"Crnogorski jezik doživeo fijasko"

Profesor Univerziteta Crne Gore Dragan Koprivica kaže da je crnogorski jezik doživeo fijasko, jer ga ne govore čak ni političari koji su tražili da se on uvede.

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

10:44

Default images

Crnogorskim jezikom ne služe se ni oni koji su zagovarali njegovo uvođenje, tvrdi Koprivica.

On je kazao da je bivši premijer Igor Lukšić glavni krivac za to što Komisija za izradu nastavnog plana i programa za predmet crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost ni nakon više od godine nije završila svoj posao.

Prema njegovim rečima, Lukšić je postigao dogovor sa opozicijom o ravnopravnosti jezika, ali nakon toga nije uradio ništa kako bi taj dokument zaživeo.

Koprivica je listu "Dan" kazao da iz trenutnog stanja mogu da profitiraju samo oni koji pokušavaju da prikažu crnogorski kao jedini zvanični jezik u Crnoj Gori što, kako je istakao, ne odgovara realnosti, jer većina građana govori srpski.

Pošto nije postignuta saglasnost o programu za predmet crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, nastava u školama se izvodi po prošlogodišnjem programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: