Nikolić i Dačić s patrijarhom

Predsednik Nikolić i patrijarh Irinej saglasili su se da je potrebno ostvariti jedinstvo domaće javnosti pri rešavanju svih pitanja od nacionalnog interesa.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 13.02.2013.

14:48

Default images

Irinej je u Palati Srbija razgovarao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, a u delegaciji SPC su bili i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika bački Irinej i vladika raško-prizrenski Teodosije.

Nikolić i Irinej su, povodom situacije na Kosovu, izrazili zabrinutost zbog skorašnjih dešavanja i saglasili se da su međunarodne organizacije, koje su prisutne na Kosovu obavezne svojim mandatom, sa čime se saglasila i Srbija, da zaštite prava i bezbednost svih građana i sve verske objekte na Kosovu.

Ovo je drugi sastanak Nikolića i patrijarha ove nedelje.

Dnevni list "Blic" piše danas da je trebalo da patrijarh i vladike SPC na današnjem sastanku s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem predstave svoj predlog rešenja za zaštitu kulturne i istorijske baštine SPC na Kosovu.

Predsednik Srbije se u ponedeljak sastao s patrijarhom u zgradi Predsedništva, na Andrićevom vencu u Beogradu, a posle tog susreta saopšteno je da su se predsednik Srbije i patrijarh Irinej saglasili da međunarodne organizacije, prisutne na Kosovu i Metohiji, mandat obavezuje da štite prava i bezbednost građana i verske objekte na Kosovu i Metohiji.

Nikolić i patrijarh Irinej, koji su u ponedeljak razgovarali u okviru redovnih kontakata, izrazili su zabrinutost za bezbednost građana i Srpske crkve na Kosovu i Metohiji, pogotovo nakon nedavnih događaja u manastiru Visoki Dečani.

Predsednik Srbije je takođe upoznao patrijarha i o razgovorima koje je 5. februara u Istanbulu vodio sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem.

Nikolić i patrijarh Irinej razgovarali su i o budućim dešavanjima u vezi sa obeležavanjem 1700 godina Milanskog edikta, saopštila je Pres služba predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: