova u lancu kontrole, što obuhvata poljoprivrednu, veterinarsku, sanitarnu, zdravstvenu inspekciju i rad referentnih laboratorija.

"Ukoliko to neko ne radi, taj snosi odgovornost", dodao je Odalović.

Na pitanje o zaraženom kukuruzu, koji je pre nekoliko meseci vraćen iz Italije, odgovorio je da je neko u ime države imao nadležnost da obavi kontrolu, pregled i da vrati tu robu.

Prema njegovim rečima, roba za koju se pokaže da je neispravna se vraća, jer na svim graničnim prelazima postoji inspekcija i kontrola kvaliteta.
Ministar poljoprivrede Goran Knežević juče je izjavio da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu, da zdravlje ljudi nije ugroženo, kao i da su sumnjivi uzorci povučeni iz prometa.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, međutim, naveo je da prve analize mleka na tržištu u Vojvodini pokazuju da od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrednost aflatoksina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: