Sreda, 13.02.2013.

00:28

Patrijarh Nikoliću nosi predlog SPC

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se danas ponovo s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom, samo dva dana nakon prethodnog susreta.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Predsednik Srbije i patrijarh sastaće se u palati Srbija, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Prema saznanjima Blica, patrijarh i vladike SPC trebalo bi da na današnjem sastanku s predsednikom Srbije Nikoliću predstave svoj predlog rešenja za zaštitu kulturne i istorijske baštine SPC na Kosovu.

Kako "Blic" saznaje, osnova predloga Crkve je da se oformi radna grupa koja bi na KiM kontrolisala očuvanje baštine i imovine SPC. Srpska pravoslavna crkva će predložiti da u tu radnu grupu uđu predstavnici međunarodne zajednice, SPC i kosovskih institucija, koji bi imali obavezu da rade na očuvanju baštine Crkve na Kosovu i Metohiji - najavili su sagovornici "Blica" iz Crkve.

Ta radna grupa trebalo bi da poštuje ustrojstvo, hijerarhiju, ali i sve aktivnosti SPC, dok bi istovremeno bila odgovorna za zaštitu imovine SPC, kako u okolini manastira, tako i na celoj teritoriji KiM.

U vrhu SPC za "Blic" kažu da ne idu kod predsednika Nikolića s kritikama postojeće državne platforme o Kosovu i Metohiji, "već u nadi da će se doći do najboljeg rešenja".

"Model da SPC na KiM ima položaj kao i Vatikan nije najkorisnije rešenje, jer je status Vatikana drugačiji od SPC na KiM. Takav status bi bio održiv samo kada bi se SPC nalazila u prijateljskom okruženju. Nažalost, na KiM nije takva situacija", kažu u vrhu SPC.

Sagovornik "Blica" ističe da je za zaštitu položaja SPC i njenih prava neophodno da se dobiju garancije od međunarodne zajednice.

"Položaj SPC i njene imovine već sada se tretiraju u nekoliko kosovskih zakona. Svedoci smo da je Crkva ugrožena i zbog toga moraju da postoje trajne garancije, a njih jedino može da pruži i međunarodna zajednica", naveli su sagovornici iz SPC.

U Crkvi za "Blic" kažu i da ipak još nije precizirano koji će se model sporazuma pronaći kada je reč o zaštiti SPC na KiM, kao i da bi o tome najpre trebalo da se dogovore predstavnici države i SPC.

Na sednici Sinoda SPC, održanoj prošlog četvrtka u Prizrenu, bilo je reči o problemima s kojima se Crkva suočava na prostoru KiM, kao i o merama koje SPC treba da preduzme kako bi se obezbedila bolja zaštita naroda, svetinja i kulturne baštine. O tome je patrijarh razgovarao i sa Srbima sa severa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: