Kairo: Dvoje ubijenih u neredima

Dve osobe ubijene u sukobima policije i demonstranata u Kairu. U novom talasu nasilja u Egiptu je za sedam dana poginulo više od 50 ljudi.

Izvor: B92, BBC

Sreda, 30.01.2013.

14:21

Default images

Oni su upucani na obodu Trga Tahrir - jedan je odmah podlegao ranama, a drugi u bolnici, javlja BBC, pozivajući se na bolničke izvore.

Sukobi u Kairu počeli su još jutros kada su demonstranti počeli da bacaju kamenice na policiju, koja je uzvratila suzavcem.

Demonstranti već sedam dana protestuju širom Egipta uprkos uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa u tri grada duž Sueckog kanala. Više od 50 ljudi stradalo je u neredima, što se smatra najkrvavijim nasiljem otkad je predsednik Mohamed Morsi preuzeo vlast. Demonstranti optužuju Morsija da je izdao revoluciju, u kojoj je pre dve godine svrgnut njegov prethodnik Hosni Mubarak.

U protestima učestvuje i grupa mladih koji su uvek maskirani, tzv. "Crni blok", a vlasti su ih već označile kao vrlo opasne.

"Crni blok je deo revolucije, oni su revolucionari, kao i ostali demonstranti. Tužilaštvo i vlada su ih proglasili teroristima, ali tužilac istovremeno ne razmišlja tako o Muslimanskom bratstvu iako je to zapravo zabranjena organizacija", kažu demonstranti.

"Predsedniku Mohamedu Morsiju i njegovoj vladi želimo da poručimo da Egipćani i revolucionari ne mogu biti zastrašeni i da ga se ne boje. Ostajemo na Trgu Tahrir dok režim ne padne", kaže jedan demonstrant.

Načelnik Generalštaba Egipta, general Abdul Fatah al-Sisi upozorio je juče da bi politička kriza mogla da dovede do kraha države.

Mohamed el-Baradej, jedan od vođa opozicione koalicije u Egiptu, pozvao je ranije danas na hitan sastanak s predsednikom Morsijem radi rešavanja krize u zemlji.

S druge strane, Morsi je danas otišao u Nemačku u pokušaju da ubedi evropske lidere u svoje demokratske namere i privuče ulaganja. On je odustao od puta u Pariz zbog krize u zemlji i novog talasa nasilja.

"Gradovi Port Said, Suec i Ismailija su pogođeni nemirima. Vanredno stanje je mera koju sam proglasio kao privremenu. Čim se situacija stabilizuje, te mere će biti ukinute. Moramo da zaštitimo stanovništvo u tim gradovima i sprečimo kriminal", rekao je Morsi.

Demonstranti traže njegovu ostavku i ističu da će se suprotstaviti vanrednom stanju i policijskom času koje je proglasio.

Komandant egipatske vojske Abdel Fatah el Sisi pozvao je dve strane na pomirenje i upozorio da je vojska u nezavidnoj poziciji jer mora da čuva državni poredak, a ne sme i ne želi da kreće protiv svog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: