Ko je sve dizao "Šarićeve kredite"

Blic objavio spisak firmi preko kojih je pran novac Šarića, tu su i PZP Beograd, Merkator S, C market, Belvil, Luka Beograd. Firme nisu znale čiji je novac.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

07:28

Default images

Kako navodi Blic, firme su novac pozajmljivale od spornih investicionih fondova povezanih sa Šarićem, ali one nisu znale da novac zapravo dolazi od narko-bosa i da su time učestvovale u pranju tzv. prljavog novca. U periodu kada su novac uzimale, on se činio povoljnim, tim pre što su investicioni fondovi nudili najniže kamate u Evropi.

Naime, amsterdamski investicioni fondovi “RI Eastern European Finance BV” i “Hypo Netherlands Corporate Finanse BV”, preko kojih je, kako sumnja srpska policija, odbegli narko-bos Darko Šarić u Srbiji oprao milijardu i sedamsto miliona evra kroz dugoročno plasirane kredite, u spornom periodu su klijentima nudili tad najmanju kamatnu stopu u Evropi - od 1,85 odsto do 2,35 odsto - s grejs periodom do dve godine.

Zbog takvih povoljnih uslova, kredite, koji su nuđeni od početka 2006. pa do juna 2009. godine, uzelo je 600 firmi, među kojima su i najznačajnija preduzeća srpske privrede. Te fime, međutim, kako piše "Blic", nisu ni znale čiji novac zapravo uzimaju. Te firme, po zakonu, ne mogu ni biti odgovorne za pranje novca, čak i kada se dokaže da je novac koji su uzele bio “prljav”.

"Blic" saznaje da veliki deo tih kredita nije nikada vraćen, odnosno da se radilo o slučajevima direktnog dogovora, po kom bi Šarić, na osnovu nevraćenog novca, dobijao udeo u firmi tako što bi se taj udeo vodio kao vlasništvo banke, odnosno investicionog fonda.

Međutim, ni takvo poslovanje srpskih firmi i investicionih fondova ne predstavlja krivično delo, već spada u oblast internog poslovnog odnosa banke i klijenta.

U policiji objašnjavaju da firme iz Srbije preko kojih je opran novac narko-bosa nisu ni pretpostavljale o čemu se i o kakvom novcu radi, delom i zbog toga što je taj novac uziman u periodu kada je Šarić bio slobodan čovek, te poslovna saradnja s njim u tom periodu ne može da se smatra krivičnim delom, osim za one koji su znali dokazano da se bavio švercom kokaina.

Ko je uzimao "Šarićeve kredite"

Naravno, najzanimljivije je pitanje koje su to firme u Srbiji preko kojih je Šarić prao novac?

Prema pisanju "Blica", svakako najzanimljiviji slujčaj je finansiranje izgradnje beogradskog ekskluzivnog naselja Belvil, čiji je vlasnik Delta holding Miroslava Miškovića. Policija je naime otkrila transakciju od sto miliona evra imeđu amsterdamske filijale Hipo alpe adrija banke i firme „Blok 67 asosiejts Beograd“ koja je bila nosilac izgradnje Belvila.

U saradnji sa holandskom i austrijskom policijom došlo se do saznanja da je tih sto miliona evra zapravo Šarićev novac koji je on u investicioni fond Hipo banke ubacio preko tajnih računa u Lihtenštajnu. Od tih sto miliona investicionom fondu je vraćeno 8,5, pa je suvlasništvo nad Belvilom prešlo na banku.

A prvi kredit koji je uzet od amsterdamske banke, koji je, prema saznanjima, policije poslužio za pranje Šarićevog novca, jeste onaj koji je dat Ratu Buturoviću, vlasniku novosadskog HTUP "Park" i FK Vojvodina.

Takođe, kako piše "Blic", policija je uspela da prikupi podatke i o ostalim korisnicima fonda “RI Eastern European Finance BV”, koje je korisnicima u Beogradu nudila Rajfajzen banka. Prema spisku objavljenom u "Blicu" neke od tih firmi su:

"Dijamant Zrenjanin", "Porše mobiliti", "Aleksandar gradnja", "Nektar" Bačka palanka, "Vojvodina put" , "Merkator S" Novi Sad, "C market", "Verano motors", "Vino Župa", "Putevi Užice", "Luka Beograd", "Nisal", "Rubin" Kruševac, "Preduzeće za puteve Beograd", Habit farm (uhapšenog Laleta Sekulića, FMP, "Veletabak" i druge.

Podsetimo, Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, njegov sin Marko i Milo Đurašković su u pritvoru upravo zbog malverzacija prilikom privatizacija putarskih preduzeća, od kojih su neka na ovom spisku.

Reakcije

Direktor "Aleksandar gradnje" Vojislav Gajić rekao je za "Blic" da je ta firma vratila "do poslednje pare" kredit koji je uzela. On je takođe dodao i da je iznenađen da se preko pomenutih investicionih fondova prao novac narko-bosa. On je potvrdio da je uzeo kredit, i to preko Rajfajzen banke.

Direktor "Verano motorsa" Milan Vuksanović pak kaže da njegova firma nema ništa sa Šarićevim novcem. "Uzeli smo kredit pod komercijalnim uslovima i tako ga i vraćamo. Nismo znali ni za kakve sumnje o pranju novca", dodao je on.

I u kruševačkom "Rubinu" kažu da nisu znali odakle novac potiče, potvrđujući da jesu uzeli novac od pomenutih investicionih fondova.

Reagovala je i Rajfajzen banka iz Beča koja je juče uputila saopštenje redakciji beogradskog lista u kom je demantovala informacije vezane za tu banku o pranju novca Darka Šarića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: