Utorak, 22.01.2013.

07:28

Ko je sve dizao "Šarićeve kredite"

Blic objavio spisak firmi preko kojih je pran novac Šarića, tu su i PZP Beograd, Merkator S, C market, Belvil, Luka Beograd. Firme nisu znale čiji je novac.

Izvor: Blic

Ko je sve dizao "Šariæeve kredite" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

Srb

pre 11 godina

A oni kao nisu znali???? Sta ste se uspalili, sve i da su znali, koga briga? Daj pare sto jeftinije. Ja sam prosle godine uzeo kredit za energetsku efikasnost. 4,9% fiksno u dinarima!!! Sto je tako povoljan? Kazu subvencija drzave. Mene licno bas briga i dal je subvencija i poreklo novca... Uzecu jos milion ako ponove akciju, al tesko... I ne budite toliko licemerni, kao gadljivi ste na prljav kes.. Nazalost, ne postoji drzava na svetu koja ne ubacuje takav novac u legalne tokove. Ko misli drugacije, zao mi je ali, taj zivi u debeloj zabludi...

racun po racun

pre 11 godina

Citam i ne verujem . Ima li neka firma da nije saradjivala sa Saricem. Sutra svi novinari na aeroddrom da vidite ko napusta drzavu

Don Sarone

pre 11 godina

... a jel se zna koje je skole ovaj mafijas zavrsio jer je uspeo da se finansijski razmili po mnogim drzavama a i kontinentima...

Magla

pre 11 godina

Ako je novac preko Reifeisena usla u Srbiju taj novac je opran i pre nego sto je dosao u Refeisen.Jos jedan pucanj u prazno vlade Srbije

Kiki

pre 11 godina

I posle mi nešto pričamo za Kosovo da je narko država! Pa ovde su najjače firme prale pare z narko dilera, tobože ne znajući ko je on i odakle mu pare. Licemeri i kriminalci, to je naša slika.

Upucen

pre 11 godina

Da, kako da ne, kad su uzimali novac "jadni" su bili neinformisani i nezainteresovani za poreklo novca, pa da je tako, onda bi svi mi uzimali novac gde stignemo, a ne od legitimnih i proverenih izvora...ovo su price za malu decu, da jedan Baja, Peconi i Miskovic nisu bili informisani, pa kako su napravili business ako su neinformisani?

Dragan

pre 11 godina

Šta tu ima čudno, banke i služe za pranje para. Otkud Švajcarskoj onakav standard i neutralnost. Negde belosvetska prljavština mora da se pere, to je kao kad odete u perionicu veša. Nego me je stražno žao ovih naših sirotih fiormi koje nisu pojma imale da pare koje su dobijale džabe u državi u kojoj one obične građane krvavo koštaju, mogu biti sumnjive. Sirote, male, neobaveštene, nezaštićene, goloruke takoreži, i od mangupa navučene srpske firme. Verujem na reč da njihovi vlasnici nisu pojma imali ni ko je Drako Šarić, ni čime se bavi, ni odakle Alpe adriji i Rajfajzenu džabe pare. Ko bi među poštenim menadžerima i gazdama tih poreduzeća mogao uopšte da pomisli da se radi o "prljavom" novcu. Ajte molim vas!

Gile

pre 11 godina

E što me ne čudi što su umešane Hipo i Rajfajzen. Koliko su puta do sada bile umešane u afere sa pranjem novca, to je neverovatno da do sada nisu obe zatvorene. I to po više puta. Dokle više bre?

mina

pre 11 godina

Čak je Kolumbija svojevremeno odbila Eskobara kada je ponudio državi da joj vrati ceo spoljni dug. A komentari u stilu daj i nama Šariću povoljan kredit, makar izrečeni i u šali za svaku su osudu.

mina

pre 11 godina

Niko ništa ne zna, a pare su padale sa neba! Mnogo smo neki naivan narod, pa nas tako neki pojedinci zeznu tako što nam daju pare, a mi nemamo pojma o poreklu istog.

the gaffer

pre 11 godina

@(Milina, 22. januar 2013 11:58)
Zakon o sprecavanju pranja novca i finansiranja terorizma je stupio na snagu svega 6 meseci pre nego je Saric pobegao.
Takodje, Uprava je indikatore za prepoznavanje sumnje izdavala jos naredne dve i po godine, od kojih su oni koji se odnose na drustva za upravljanje investicionim fondovima doneti tek u novembru 2011.
Lako se da zakljuciti da su pare prane pre donosenja Zakona, da jos dugo nakon stupanja Zakona na snagu, pa ni danas, drzava nije imala, niti jos uvek ima kapacitete da Zakon sprovede, da obveznici u smislu ovog zakona niti poznaju niti se trude da se upoznaju/obuce za radnje i mere koje po zakonu moraju da preduzimaju. Najbolji pokazatelj je stalni pad ukupnog obima stranih investicija nakon 2008. godine.
Jasno je da je umesto Sarica u ovom projektu mogao da bude bilo ko drugi. Ovaj je pak samo u jednom trenutku bio osoba od poverenje da ce raditi sta mu se kaze a da ce zauzvrat, pored pristojne finansijske nadoknade dobiti i neophodnu zastitu. Zalosno je da bi sva ova mutljavina trajala do dana danasnjeg da su gramzivi i pohlepni, samozvani biznismeni i eksperti, vlastodrzci i moralni pigmeji pazili da njihov pulen Saric ne zapadne za oko americkoj DEA.

pp

pre 11 godina

Par za nismo imali veoma sposobne ministre policije, sudstva, cak se Dacic hvali kako ce opet lopove da uhvati ako ukradu opet slike u Svajcarskoj, kao i hvali se car i preti da o svima sve zna. Pa sta je radio o tom problemu Sarica. To nije niko znao gde se novac o droge pere, verovatno nije bilo tada vazno, a zasto je sada.
A i nasa super policija nomoze da uhapsi Sarica, neka onda cuti, i uziva u neradu i korupciji

kentaur

pre 11 godina

Ovakvim tekstovima se samo priprema teren za ono sto sledi: Vucic hapsi Sarica, a onda ga Sudstvo oslobadja zbog nedostatka dokaza jer, pobogu, krive su samo Rajfajzen i Hipo banka! Isti scenario ceka Miskovica! Nema veze, niko nije kriv- sve je BRE po zakonu! Veeeeselo

sasa jokic

pre 11 godina

Na zalost istina je da je Saric bio najveci izvor likvidnosti u Srbiji, i to ubedljivo, i tu treba traziti akciju DEA, i rasturanje njegovog klana.
Zapadu je trebala Srbija na kolenima kako bi dosli do krajnjeg cilja, Kosova. Da nije tako poslovao bi Saric jos mnogo godina. Pa Kostunicina Vlada mu je izdala srpski pasos, a deca na ulici su znala cime se bave, i da finansiraju pola Srbije.
Dok god ne prihvatimo stvarnost, i cinjenicu da smo Kosovo izgubili 1999 ratom (pravedan, nepravedan, desio se i mi smo kapitulirali) nece nam dozvoliti ekonomski oporavak.
Davace nam sargarepe tipa Al Dahra, nudice, ali ako ne budemo saradjivali po pitanju Kosova, i njih ce "ubediti" da odustanu.
Moramo razmisljati na duge staze, progutati gorku pilulu, ojacati, i spremati se za bolje dane, kada cemo mozda dobiti priliku da izgubljeno vratimo.
A mozda jednog dana ukapiramo da je najbitnije da nam deca zive u stabilnoj i zdravoj drzavi, pa pocnemo da se bavimo zivotnim pitanjima, a ne izgubljenim teritorijama od kojih nikada nismo imali korist, ali nikada!

Zakon

pre 11 godina

Cekajte ljudi. Pa nije on delio kes pa da je na taj nacin prao lovu.Pranje love je da je stavis u legalne tokove.On je to uradio preko off shore firmi. A onda lova nema miris i ukus.Da li je zabranjeno trgovati preko off shore kompanija. Nije ni u Srbiji ni u svetu.A sada sto je lova stecena kriminalnim poslovima to nema nikakve veze.Lova je vec u legalnim bankarskim tokovima. Kolikose samo love u svetu obrce od trgovine narkotika ili oruzija.Ali ne hapse se zbog finansiranja ili kupovine necega vec zato sto je odredjena osoba boss ili veliki narko diler ili nelegalni trgovac oruzijem.Koliko citam razne izvestaje po raznoj stampi na teret mu se ne stavlja trgovina narkoticima u Srbiji jer je to malo trziste za njega vec kupovina obradivog zemljista, nektrretnina,privatizcija

Zika

pre 11 godina

Istraga o ovome je očigledno bila zaustavljena i u Austriji, a sada je stvar ponovo pokrenuta zbog mase pitanja od strane srpske policije (novo radno telo u SUP). Austrija je pre 15ak godina bila jedna od najvećih praonica novca u EU (uz Kipar). U ovom slučaju bankari u At su se pravili blesavi što im neko daje skoro 2 milijade eura sa ciljem investiranja samo u Srbiju (i nigde drugde). Drugo, kada je Šarić optužen, šta se desilo sa novcem i potraživanjima ?? Taj novac tj potraživanja je trebalo da preuzme država (Sr ili At), ali kako su istražni organi izgleda rešili da zataškaju ovu stvar, da ne bi ošteili reputaciju banaka, novac je ostao kao poklon dužnicima. Tako da je Šarić ispunio svoj cilj, savršeno je oprao novac, jedino što novac više nije pod njegovom kontrolom, već ga kao poklon koriste stotine firmi u Srbiji. Treće pitanje je ko je i kako odlučivao o plasmanima, odabiru korisnika i "proceni kreditnog rizika". Biće da su tu Šarićevi ljudi imali reč, tačnije bili su u "kreditnom odboru" zajedno sa domaćim bankarima.

gradjanin cane

pre 11 godina

Pa da cestitamo jos jednom i visprenom g. Vladimiru Cupicu i njegovoj Hypo banci koja jel'te opet nece znati poreklo novca. Dosao odnekud. G.Cupic je zanimljiv akter tranzicione Srbije - direktor Agencije za privatizaciju u ranoj (najlukrativnijoj) fazi, direktor filijale ove cudne finansijske institucije, blazeni predsednik NALED-a i ekspert za ekonomski razvoj Srbije.... A Srbija na kolenima. Bolno i bljutavo do bola.

komentar

pre 11 godina

I da mi kaze neko onda da je on alfa i omega ove price a ne vojnik-izvrsitelj-ime.
(Poaro, 22. januar 2013 11:17)

Naravno da nije alfa i omega, svima je to jasno. Isto toliko je iz ove priče jasno da na osnovu činjenice da nije fanstatični ekonomski stručnjak nije kažnjivo po zakonu. Problem je što ne može da se dokaže ništa, jer se svodi na priču rekla-kazala. Čak je "ispeglao" i tokove novca preko inostranih investicionih fondova.

Ovi što su uzimali pare će da se drže svoje priče "pojma mi nemamo", a oni što su ga upućivali kako da radi mogu isto te priče da se drže, osim ako neko sam ne počne da "peva". Što sumnjam da će da se dogodi.

Ako zbog ovog drže Miška u zatvoru, eto ga već za par dana naplje, kao što se i očekivalo. Radio je sve po "zakonu".

Ceo svet živi na taj način. Oružje i droga su glavni finansijeri većini zemalja. Ni to nije ništa novo.

kraja

pre 11 godina

(Poaro, 22. januar 2013 11:17)

...mali direktor iz sapca, balkanski milijarder...
...krojac, milijarder...
...zemunski mafijas, mega firma za popravku i izgradnju puteva...
...nosac gajbica, vlasnik srbije...
...placenik udbe, vlasnik fudbalskog tima i srpska siva eminencija (ubijen)...
...svaka druga pumpa u srbiji, vlasnik kriminalac...
...samo otvori novine i pogledaj ko su i sta bili pre 15-20 godina...
...zajednicki imenitelj - POLITIKA, POLITICARI...

Ja

pre 11 godina

CEMU OVI CLANCI? Opet se Misko i ostali stavljaju u negativni kontekts da bi se opravdao Vucicev obracun sa njim.
Svi oni su uzimali pare iz banaka i nije ih briga odakle pare banci.
Da li vi pitate banku odakle joj pare kad trazite kredit?
I lepo clanak kaze da nisu znali za poreklo novca. I tendenciozno je i zlonamerna je govoriti da su Sarice pare koriscenje za finansiranje Belvila kad je rec o Hipo banci koja je suinvestitor!
Sram te bilo Vucicu za ovu propagandu!

6a6ar09a

pre 11 godina

Svi oni su u "poslu" jako dugo i ZNALI su da po takvim uslovima (sa takvom kamatom) novac sigurno ne potice iz legalnih tokova.

Svi su oni jako dobro ZNALI odakle novac i KO stoji iza "investicionog" fonda, a ako tuzilastvo malo bolje proceslja naci ce i dokaze.

Samir

pre 11 godina

U Nemackoj su Kamate od 1.12 do 2,7 % i neznam sta se cudite za ovako nesto, sasvim je sve normalno za takvu Kamatu. Pustite coveka neka radi svoj Posao nebudite ljubomorni. Sto se lahko dobija lahko je i gubi.

Zike

pre 11 godina

Šariću, vrati se, otvori banku i daj nam stambene kredite sa 2% kamate, molimo te :) Kako bi nama bilo dosadno da nismo ovakva banana mafijaska drzava, komedija, pa ljudi moji ima lli neko osim mene da se bavi postenim radom u ovoj drzavi?

Mare

pre 11 godina

Firma u kojoj sam radio je koristila RIEFF kredit. To su tzv. kros border krediti, fondu se plaćalo oko 2%, ali se domaćoj banci plaćalo još 4-5% (kao marža). Ugovor se zaključivao sa Fondom i bankom, ali je sve išlo preko Raiffeisena u Beogradu. Tako da to nisu bili (za korisnike) jeftini krediti (bar za tu firmu). Odakle novac fondu, ne znam. Ja sam mislio da je to novac Raiffeisen Central Banke iz Beča. Inače, šta je bilo sa Hypo Alpe kreditom koji je dala Herbertu Staniću i još dvojici bankara i trojici državnih službenika za kupovinu placa u Šimanovcima???

zoki

pre 11 godina

Ja koliko vidim , bez obzira sta mislio o nasim "novopecenim privrednicima" glavnu krivicu snose Hipo i Rajfajzen preko kojih je plasiran novac raznih investicionih fondova u vlasnistvu Sarica. Normalno je da svako ko pozajmljuje zeli to da uradi sa najmanjom kamatom, a to sto bankama koje su plasirale taj novac kao posrednik (uz 'masnu' proviziju) , nije bilo bitno poreklo istog govori samo o njima.
Banke i finansijske institucije su krive.

Goran

pre 11 godina

Bas bih voleo da vidim nekoga ko veruje nasim kriminogenim privrednicima da nisu znali od koga uzimaju pare.Ova drzava je stvorena na kriminalnim radnjama i to treba svako da zna.

Probe

pre 11 godina

Da li to neko pokusava jos jednom da narodu zamaze oci? Niko nije znao oda
kle su te pare? Tako povoljno,a nije m bilo SVE jasno? Ko to veruje sada?
Mada,kad pomislim,sta je sve ovaj narod progutao....

X

pre 11 godina

Ovo je toliko kriminalna drzava da je to prosto neverovatno.Niko nista nije znao.Smesno.Pa ko jos u to objasnjenje nasih kriminalnih privrednika veruje.

Denis

pre 11 godina

Bio bi manji spisak i bilo bi jednostavnije da napisete ko nije uzimao Sariceve kredite. A to je bilo sa politickim blagoslovom vladajuce koalicije. Taj politicki blagoslov treba ubuduce spreciti.

a plate za raju 150e

pre 11 godina

Posle se cudimo sto je svaki novi penthaus u Bg prodat i pre nego je zavrsen.
Sto na ulicama ima pitaj Boga koliko dzipova ML, Cayenne, q7...

kraja

pre 11 godina

...mnogo ranije je bilo jasno zasto se ubijaju domace banke i otvaraju vrata stanim bankama ciji je "kapital" potpuno van kontrole...
...dopada mi se sto "niko nije znao"...
...a ni evropa "nije znala" zast neki fondovi daju pare pod tako povoljnim uslovima...
...jedno veliko bankarsko "neznanje"...stotine milijardi "izgubljenog" novca na berzama preko dilera koji "nisu znali" sta rade...
...preko vlasnika i upravnih odbora koji su delili milionske bonuse i pored gubitaka...
...preko onih u londonu koji su stelovali euribor po licnim potrebama...
...i "niko nije nista znao"...
...mi smo nekada imali u beobanci coveka, sedeo je u jednoj sobici sa milionima trakova sa onih rucnih masina, kome date papir i on vam kaze gde je svaki dinar usao i izasao u banci i gde da nadjete potrebnu dokumentaciju...
...ali evropa je nesto "vise"...

a ja?

pre 11 godina

Da ja mogu takav kredit da podignem i time rešim npr. stambeno pitanje, da budem iskren baš bi me bilo briga odakle su pare. Ništa manji probisveti nisu vlasnici "legalnog" kapitala koji se zelenaski plasira kroz naš, tj Dinkićev, fantastični bankarski sistem.

Nego, jel to znači da je Šarić najveći investitor u Srbiji? :-)

Stefan

pre 11 godina

Niko od vas nije lepo procitao i analizirao tekst. Vlasnik tog fonda je rajfajzen banka u Austriji. Krediti su uzimani od tog fonda, preko Rajfajzen banke u Srbiji. Ukoliko se Fond zaista finansirao novcem Sarica, onda je to problem i krivica iskljucivo i jedino Rajfajzen Banke u Austriji.

Milina

pre 11 godina

Interesantno kako je iskoristio jednu od najvećih rupa u zakonu o sprečavanju pranja novca. Davanje kredita od strane stranih firmi i investicionih fondova direktno našim firmama u Srbiji nije uopšte na oku bila ni NBS ni Upravi za sprečavanje pranja novca. Jedina obaveza koja postoji jeste evidentiranje takvih poslova kod NBS a preko poslovnih banaka. Kontrole NBS poslova sprečavanja pranja novca nikada nisu kontrolisale ovaj segment, pa su tako banke masovno zabušavale i nisu radile ono što su morale kada je u pitanju Zakon o sprečavanju pranja novca, a to je utvrđivanje stvarnog vlasnika zajmodavca, njegova identifikacija, izveštavanje Uprave za sprečavanje pranja novca kao i kod ostalih "običnih" transakcija itd. Taj ko je dao savet Šariću da tako opere pare je neko ko odlično poznaje srpsku regulativu. S druge strane, postavljam pitanje kako je moguće da NBS napravi tako drastičan propust da ove poslove ostavi bez usklađivanja sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i potpuno bez supervizije i kontrole. Jer, NBS je apsolutno bilo svejedno kakvi su uslovi u ugovoru i kad će, da li će i na koji način kredit biti vraćen. Prosto raširenih ruku rekli "ajte amo perite pare,nećemo vam ništa"! I tvrdnja onih koji su kredit uzeli a pare nisu vratili ili su ga konvertovali u vlasnički udeo u svom preduzeću "nismo znali, majke mi". Ma da, kako da ne, sve go kriminalac do kriminalca. I kao neće biti krivično gonjeni? Sramota neviđena za nas. Raj za kriminalce.

etnerrp

pre 11 godina

kakav je ovo mrak od države, a svo vreme se lansiraju priče o kriminalnom kosovu i crnoj gori, pa dobro kaže ona stara:"ne laje kera radi sela, već sebe radi"

cica

pre 11 godina

kad su uzimali kredite od Agrobanke znali su da drzavi ne moraju da vrate a ovde su svi znali da sa njim nema sale i vracali su pare. Znaci svi su znali sta rade i treba svi da idu u zatvor.

Poaro

pre 11 godina

Pogledajte samo par desetina godina unazad. Saric mlada nada naseg podzemlja u inostranstvu, sitni lopov, saner, potrcku ,,velikim,, imenima nasih podzemnih gastarbajtera. Sa ulice direktno ulazi u velike poslove, investicioni fondovi, banke... Pitam se kako je jedan polupismeni ulicni kriminalac mogao da stvori arhitekturu cele operacije, ciji ,,modus operandi,, ne poznaju ni studenti ekonomskog sa svim desetkama? I da mi kaze neko onda da je on alfa i omega ove price a ne vojnik-izvrsitelj-ime.

Sasa

pre 11 godina

Svi su oni znali odakle potice novac ... uzimas tolike milione na kredit a ne znas ciji su, pazi da ti ne verujemo ... cela zemlja se finansirala od para od kokaina, evropska Kolumbija ... bas jedan mafijas Peconi koji drzi Rubin Krusevac i ostale firme ne zna da bas on kroz svoje firme Saricu pere milione od kokaina ... sve to tako izgleda naivno i nevino ... kakve lazi i prevare

tovari

pre 11 godina

Koja je svrha ovog članka ukoliko nisu znali da novac dolazi od Šarića ili ukoliko u to vreme nije bilo optužnice protiv Šarića? Sutra možda objavite ko je bio u vrtiću sa Šarićima, kome ja dao bonbonu i dajte da im svima oduzmemo imovinu! Nekada se ova televizija bavila novinarstvom, danas služi za propagiranje Vučićevih ideja...

vlada-so

pre 11 godina

kako to da neki seljak ili szr nije mogao da prismrdi tim povoljnim kreditima?što dovodi do zaključka da je država vrlo dobro znala kakve su i od koga su te pare.uglavnom ekipa sa kopaonika.

бидермајер

pre 11 godina

Ма добре су оне "Бекове" веш машине.... Е за ово се може рећи да је појео вук слона.

Jole

pre 11 godina

Neverovatno da 600 firmi uzajmi novac od jednog poverioca tj. invest. fonda. Kako to da ovakve podatke nije objavila prethodna vlast koja kaze da je pokrenula borbu protiv kriminala?

bbns

pre 11 godina

Za pametno pravosudje ovo je šah mat informacija. krediti nudjeni kroz Hypo I Raifaisen banke. one su odgovorne za proveru porekla novca. Dakle svu štetu nastalu od stečaja ovih "kvalitetnih" firmi naplatiti od tih banaka. proverite ljudi kako su ameri kaznili HSBC zbog precutnog korišćenja prljavih para. Banke su ovde saučesnici u poslu I treba ih debelo kazniti. a onda se nadati da će neko od ovih pozajmljivaca propevati pa ispričati da su sve znali.

Bernanke

pre 11 godina

Stanite malo Molim Vas! Uzimali su tolki novac sa kamatom od 2% od firme iz Lihtenstajna i nisu znali :))) To ti je ono; daj mi milion dolara, spavaj s mojoj zenom, a nemoj da mi kazes da jesi. ETIKA I MORAL srpskih privrednika = 0 Takvi menadzeri ne mogu nigde i nikad da nas odvedu.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Meni samo nije jasno koliko je ozbiljno tuzilastvo koje ovakve stvari samo pusti nek se objave u medije?
Btw sve je ovo vrlo zanimljivo, nisu znali odakle novac, postupili su u skladu sa zakonom R. Srbije i šta ćemo sad? Jedino sto bode u oci jeste ono gdje novac nije vraćan pa je gospodin Saric postao vlasnikom udjela u poduzeću, to se nije desilo samo tako bez dogovora.
Koliko je taj kokaina morao izdilati za 1,7 milijardi eura profita?? Šta je kontejnerima to slao okolo? Lol.. Ko da nije u NL i Austriji kupio banke/politiku/policiju takav obujam posla ne ide sam od sebe.

dug institucionalni lanac (banke, brokeri, komisija za hov, centralni registar ...)

pre 11 godina

Da se kladimo u tri žvake da advokati, brokeri i ostali u lancu nisu napravili nijednu protivpravnu grešku i da je sve ispeglano i na note?

Akcionar Agrobanke

pre 11 godina

Setimo se kako su neke firme zarile i palile na Beogradskoj berzi, verovatno je to bilo Saricevim parama.

Kada su te prljave pare ponestale onda je drzava pocela sa pljackom.
Najbolji prmer je Agrobanka gde je drzava oduzela privatnu imovinu domacim i stranim investitorma.

Hronologiju dogadjaja oko Agrobanke mozete pratiti na https://twitter.com/AkcionariAGBN

sasa jokic

pre 11 godina

Klasicna finansijska kombinacija kada su velike pare u pitanju. Narko diler preko svojih ljudi obicno bliskih sluzbama, osniva fond. Informacija naravno dolazimdo jedne od najvecih mafija-bankara. Oni preko svojih menadzera nude oare na trzistu.
Naravno za tako jeftine kredite saznaju samo vlasnici firmi bliski rezimu ili sluzbama. Ako pogledamo spisak firmi videcemo da su u 90% slucajeva vlasnici iz kriminogene sredine, ljudi koji su se obogatili devedesetih (sluzba).
Svi znamom sta nam banka trazi kada dodjemo po kredit, od koleterala preko krvne slike. A kada im narko diler ponudi sredstva za obrt......nije vazno poreklo para.
Nie ovo topla voda, svuda u svetu se preko banaka plasiraju pare narko i duvanskih kartela, pa ne treba da nas cudi sto smo zapali u globalnu ekonomsku krizu.
Da ima pravde, rukovodstvo Raifaizen banke bi trebalo da robija zbog ovoga!

Džoni

pre 11 godina

Ma da! A za Šarića su mislili da mu je deda iz Pljevalja ostavio nekoliko milijardi eura! Bilo bi bolje da ta istraga prestane i da čoveka vrate u zemlju jer po svemu sudeći nema nikoga u Srbiji da nije obrtao taj novac a ujedno je to i bila najveća investicija u zemlju! Farsa i sluđivanje naroda!

Informacija

pre 11 godina

Beograd. Vračar. Južni bulevar. Od Maksima Gorkog do Grčića Milenka. Sve nove zgrade koje se vide, kažu, da su se gradile od "belog" novca dotičnog gospodina. Druže Prvi proveri informaciju.

neko

pre 11 godina

aj sad vucicu sve ih zapleni!
koja smejurija od drzave! kako je ovo moglo promaci nbs i upravi za sprecevanje pranja novca?! a da oni jure menjace i cvecare!

Marfi

pre 11 godina

Uzele su bele kragne , i Vučiću apsolutno ne pada na pamet da ih čak i dodirne , jer Srbija nema ama baš nijednog dovoljno inteligentnog tužioca da osudi makar jednu belu kragnu ,a i kako da osudi prodavca moći kad ih ima među njima skoro na svakoj direktorskoj funkciji , još iz 90-tih neki samo napreduju na funkcijama, i tu hobotnicu samo japanski ili norveški protektorat može da demontira. Dovoljno da pročitamo koliki je vozni park ,i da Vučić do sada ni jednom nije izjavio da te privilegije Srbija ne može da plaća,nego je direktor uprave za zajedničke poslove sinoć izjavio da čak treba da kupe nove limuzine, Slobin kadar, do skora zamenik ministra prosvete.

SZ

pre 11 godina

Samo polako. Cim je raspisana poternica za Saricem, evro je skocio za 10 din! Dobro se secam. Jel vam to nesto govori? Od tih para se finansirao drzavni aparat, penzije javne plate... otkrice se to.

Emigrant

pre 11 godina

Pa u to vreme a i danas vise manje je Volkswagen placao 5,5% kamatu, ko onda nije znao odakle je novac pa VW ima bolji bonitet nego drzava Srbija!

pobednik

pre 11 godina

ako je bilo pranja novca to su uradile Raifaisen i Hypo banka.

svi ovi krediti su nudjeni od strane banke, sve ove kredite je obradjivala banka u Beogradu, i davala garancije za njih.

odakle pare banci, to zaista niko od nas ne zna, ni kada dize gotovinski kredit, ni kada firme uzimaju kredite za sebe.

imali ste pre neki dan u novinama demanti od strane Hyo banke za Belvil, gde je receno da je hypo osnovao firmu zajedno sa Deltom i da je Hypo obezbedio finansiranje preko sopstvene banke. zaista ne znam cemu sluze onda ovakve senzacije i ponavljanje cinjenica koje jednostavno nisu tacne.

banke, na kraju krajeva, jesu pod kontrolom drzave , ali u ovom slucaju i EU, jer su obe banke iz Austrije, i zaista je suludo i pomisliti da neko od privrednika zna odakle pare iz banke poticu. jer da zna, onda to ne bi bile oprane pare...

nesto ovde mngo ne stima i nesto ovde muti sliku...

Nole

pre 11 godina

Pa Raiffeisen banka a.d., Beograd je dala u stotinama miliona EUR-a kredite ovog investicionog fonda iz Amsterdama (popularni RIEEF krediti), tako da je ona najveći perač novca u Srbiji. Austrija je inače jedna od najvećih evropskih zemalja za izbegavanje poreza (tamo nemci drže milijarde EUR-a, skrivajući ih od poreske uprave Nemačke), a ovde je i Raiffeisen pokazao da nije imun na prljavi novac narkoklanova, jer je verovatno znao ili je morao znati koji novac stoji iza ovog fonda u Amsterdamu- Holandiji. Verovatno je ovde umešan i Herbert Stepić koga pominju i u aferi Hypo banke, a ovdašnji Predsednik Raiffeisen banke, Oliver Regl, verovatno je neobavešten!

Zoran

pre 11 godina

Da se ja nešto pitam oni bi veseli konzuli prvi morali da odgovaraju za ove prljave stvari sa Šarićem ! Mene medjutim niko ne uzima za ozbiljno. Ne ljutim se ja, moja je gradjanska dužnost da upozorim nadležne na one koji su odgovorni, a kada se istina konačno utvrdi ako me se sete - sete, ako ne - opet dobro !

ivan

pre 11 godina

Najgore u svemu je to sto firme u nasem gradu koje je Darko Saric preuzeo procvetale .Visak radnika je otpusten uz postenu otpremninu,modernizovane su,radnici su dobijali plate na vreme a sad se ponovo raspadaju.Ja jednostavno ne mogu da poverujem da se Sarici progone zbog kriminalne delatnosti.Kad je to nekom u Srbiji smetalo? Da li je hteo da se bavi politikom ili ja zasmetao poslovima Miskovica i slicnih?

Gavrilo

pre 11 godina

DOKLE VISE DA SE BACA PRASINA U OCI NARODU ?
Ako neko i hoce da su mu oci zatvorene to je njegova stvar ali dosta vise ovakvih i slicnih nebulaznosti, pod hitno na izbore pa da vidimo kakvu vunu ce da predu oni sto dvadeset godina ovom narodu namicu JARAM NA VRAT a da on i nezna za koga i kome kola vuku.

nesa

pre 11 godina

Dakle,sve je po zakonu cisto.Pa nisu oni ,,veverice,,pa da im doskoci srpsko nesposobno tuzilastvo i inspektori mup-a. Najgore je sto ce oni podneti KP sa ovakvim ,,dokazima,,i sud ce morati da ih oslobodi,a onda ce svi okriviti sudije.

nesa

pre 11 godina

Dakle,sve je po zakonu cisto.Pa nisu oni ,,veverice,,pa da im doskoci srpsko nesposobno tuzilastvo i inspektori mup-a. Najgore je sto ce oni podneti KP sa ovakvim ,,dokazima,,i sud ce morati da ih oslobodi,a onda ce svi okriviti sudije.

SZ

pre 11 godina

Samo polako. Cim je raspisana poternica za Saricem, evro je skocio za 10 din! Dobro se secam. Jel vam to nesto govori? Od tih para se finansirao drzavni aparat, penzije javne plate... otkrice se to.

Emigrant

pre 11 godina

Pa u to vreme a i danas vise manje je Volkswagen placao 5,5% kamatu, ko onda nije znao odakle je novac pa VW ima bolji bonitet nego drzava Srbija!

neko

pre 11 godina

aj sad vucicu sve ih zapleni!
koja smejurija od drzave! kako je ovo moglo promaci nbs i upravi za sprecevanje pranja novca?! a da oni jure menjace i cvecare!

Nole

pre 11 godina

Pa Raiffeisen banka a.d., Beograd je dala u stotinama miliona EUR-a kredite ovog investicionog fonda iz Amsterdama (popularni RIEEF krediti), tako da je ona najveći perač novca u Srbiji. Austrija je inače jedna od najvećih evropskih zemalja za izbegavanje poreza (tamo nemci drže milijarde EUR-a, skrivajući ih od poreske uprave Nemačke), a ovde je i Raiffeisen pokazao da nije imun na prljavi novac narkoklanova, jer je verovatno znao ili je morao znati koji novac stoji iza ovog fonda u Amsterdamu- Holandiji. Verovatno je ovde umešan i Herbert Stepić koga pominju i u aferi Hypo banke, a ovdašnji Predsednik Raiffeisen banke, Oliver Regl, verovatno je neobavešten!

Marfi

pre 11 godina

Uzele su bele kragne , i Vučiću apsolutno ne pada na pamet da ih čak i dodirne , jer Srbija nema ama baš nijednog dovoljno inteligentnog tužioca da osudi makar jednu belu kragnu ,a i kako da osudi prodavca moći kad ih ima među njima skoro na svakoj direktorskoj funkciji , još iz 90-tih neki samo napreduju na funkcijama, i tu hobotnicu samo japanski ili norveški protektorat može da demontira. Dovoljno da pročitamo koliki je vozni park ,i da Vučić do sada ni jednom nije izjavio da te privilegije Srbija ne može da plaća,nego je direktor uprave za zajedničke poslove sinoć izjavio da čak treba da kupe nove limuzine, Slobin kadar, do skora zamenik ministra prosvete.

Džoni

pre 11 godina

Ma da! A za Šarića su mislili da mu je deda iz Pljevalja ostavio nekoliko milijardi eura! Bilo bi bolje da ta istraga prestane i da čoveka vrate u zemlju jer po svemu sudeći nema nikoga u Srbiji da nije obrtao taj novac a ujedno je to i bila najveća investicija u zemlju! Farsa i sluđivanje naroda!

Informacija

pre 11 godina

Beograd. Vračar. Južni bulevar. Od Maksima Gorkog do Grčića Milenka. Sve nove zgrade koje se vide, kažu, da su se gradile od "belog" novca dotičnog gospodina. Druže Prvi proveri informaciju.

vlada-so

pre 11 godina

kako to da neki seljak ili szr nije mogao da prismrdi tim povoljnim kreditima?što dovodi do zaključka da je država vrlo dobro znala kakve su i od koga su te pare.uglavnom ekipa sa kopaonika.

Jole

pre 11 godina

Neverovatno da 600 firmi uzajmi novac od jednog poverioca tj. invest. fonda. Kako to da ovakve podatke nije objavila prethodna vlast koja kaze da je pokrenula borbu protiv kriminala?

ivan

pre 11 godina

Najgore u svemu je to sto firme u nasem gradu koje je Darko Saric preuzeo procvetale .Visak radnika je otpusten uz postenu otpremninu,modernizovane su,radnici su dobijali plate na vreme a sad se ponovo raspadaju.Ja jednostavno ne mogu da poverujem da se Sarici progone zbog kriminalne delatnosti.Kad je to nekom u Srbiji smetalo? Da li je hteo da se bavi politikom ili ja zasmetao poslovima Miskovica i slicnih?

sasa jokic

pre 11 godina

Klasicna finansijska kombinacija kada su velike pare u pitanju. Narko diler preko svojih ljudi obicno bliskih sluzbama, osniva fond. Informacija naravno dolazimdo jedne od najvecih mafija-bankara. Oni preko svojih menadzera nude oare na trzistu.
Naravno za tako jeftine kredite saznaju samo vlasnici firmi bliski rezimu ili sluzbama. Ako pogledamo spisak firmi videcemo da su u 90% slucajeva vlasnici iz kriminogene sredine, ljudi koji su se obogatili devedesetih (sluzba).
Svi znamom sta nam banka trazi kada dodjemo po kredit, od koleterala preko krvne slike. A kada im narko diler ponudi sredstva za obrt......nije vazno poreklo para.
Nie ovo topla voda, svuda u svetu se preko banaka plasiraju pare narko i duvanskih kartela, pa ne treba da nas cudi sto smo zapali u globalnu ekonomsku krizu.
Da ima pravde, rukovodstvo Raifaizen banke bi trebalo da robija zbog ovoga!

Poaro

pre 11 godina

Pogledajte samo par desetina godina unazad. Saric mlada nada naseg podzemlja u inostranstvu, sitni lopov, saner, potrcku ,,velikim,, imenima nasih podzemnih gastarbajtera. Sa ulice direktno ulazi u velike poslove, investicioni fondovi, banke... Pitam se kako je jedan polupismeni ulicni kriminalac mogao da stvori arhitekturu cele operacije, ciji ,,modus operandi,, ne poznaju ni studenti ekonomskog sa svim desetkama? I da mi kaze neko onda da je on alfa i omega ove price a ne vojnik-izvrsitelj-ime.

Sasa

pre 11 godina

Svi su oni znali odakle potice novac ... uzimas tolike milione na kredit a ne znas ciji su, pazi da ti ne verujemo ... cela zemlja se finansirala od para od kokaina, evropska Kolumbija ... bas jedan mafijas Peconi koji drzi Rubin Krusevac i ostale firme ne zna da bas on kroz svoje firme Saricu pere milione od kokaina ... sve to tako izgleda naivno i nevino ... kakve lazi i prevare

pobednik

pre 11 godina

ako je bilo pranja novca to su uradile Raifaisen i Hypo banka.

svi ovi krediti su nudjeni od strane banke, sve ove kredite je obradjivala banka u Beogradu, i davala garancije za njih.

odakle pare banci, to zaista niko od nas ne zna, ni kada dize gotovinski kredit, ni kada firme uzimaju kredite za sebe.

imali ste pre neki dan u novinama demanti od strane Hyo banke za Belvil, gde je receno da je hypo osnovao firmu zajedno sa Deltom i da je Hypo obezbedio finansiranje preko sopstvene banke. zaista ne znam cemu sluze onda ovakve senzacije i ponavljanje cinjenica koje jednostavno nisu tacne.

banke, na kraju krajeva, jesu pod kontrolom drzave , ali u ovom slucaju i EU, jer su obe banke iz Austrije, i zaista je suludo i pomisliti da neko od privrednika zna odakle pare iz banke poticu. jer da zna, onda to ne bi bile oprane pare...

nesto ovde mngo ne stima i nesto ovde muti sliku...

kraja

pre 11 godina

(Poaro, 22. januar 2013 11:17)

...mali direktor iz sapca, balkanski milijarder...
...krojac, milijarder...
...zemunski mafijas, mega firma za popravku i izgradnju puteva...
...nosac gajbica, vlasnik srbije...
...placenik udbe, vlasnik fudbalskog tima i srpska siva eminencija (ubijen)...
...svaka druga pumpa u srbiji, vlasnik kriminalac...
...samo otvori novine i pogledaj ko su i sta bili pre 15-20 godina...
...zajednicki imenitelj - POLITIKA, POLITICARI...

Bernanke

pre 11 godina

Stanite malo Molim Vas! Uzimali su tolki novac sa kamatom od 2% od firme iz Lihtenstajna i nisu znali :))) To ti je ono; daj mi milion dolara, spavaj s mojoj zenom, a nemoj da mi kazes da jesi. ETIKA I MORAL srpskih privrednika = 0 Takvi menadzeri ne mogu nigde i nikad da nas odvedu.

bbns

pre 11 godina

Za pametno pravosudje ovo je šah mat informacija. krediti nudjeni kroz Hypo I Raifaisen banke. one su odgovorne za proveru porekla novca. Dakle svu štetu nastalu od stečaja ovih "kvalitetnih" firmi naplatiti od tih banaka. proverite ljudi kako su ameri kaznili HSBC zbog precutnog korišćenja prljavih para. Banke su ovde saučesnici u poslu I treba ih debelo kazniti. a onda se nadati da će neko od ovih pozajmljivaca propevati pa ispričati da su sve znali.

dug institucionalni lanac (banke, brokeri, komisija za hov, centralni registar ...)

pre 11 godina

Da se kladimo u tri žvake da advokati, brokeri i ostali u lancu nisu napravili nijednu protivpravnu grešku i da je sve ispeglano i na note?

Gavrilo

pre 11 godina

DOKLE VISE DA SE BACA PRASINA U OCI NARODU ?
Ako neko i hoce da su mu oci zatvorene to je njegova stvar ali dosta vise ovakvih i slicnih nebulaznosti, pod hitno na izbore pa da vidimo kakvu vunu ce da predu oni sto dvadeset godina ovom narodu namicu JARAM NA VRAT a da on i nezna za koga i kome kola vuku.

Zike

pre 11 godina

Šariću, vrati se, otvori banku i daj nam stambene kredite sa 2% kamate, molimo te :) Kako bi nama bilo dosadno da nismo ovakva banana mafijaska drzava, komedija, pa ljudi moji ima lli neko osim mene da se bavi postenim radom u ovoj drzavi?

cica

pre 11 godina

kad su uzimali kredite od Agrobanke znali su da drzavi ne moraju da vrate a ovde su svi znali da sa njim nema sale i vracali su pare. Znaci svi su znali sta rade i treba svi da idu u zatvor.

Akcionar Agrobanke

pre 11 godina

Setimo se kako su neke firme zarile i palile na Beogradskoj berzi, verovatno je to bilo Saricevim parama.

Kada su te prljave pare ponestale onda je drzava pocela sa pljackom.
Najbolji prmer je Agrobanka gde je drzava oduzela privatnu imovinu domacim i stranim investitorma.

Hronologiju dogadjaja oko Agrobanke mozete pratiti na https://twitter.com/AkcionariAGBN

Goran

pre 11 godina

Bas bih voleo da vidim nekoga ko veruje nasim kriminogenim privrednicima da nisu znali od koga uzimaju pare.Ova drzava je stvorena na kriminalnim radnjama i to treba svako da zna.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Meni samo nije jasno koliko je ozbiljno tuzilastvo koje ovakve stvari samo pusti nek se objave u medije?
Btw sve je ovo vrlo zanimljivo, nisu znali odakle novac, postupili su u skladu sa zakonom R. Srbije i šta ćemo sad? Jedino sto bode u oci jeste ono gdje novac nije vraćan pa je gospodin Saric postao vlasnikom udjela u poduzeću, to se nije desilo samo tako bez dogovora.
Koliko je taj kokaina morao izdilati za 1,7 milijardi eura profita?? Šta je kontejnerima to slao okolo? Lol.. Ko da nije u NL i Austriji kupio banke/politiku/policiju takav obujam posla ne ide sam od sebe.

a plate za raju 150e

pre 11 godina

Posle se cudimo sto je svaki novi penthaus u Bg prodat i pre nego je zavrsen.
Sto na ulicama ima pitaj Boga koliko dzipova ML, Cayenne, q7...

Zoran

pre 11 godina

Da se ja nešto pitam oni bi veseli konzuli prvi morali da odgovaraju za ove prljave stvari sa Šarićem ! Mene medjutim niko ne uzima za ozbiljno. Ne ljutim se ja, moja je gradjanska dužnost da upozorim nadležne na one koji su odgovorni, a kada se istina konačno utvrdi ako me se sete - sete, ako ne - opet dobro !

etnerrp

pre 11 godina

kakav je ovo mrak od države, a svo vreme se lansiraju priče o kriminalnom kosovu i crnoj gori, pa dobro kaže ona stara:"ne laje kera radi sela, već sebe radi"

Stefan

pre 11 godina

Niko od vas nije lepo procitao i analizirao tekst. Vlasnik tog fonda je rajfajzen banka u Austriji. Krediti su uzimani od tog fonda, preko Rajfajzen banke u Srbiji. Ukoliko se Fond zaista finansirao novcem Sarica, onda je to problem i krivica iskljucivo i jedino Rajfajzen Banke u Austriji.

X

pre 11 godina

Ovo je toliko kriminalna drzava da je to prosto neverovatno.Niko nista nije znao.Smesno.Pa ko jos u to objasnjenje nasih kriminalnih privrednika veruje.

a ja?

pre 11 godina

Da ja mogu takav kredit da podignem i time rešim npr. stambeno pitanje, da budem iskren baš bi me bilo briga odakle su pare. Ništa manji probisveti nisu vlasnici "legalnog" kapitala koji se zelenaski plasira kroz naš, tj Dinkićev, fantastični bankarski sistem.

Nego, jel to znači da je Šarić najveći investitor u Srbiji? :-)

Milina

pre 11 godina

Interesantno kako je iskoristio jednu od najvećih rupa u zakonu o sprečavanju pranja novca. Davanje kredita od strane stranih firmi i investicionih fondova direktno našim firmama u Srbiji nije uopšte na oku bila ni NBS ni Upravi za sprečavanje pranja novca. Jedina obaveza koja postoji jeste evidentiranje takvih poslova kod NBS a preko poslovnih banaka. Kontrole NBS poslova sprečavanja pranja novca nikada nisu kontrolisale ovaj segment, pa su tako banke masovno zabušavale i nisu radile ono što su morale kada je u pitanju Zakon o sprečavanju pranja novca, a to je utvrđivanje stvarnog vlasnika zajmodavca, njegova identifikacija, izveštavanje Uprave za sprečavanje pranja novca kao i kod ostalih "običnih" transakcija itd. Taj ko je dao savet Šariću da tako opere pare je neko ko odlično poznaje srpsku regulativu. S druge strane, postavljam pitanje kako je moguće da NBS napravi tako drastičan propust da ove poslove ostavi bez usklađivanja sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i potpuno bez supervizije i kontrole. Jer, NBS je apsolutno bilo svejedno kakvi su uslovi u ugovoru i kad će, da li će i na koji način kredit biti vraćen. Prosto raširenih ruku rekli "ajte amo perite pare,nećemo vam ništa"! I tvrdnja onih koji su kredit uzeli a pare nisu vratili ili su ga konvertovali u vlasnički udeo u svom preduzeću "nismo znali, majke mi". Ma da, kako da ne, sve go kriminalac do kriminalca. I kao neće biti krivično gonjeni? Sramota neviđena za nas. Raj za kriminalce.

Mare

pre 11 godina

Firma u kojoj sam radio je koristila RIEFF kredit. To su tzv. kros border krediti, fondu se plaćalo oko 2%, ali se domaćoj banci plaćalo još 4-5% (kao marža). Ugovor se zaključivao sa Fondom i bankom, ali je sve išlo preko Raiffeisena u Beogradu. Tako da to nisu bili (za korisnike) jeftini krediti (bar za tu firmu). Odakle novac fondu, ne znam. Ja sam mislio da je to novac Raiffeisen Central Banke iz Beča. Inače, šta je bilo sa Hypo Alpe kreditom koji je dala Herbertu Staniću i još dvojici bankara i trojici državnih službenika za kupovinu placa u Šimanovcima???

sasa jokic

pre 11 godina

Na zalost istina je da je Saric bio najveci izvor likvidnosti u Srbiji, i to ubedljivo, i tu treba traziti akciju DEA, i rasturanje njegovog klana.
Zapadu je trebala Srbija na kolenima kako bi dosli do krajnjeg cilja, Kosova. Da nije tako poslovao bi Saric jos mnogo godina. Pa Kostunicina Vlada mu je izdala srpski pasos, a deca na ulici su znala cime se bave, i da finansiraju pola Srbije.
Dok god ne prihvatimo stvarnost, i cinjenicu da smo Kosovo izgubili 1999 ratom (pravedan, nepravedan, desio se i mi smo kapitulirali) nece nam dozvoliti ekonomski oporavak.
Davace nam sargarepe tipa Al Dahra, nudice, ali ako ne budemo saradjivali po pitanju Kosova, i njih ce "ubediti" da odustanu.
Moramo razmisljati na duge staze, progutati gorku pilulu, ojacati, i spremati se za bolje dane, kada cemo mozda dobiti priliku da izgubljeno vratimo.
A mozda jednog dana ukapiramo da je najbitnije da nam deca zive u stabilnoj i zdravoj drzavi, pa pocnemo da se bavimo zivotnim pitanjima, a ne izgubljenim teritorijama od kojih nikada nismo imali korist, ali nikada!

komentar

pre 11 godina

I da mi kaze neko onda da je on alfa i omega ove price a ne vojnik-izvrsitelj-ime.
(Poaro, 22. januar 2013 11:17)

Naravno da nije alfa i omega, svima je to jasno. Isto toliko je iz ove priče jasno da na osnovu činjenice da nije fanstatični ekonomski stručnjak nije kažnjivo po zakonu. Problem je što ne može da se dokaže ništa, jer se svodi na priču rekla-kazala. Čak je "ispeglao" i tokove novca preko inostranih investicionih fondova.

Ovi što su uzimali pare će da se drže svoje priče "pojma mi nemamo", a oni što su ga upućivali kako da radi mogu isto te priče da se drže, osim ako neko sam ne počne da "peva". Što sumnjam da će da se dogodi.

Ako zbog ovog drže Miška u zatvoru, eto ga već za par dana naplje, kao što se i očekivalo. Radio je sve po "zakonu".

Ceo svet živi na taj način. Oružje i droga su glavni finansijeri većini zemalja. Ni to nije ništa novo.

zoki

pre 11 godina

Ja koliko vidim , bez obzira sta mislio o nasim "novopecenim privrednicima" glavnu krivicu snose Hipo i Rajfajzen preko kojih je plasiran novac raznih investicionih fondova u vlasnistvu Sarica. Normalno je da svako ko pozajmljuje zeli to da uradi sa najmanjom kamatom, a to sto bankama koje su plasirale taj novac kao posrednik (uz 'masnu' proviziju) , nije bilo bitno poreklo istog govori samo o njima.
Banke i finansijske institucije su krive.

gradjanin cane

pre 11 godina

Pa da cestitamo jos jednom i visprenom g. Vladimiru Cupicu i njegovoj Hypo banci koja jel'te opet nece znati poreklo novca. Dosao odnekud. G.Cupic je zanimljiv akter tranzicione Srbije - direktor Agencije za privatizaciju u ranoj (najlukrativnijoj) fazi, direktor filijale ove cudne finansijske institucije, blazeni predsednik NALED-a i ekspert za ekonomski razvoj Srbije.... A Srbija na kolenima. Bolno i bljutavo do bola.

kraja

pre 11 godina

...mnogo ranije je bilo jasno zasto se ubijaju domace banke i otvaraju vrata stanim bankama ciji je "kapital" potpuno van kontrole...
...dopada mi se sto "niko nije znao"...
...a ni evropa "nije znala" zast neki fondovi daju pare pod tako povoljnim uslovima...
...jedno veliko bankarsko "neznanje"...stotine milijardi "izgubljenog" novca na berzama preko dilera koji "nisu znali" sta rade...
...preko vlasnika i upravnih odbora koji su delili milionske bonuse i pored gubitaka...
...preko onih u londonu koji su stelovali euribor po licnim potrebama...
...i "niko nije nista znao"...
...mi smo nekada imali u beobanci coveka, sedeo je u jednoj sobici sa milionima trakova sa onih rucnih masina, kome date papir i on vam kaze gde je svaki dinar usao i izasao u banci i gde da nadjete potrebnu dokumentaciju...
...ali evropa je nesto "vise"...

Ja

pre 11 godina

CEMU OVI CLANCI? Opet se Misko i ostali stavljaju u negativni kontekts da bi se opravdao Vucicev obracun sa njim.
Svi oni su uzimali pare iz banaka i nije ih briga odakle pare banci.
Da li vi pitate banku odakle joj pare kad trazite kredit?
I lepo clanak kaze da nisu znali za poreklo novca. I tendenciozno je i zlonamerna je govoriti da su Sarice pare koriscenje za finansiranje Belvila kad je rec o Hipo banci koja je suinvestitor!
Sram te bilo Vucicu za ovu propagandu!

kentaur

pre 11 godina

Ovakvim tekstovima se samo priprema teren za ono sto sledi: Vucic hapsi Sarica, a onda ga Sudstvo oslobadja zbog nedostatka dokaza jer, pobogu, krive su samo Rajfajzen i Hipo banka! Isti scenario ceka Miskovica! Nema veze, niko nije kriv- sve je BRE po zakonu! Veeeeselo

бидермајер

pre 11 godina

Ма добре су оне "Бекове" веш машине.... Е за ово се може рећи да је појео вук слона.

6a6ar09a

pre 11 godina

Svi oni su u "poslu" jako dugo i ZNALI su da po takvim uslovima (sa takvom kamatom) novac sigurno ne potice iz legalnih tokova.

Svi su oni jako dobro ZNALI odakle novac i KO stoji iza "investicionog" fonda, a ako tuzilastvo malo bolje proceslja naci ce i dokaze.

Probe

pre 11 godina

Da li to neko pokusava jos jednom da narodu zamaze oci? Niko nije znao oda
kle su te pare? Tako povoljno,a nije m bilo SVE jasno? Ko to veruje sada?
Mada,kad pomislim,sta je sve ovaj narod progutao....

mina

pre 11 godina

Čak je Kolumbija svojevremeno odbila Eskobara kada je ponudio državi da joj vrati ceo spoljni dug. A komentari u stilu daj i nama Šariću povoljan kredit, makar izrečeni i u šali za svaku su osudu.

tovari

pre 11 godina

Koja je svrha ovog članka ukoliko nisu znali da novac dolazi od Šarića ili ukoliko u to vreme nije bilo optužnice protiv Šarića? Sutra možda objavite ko je bio u vrtiću sa Šarićima, kome ja dao bonbonu i dajte da im svima oduzmemo imovinu! Nekada se ova televizija bavila novinarstvom, danas služi za propagiranje Vučićevih ideja...

Denis

pre 11 godina

Bio bi manji spisak i bilo bi jednostavnije da napisete ko nije uzimao Sariceve kredite. A to je bilo sa politickim blagoslovom vladajuce koalicije. Taj politicki blagoslov treba ubuduce spreciti.

Zika

pre 11 godina

Istraga o ovome je očigledno bila zaustavljena i u Austriji, a sada je stvar ponovo pokrenuta zbog mase pitanja od strane srpske policije (novo radno telo u SUP). Austrija je pre 15ak godina bila jedna od najvećih praonica novca u EU (uz Kipar). U ovom slučaju bankari u At su se pravili blesavi što im neko daje skoro 2 milijade eura sa ciljem investiranja samo u Srbiju (i nigde drugde). Drugo, kada je Šarić optužen, šta se desilo sa novcem i potraživanjima ?? Taj novac tj potraživanja je trebalo da preuzme država (Sr ili At), ali kako su istražni organi izgleda rešili da zataškaju ovu stvar, da ne bi ošteili reputaciju banaka, novac je ostao kao poklon dužnicima. Tako da je Šarić ispunio svoj cilj, savršeno je oprao novac, jedino što novac više nije pod njegovom kontrolom, već ga kao poklon koriste stotine firmi u Srbiji. Treće pitanje je ko je i kako odlučivao o plasmanima, odabiru korisnika i "proceni kreditnog rizika". Biće da su tu Šarićevi ljudi imali reč, tačnije bili su u "kreditnom odboru" zajedno sa domaćim bankarima.

pp

pre 11 godina

Par za nismo imali veoma sposobne ministre policije, sudstva, cak se Dacic hvali kako ce opet lopove da uhvati ako ukradu opet slike u Svajcarskoj, kao i hvali se car i preti da o svima sve zna. Pa sta je radio o tom problemu Sarica. To nije niko znao gde se novac o droge pere, verovatno nije bilo tada vazno, a zasto je sada.
A i nasa super policija nomoze da uhapsi Sarica, neka onda cuti, i uziva u neradu i korupciji

Gile

pre 11 godina

E što me ne čudi što su umešane Hipo i Rajfajzen. Koliko su puta do sada bile umešane u afere sa pranjem novca, to je neverovatno da do sada nisu obe zatvorene. I to po više puta. Dokle više bre?

the gaffer

pre 11 godina

@(Milina, 22. januar 2013 11:58)
Zakon o sprecavanju pranja novca i finansiranja terorizma je stupio na snagu svega 6 meseci pre nego je Saric pobegao.
Takodje, Uprava je indikatore za prepoznavanje sumnje izdavala jos naredne dve i po godine, od kojih su oni koji se odnose na drustva za upravljanje investicionim fondovima doneti tek u novembru 2011.
Lako se da zakljuciti da su pare prane pre donosenja Zakona, da jos dugo nakon stupanja Zakona na snagu, pa ni danas, drzava nije imala, niti jos uvek ima kapacitete da Zakon sprovede, da obveznici u smislu ovog zakona niti poznaju niti se trude da se upoznaju/obuce za radnje i mere koje po zakonu moraju da preduzimaju. Najbolji pokazatelj je stalni pad ukupnog obima stranih investicija nakon 2008. godine.
Jasno je da je umesto Sarica u ovom projektu mogao da bude bilo ko drugi. Ovaj je pak samo u jednom trenutku bio osoba od poverenje da ce raditi sta mu se kaze a da ce zauzvrat, pored pristojne finansijske nadoknade dobiti i neophodnu zastitu. Zalosno je da bi sva ova mutljavina trajala do dana danasnjeg da su gramzivi i pohlepni, samozvani biznismeni i eksperti, vlastodrzci i moralni pigmeji pazili da njihov pulen Saric ne zapadne za oko americkoj DEA.

Dragan

pre 11 godina

Šta tu ima čudno, banke i služe za pranje para. Otkud Švajcarskoj onakav standard i neutralnost. Negde belosvetska prljavština mora da se pere, to je kao kad odete u perionicu veša. Nego me je stražno žao ovih naših sirotih fiormi koje nisu pojma imale da pare koje su dobijale džabe u državi u kojoj one obične građane krvavo koštaju, mogu biti sumnjive. Sirote, male, neobaveštene, nezaštićene, goloruke takoreži, i od mangupa navučene srpske firme. Verujem na reč da njihovi vlasnici nisu pojma imali ni ko je Drako Šarić, ni čime se bavi, ni odakle Alpe adriji i Rajfajzenu džabe pare. Ko bi među poštenim menadžerima i gazdama tih poreduzeća mogao uopšte da pomisli da se radi o "prljavom" novcu. Ajte molim vas!

Kiki

pre 11 godina

I posle mi nešto pričamo za Kosovo da je narko država! Pa ovde su najjače firme prale pare z narko dilera, tobože ne znajući ko je on i odakle mu pare. Licemeri i kriminalci, to je naša slika.

Zakon

pre 11 godina

Cekajte ljudi. Pa nije on delio kes pa da je na taj nacin prao lovu.Pranje love je da je stavis u legalne tokove.On je to uradio preko off shore firmi. A onda lova nema miris i ukus.Da li je zabranjeno trgovati preko off shore kompanija. Nije ni u Srbiji ni u svetu.A sada sto je lova stecena kriminalnim poslovima to nema nikakve veze.Lova je vec u legalnim bankarskim tokovima. Kolikose samo love u svetu obrce od trgovine narkotika ili oruzija.Ali ne hapse se zbog finansiranja ili kupovine necega vec zato sto je odredjena osoba boss ili veliki narko diler ili nelegalni trgovac oruzijem.Koliko citam razne izvestaje po raznoj stampi na teret mu se ne stavlja trgovina narkoticima u Srbiji jer je to malo trziste za njega vec kupovina obradivog zemljista, nektrretnina,privatizcija

Upucen

pre 11 godina

Da, kako da ne, kad su uzimali novac "jadni" su bili neinformisani i nezainteresovani za poreklo novca, pa da je tako, onda bi svi mi uzimali novac gde stignemo, a ne od legitimnih i proverenih izvora...ovo su price za malu decu, da jedan Baja, Peconi i Miskovic nisu bili informisani, pa kako su napravili business ako su neinformisani?

mina

pre 11 godina

Niko ništa ne zna, a pare su padale sa neba! Mnogo smo neki naivan narod, pa nas tako neki pojedinci zeznu tako što nam daju pare, a mi nemamo pojma o poreklu istog.

Samir

pre 11 godina

U Nemackoj su Kamate od 1.12 do 2,7 % i neznam sta se cudite za ovako nesto, sasvim je sve normalno za takvu Kamatu. Pustite coveka neka radi svoj Posao nebudite ljubomorni. Sto se lahko dobija lahko je i gubi.

Don Sarone

pre 11 godina

... a jel se zna koje je skole ovaj mafijas zavrsio jer je uspeo da se finansijski razmili po mnogim drzavama a i kontinentima...

Magla

pre 11 godina

Ako je novac preko Reifeisena usla u Srbiju taj novac je opran i pre nego sto je dosao u Refeisen.Jos jedan pucanj u prazno vlade Srbije

racun po racun

pre 11 godina

Citam i ne verujem . Ima li neka firma da nije saradjivala sa Saricem. Sutra svi novinari na aeroddrom da vidite ko napusta drzavu

Srb

pre 11 godina

A oni kao nisu znali???? Sta ste se uspalili, sve i da su znali, koga briga? Daj pare sto jeftinije. Ja sam prosle godine uzeo kredit za energetsku efikasnost. 4,9% fiksno u dinarima!!! Sto je tako povoljan? Kazu subvencija drzave. Mene licno bas briga i dal je subvencija i poreklo novca... Uzecu jos milion ako ponove akciju, al tesko... I ne budite toliko licemerni, kao gadljivi ste na prljav kes.. Nazalost, ne postoji drzava na svetu koja ne ubacuje takav novac u legalne tokove. Ko misli drugacije, zao mi je ali, taj zivi u debeloj zabludi...

ivan

pre 11 godina

Najgore u svemu je to sto firme u nasem gradu koje je Darko Saric preuzeo procvetale .Visak radnika je otpusten uz postenu otpremninu,modernizovane su,radnici su dobijali plate na vreme a sad se ponovo raspadaju.Ja jednostavno ne mogu da poverujem da se Sarici progone zbog kriminalne delatnosti.Kad je to nekom u Srbiji smetalo? Da li je hteo da se bavi politikom ili ja zasmetao poslovima Miskovica i slicnih?

Ja

pre 11 godina

CEMU OVI CLANCI? Opet se Misko i ostali stavljaju u negativni kontekts da bi se opravdao Vucicev obracun sa njim.
Svi oni su uzimali pare iz banaka i nije ih briga odakle pare banci.
Da li vi pitate banku odakle joj pare kad trazite kredit?
I lepo clanak kaze da nisu znali za poreklo novca. I tendenciozno je i zlonamerna je govoriti da su Sarice pare koriscenje za finansiranje Belvila kad je rec o Hipo banci koja je suinvestitor!
Sram te bilo Vucicu za ovu propagandu!

Samir

pre 11 godina

U Nemackoj su Kamate od 1.12 do 2,7 % i neznam sta se cudite za ovako nesto, sasvim je sve normalno za takvu Kamatu. Pustite coveka neka radi svoj Posao nebudite ljubomorni. Sto se lahko dobija lahko je i gubi.

pobednik

pre 11 godina

ako je bilo pranja novca to su uradile Raifaisen i Hypo banka.

svi ovi krediti su nudjeni od strane banke, sve ove kredite je obradjivala banka u Beogradu, i davala garancije za njih.

odakle pare banci, to zaista niko od nas ne zna, ni kada dize gotovinski kredit, ni kada firme uzimaju kredite za sebe.

imali ste pre neki dan u novinama demanti od strane Hyo banke za Belvil, gde je receno da je hypo osnovao firmu zajedno sa Deltom i da je Hypo obezbedio finansiranje preko sopstvene banke. zaista ne znam cemu sluze onda ovakve senzacije i ponavljanje cinjenica koje jednostavno nisu tacne.

banke, na kraju krajeva, jesu pod kontrolom drzave , ali u ovom slucaju i EU, jer su obe banke iz Austrije, i zaista je suludo i pomisliti da neko od privrednika zna odakle pare iz banke poticu. jer da zna, onda to ne bi bile oprane pare...

nesto ovde mngo ne stima i nesto ovde muti sliku...

kentaur

pre 11 godina

Ovakvim tekstovima se samo priprema teren za ono sto sledi: Vucic hapsi Sarica, a onda ga Sudstvo oslobadja zbog nedostatka dokaza jer, pobogu, krive su samo Rajfajzen i Hipo banka! Isti scenario ceka Miskovica! Nema veze, niko nije kriv- sve je BRE po zakonu! Veeeeselo

Jole

pre 11 godina

Neverovatno da 600 firmi uzajmi novac od jednog poverioca tj. invest. fonda. Kako to da ovakve podatke nije objavila prethodna vlast koja kaze da je pokrenula borbu protiv kriminala?

SZ

pre 11 godina

Samo polako. Cim je raspisana poternica za Saricem, evro je skocio za 10 din! Dobro se secam. Jel vam to nesto govori? Od tih para se finansirao drzavni aparat, penzije javne plate... otkrice se to.

nesa

pre 11 godina

Dakle,sve je po zakonu cisto.Pa nisu oni ,,veverice,,pa da im doskoci srpsko nesposobno tuzilastvo i inspektori mup-a. Najgore je sto ce oni podneti KP sa ovakvim ,,dokazima,,i sud ce morati da ih oslobodi,a onda ce svi okriviti sudije.

sasa jokic

pre 11 godina

Na zalost istina je da je Saric bio najveci izvor likvidnosti u Srbiji, i to ubedljivo, i tu treba traziti akciju DEA, i rasturanje njegovog klana.
Zapadu je trebala Srbija na kolenima kako bi dosli do krajnjeg cilja, Kosova. Da nije tako poslovao bi Saric jos mnogo godina. Pa Kostunicina Vlada mu je izdala srpski pasos, a deca na ulici su znala cime se bave, i da finansiraju pola Srbije.
Dok god ne prihvatimo stvarnost, i cinjenicu da smo Kosovo izgubili 1999 ratom (pravedan, nepravedan, desio se i mi smo kapitulirali) nece nam dozvoliti ekonomski oporavak.
Davace nam sargarepe tipa Al Dahra, nudice, ali ako ne budemo saradjivali po pitanju Kosova, i njih ce "ubediti" da odustanu.
Moramo razmisljati na duge staze, progutati gorku pilulu, ojacati, i spremati se za bolje dane, kada cemo mozda dobiti priliku da izgubljeno vratimo.
A mozda jednog dana ukapiramo da je najbitnije da nam deca zive u stabilnoj i zdravoj drzavi, pa pocnemo da se bavimo zivotnim pitanjima, a ne izgubljenim teritorijama od kojih nikada nismo imali korist, ali nikada!

Gavrilo

pre 11 godina

DOKLE VISE DA SE BACA PRASINA U OCI NARODU ?
Ako neko i hoce da su mu oci zatvorene to je njegova stvar ali dosta vise ovakvih i slicnih nebulaznosti, pod hitno na izbore pa da vidimo kakvu vunu ce da predu oni sto dvadeset godina ovom narodu namicu JARAM NA VRAT a da on i nezna za koga i kome kola vuku.

Informacija

pre 11 godina

Beograd. Vračar. Južni bulevar. Od Maksima Gorkog do Grčića Milenka. Sve nove zgrade koje se vide, kažu, da su se gradile od "belog" novca dotičnog gospodina. Druže Prvi proveri informaciju.

Emigrant

pre 11 godina

Pa u to vreme a i danas vise manje je Volkswagen placao 5,5% kamatu, ko onda nije znao odakle je novac pa VW ima bolji bonitet nego drzava Srbija!

neko

pre 11 godina

aj sad vucicu sve ih zapleni!
koja smejurija od drzave! kako je ovo moglo promaci nbs i upravi za sprecevanje pranja novca?! a da oni jure menjace i cvecare!

Zoran

pre 11 godina

Da se ja nešto pitam oni bi veseli konzuli prvi morali da odgovaraju za ove prljave stvari sa Šarićem ! Mene medjutim niko ne uzima za ozbiljno. Ne ljutim se ja, moja je gradjanska dužnost da upozorim nadležne na one koji su odgovorni, a kada se istina konačno utvrdi ako me se sete - sete, ako ne - opet dobro !

Marfi

pre 11 godina

Uzele su bele kragne , i Vučiću apsolutno ne pada na pamet da ih čak i dodirne , jer Srbija nema ama baš nijednog dovoljno inteligentnog tužioca da osudi makar jednu belu kragnu ,a i kako da osudi prodavca moći kad ih ima među njima skoro na svakoj direktorskoj funkciji , još iz 90-tih neki samo napreduju na funkcijama, i tu hobotnicu samo japanski ili norveški protektorat može da demontira. Dovoljno da pročitamo koliki je vozni park ,i da Vučić do sada ni jednom nije izjavio da te privilegije Srbija ne može da plaća,nego je direktor uprave za zajedničke poslove sinoć izjavio da čak treba da kupe nove limuzine, Slobin kadar, do skora zamenik ministra prosvete.

Džoni

pre 11 godina

Ma da! A za Šarića su mislili da mu je deda iz Pljevalja ostavio nekoliko milijardi eura! Bilo bi bolje da ta istraga prestane i da čoveka vrate u zemlju jer po svemu sudeći nema nikoga u Srbiji da nije obrtao taj novac a ujedno je to i bila najveća investicija u zemlju! Farsa i sluđivanje naroda!

kraja

pre 11 godina

...mnogo ranije je bilo jasno zasto se ubijaju domace banke i otvaraju vrata stanim bankama ciji je "kapital" potpuno van kontrole...
...dopada mi se sto "niko nije znao"...
...a ni evropa "nije znala" zast neki fondovi daju pare pod tako povoljnim uslovima...
...jedno veliko bankarsko "neznanje"...stotine milijardi "izgubljenog" novca na berzama preko dilera koji "nisu znali" sta rade...
...preko vlasnika i upravnih odbora koji su delili milionske bonuse i pored gubitaka...
...preko onih u londonu koji su stelovali euribor po licnim potrebama...
...i "niko nije nista znao"...
...mi smo nekada imali u beobanci coveka, sedeo je u jednoj sobici sa milionima trakova sa onih rucnih masina, kome date papir i on vam kaze gde je svaki dinar usao i izasao u banci i gde da nadjete potrebnu dokumentaciju...
...ali evropa je nesto "vise"...

Stefan

pre 11 godina

Niko od vas nije lepo procitao i analizirao tekst. Vlasnik tog fonda je rajfajzen banka u Austriji. Krediti su uzimani od tog fonda, preko Rajfajzen banke u Srbiji. Ukoliko se Fond zaista finansirao novcem Sarica, onda je to problem i krivica iskljucivo i jedino Rajfajzen Banke u Austriji.

komentar

pre 11 godina

I da mi kaze neko onda da je on alfa i omega ove price a ne vojnik-izvrsitelj-ime.
(Poaro, 22. januar 2013 11:17)

Naravno da nije alfa i omega, svima je to jasno. Isto toliko je iz ove priče jasno da na osnovu činjenice da nije fanstatični ekonomski stručnjak nije kažnjivo po zakonu. Problem je što ne može da se dokaže ništa, jer se svodi na priču rekla-kazala. Čak je "ispeglao" i tokove novca preko inostranih investicionih fondova.

Ovi što su uzimali pare će da se drže svoje priče "pojma mi nemamo", a oni što su ga upućivali kako da radi mogu isto te priče da se drže, osim ako neko sam ne počne da "peva". Što sumnjam da će da se dogodi.

Ako zbog ovog drže Miška u zatvoru, eto ga već za par dana naplje, kao što se i očekivalo. Radio je sve po "zakonu".

Ceo svet živi na taj način. Oružje i droga su glavni finansijeri većini zemalja. Ni to nije ništa novo.

Poaro

pre 11 godina

Pogledajte samo par desetina godina unazad. Saric mlada nada naseg podzemlja u inostranstvu, sitni lopov, saner, potrcku ,,velikim,, imenima nasih podzemnih gastarbajtera. Sa ulice direktno ulazi u velike poslove, investicioni fondovi, banke... Pitam se kako je jedan polupismeni ulicni kriminalac mogao da stvori arhitekturu cele operacije, ciji ,,modus operandi,, ne poznaju ni studenti ekonomskog sa svim desetkama? I da mi kaze neko onda da je on alfa i omega ove price a ne vojnik-izvrsitelj-ime.

mina

pre 11 godina

Čak je Kolumbija svojevremeno odbila Eskobara kada je ponudio državi da joj vrati ceo spoljni dug. A komentari u stilu daj i nama Šariću povoljan kredit, makar izrečeni i u šali za svaku su osudu.

Nole

pre 11 godina

Pa Raiffeisen banka a.d., Beograd je dala u stotinama miliona EUR-a kredite ovog investicionog fonda iz Amsterdama (popularni RIEEF krediti), tako da je ona najveći perač novca u Srbiji. Austrija je inače jedna od najvećih evropskih zemalja za izbegavanje poreza (tamo nemci drže milijarde EUR-a, skrivajući ih od poreske uprave Nemačke), a ovde je i Raiffeisen pokazao da nije imun na prljavi novac narkoklanova, jer je verovatno znao ili je morao znati koji novac stoji iza ovog fonda u Amsterdamu- Holandiji. Verovatno je ovde umešan i Herbert Stepić koga pominju i u aferi Hypo banke, a ovdašnji Predsednik Raiffeisen banke, Oliver Regl, verovatno je neobavešten!

Akcionar Agrobanke

pre 11 godina

Setimo se kako su neke firme zarile i palile na Beogradskoj berzi, verovatno je to bilo Saricevim parama.

Kada su te prljave pare ponestale onda je drzava pocela sa pljackom.
Najbolji prmer je Agrobanka gde je drzava oduzela privatnu imovinu domacim i stranim investitorma.

Hronologiju dogadjaja oko Agrobanke mozete pratiti na https://twitter.com/AkcionariAGBN

Sasa

pre 11 godina

Svi su oni znali odakle potice novac ... uzimas tolike milione na kredit a ne znas ciji su, pazi da ti ne verujemo ... cela zemlja se finansirala od para od kokaina, evropska Kolumbija ... bas jedan mafijas Peconi koji drzi Rubin Krusevac i ostale firme ne zna da bas on kroz svoje firme Saricu pere milione od kokaina ... sve to tako izgleda naivno i nevino ... kakve lazi i prevare

tovari

pre 11 godina

Koja je svrha ovog članka ukoliko nisu znali da novac dolazi od Šarića ili ukoliko u to vreme nije bilo optužnice protiv Šarića? Sutra možda objavite ko je bio u vrtiću sa Šarićima, kome ja dao bonbonu i dajte da im svima oduzmemo imovinu! Nekada se ova televizija bavila novinarstvom, danas služi za propagiranje Vučićevih ideja...

vlada-so

pre 11 godina

kako to da neki seljak ili szr nije mogao da prismrdi tim povoljnim kreditima?što dovodi do zaključka da je država vrlo dobro znala kakve su i od koga su te pare.uglavnom ekipa sa kopaonika.

etnerrp

pre 11 godina

kakav je ovo mrak od države, a svo vreme se lansiraju priče o kriminalnom kosovu i crnoj gori, pa dobro kaže ona stara:"ne laje kera radi sela, već sebe radi"

6a6ar09a

pre 11 godina

Svi oni su u "poslu" jako dugo i ZNALI su da po takvim uslovima (sa takvom kamatom) novac sigurno ne potice iz legalnih tokova.

Svi su oni jako dobro ZNALI odakle novac i KO stoji iza "investicionog" fonda, a ako tuzilastvo malo bolje proceslja naci ce i dokaze.

Magla

pre 11 godina

Ako je novac preko Reifeisena usla u Srbiju taj novac je opran i pre nego sto je dosao u Refeisen.Jos jedan pucanj u prazno vlade Srbije

Bernanke

pre 11 godina

Stanite malo Molim Vas! Uzimali su tolki novac sa kamatom od 2% od firme iz Lihtenstajna i nisu znali :))) To ti je ono; daj mi milion dolara, spavaj s mojoj zenom, a nemoj da mi kazes da jesi. ETIKA I MORAL srpskih privrednika = 0 Takvi menadzeri ne mogu nigde i nikad da nas odvedu.

cica

pre 11 godina

kad su uzimali kredite od Agrobanke znali su da drzavi ne moraju da vrate a ovde su svi znali da sa njim nema sale i vracali su pare. Znaci svi su znali sta rade i treba svi da idu u zatvor.

dug institucionalni lanac (banke, brokeri, komisija za hov, centralni registar ...)

pre 11 godina

Da se kladimo u tri žvake da advokati, brokeri i ostali u lancu nisu napravili nijednu protivpravnu grešku i da je sve ispeglano i na note?

бидермајер

pre 11 godina

Ма добре су оне "Бекове" веш машине.... Е за ово се може рећи да је појео вук слона.

Probe

pre 11 godina

Da li to neko pokusava jos jednom da narodu zamaze oci? Niko nije znao oda
kle su te pare? Tako povoljno,a nije m bilo SVE jasno? Ko to veruje sada?
Mada,kad pomislim,sta je sve ovaj narod progutao....

Goran

pre 11 godina

Bas bih voleo da vidim nekoga ko veruje nasim kriminogenim privrednicima da nisu znali od koga uzimaju pare.Ova drzava je stvorena na kriminalnim radnjama i to treba svako da zna.

a ja?

pre 11 godina

Da ja mogu takav kredit da podignem i time rešim npr. stambeno pitanje, da budem iskren baš bi me bilo briga odakle su pare. Ništa manji probisveti nisu vlasnici "legalnog" kapitala koji se zelenaski plasira kroz naš, tj Dinkićev, fantastični bankarski sistem.

Nego, jel to znači da je Šarić najveći investitor u Srbiji? :-)

Milina

pre 11 godina

Interesantno kako je iskoristio jednu od najvećih rupa u zakonu o sprečavanju pranja novca. Davanje kredita od strane stranih firmi i investicionih fondova direktno našim firmama u Srbiji nije uopšte na oku bila ni NBS ni Upravi za sprečavanje pranja novca. Jedina obaveza koja postoji jeste evidentiranje takvih poslova kod NBS a preko poslovnih banaka. Kontrole NBS poslova sprečavanja pranja novca nikada nisu kontrolisale ovaj segment, pa su tako banke masovno zabušavale i nisu radile ono što su morale kada je u pitanju Zakon o sprečavanju pranja novca, a to je utvrđivanje stvarnog vlasnika zajmodavca, njegova identifikacija, izveštavanje Uprave za sprečavanje pranja novca kao i kod ostalih "običnih" transakcija itd. Taj ko je dao savet Šariću da tako opere pare je neko ko odlično poznaje srpsku regulativu. S druge strane, postavljam pitanje kako je moguće da NBS napravi tako drastičan propust da ove poslove ostavi bez usklađivanja sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i potpuno bez supervizije i kontrole. Jer, NBS je apsolutno bilo svejedno kakvi su uslovi u ugovoru i kad će, da li će i na koji način kredit biti vraćen. Prosto raširenih ruku rekli "ajte amo perite pare,nećemo vam ništa"! I tvrdnja onih koji su kredit uzeli a pare nisu vratili ili su ga konvertovali u vlasnički udeo u svom preduzeću "nismo znali, majke mi". Ma da, kako da ne, sve go kriminalac do kriminalca. I kao neće biti krivično gonjeni? Sramota neviđena za nas. Raj za kriminalce.

Zike

pre 11 godina

Šariću, vrati se, otvori banku i daj nam stambene kredite sa 2% kamate, molimo te :) Kako bi nama bilo dosadno da nismo ovakva banana mafijaska drzava, komedija, pa ljudi moji ima lli neko osim mene da se bavi postenim radom u ovoj drzavi?

Vladimir Pula

pre 11 godina

Meni samo nije jasno koliko je ozbiljno tuzilastvo koje ovakve stvari samo pusti nek se objave u medije?
Btw sve je ovo vrlo zanimljivo, nisu znali odakle novac, postupili su u skladu sa zakonom R. Srbije i šta ćemo sad? Jedino sto bode u oci jeste ono gdje novac nije vraćan pa je gospodin Saric postao vlasnikom udjela u poduzeću, to se nije desilo samo tako bez dogovora.
Koliko je taj kokaina morao izdilati za 1,7 milijardi eura profita?? Šta je kontejnerima to slao okolo? Lol.. Ko da nije u NL i Austriji kupio banke/politiku/policiju takav obujam posla ne ide sam od sebe.

sasa jokic

pre 11 godina

Klasicna finansijska kombinacija kada su velike pare u pitanju. Narko diler preko svojih ljudi obicno bliskih sluzbama, osniva fond. Informacija naravno dolazimdo jedne od najvecih mafija-bankara. Oni preko svojih menadzera nude oare na trzistu.
Naravno za tako jeftine kredite saznaju samo vlasnici firmi bliski rezimu ili sluzbama. Ako pogledamo spisak firmi videcemo da su u 90% slucajeva vlasnici iz kriminogene sredine, ljudi koji su se obogatili devedesetih (sluzba).
Svi znamom sta nam banka trazi kada dodjemo po kredit, od koleterala preko krvne slike. A kada im narko diler ponudi sredstva za obrt......nije vazno poreklo para.
Nie ovo topla voda, svuda u svetu se preko banaka plasiraju pare narko i duvanskih kartela, pa ne treba da nas cudi sto smo zapali u globalnu ekonomsku krizu.
Da ima pravde, rukovodstvo Raifaizen banke bi trebalo da robija zbog ovoga!

Denis

pre 11 godina

Bio bi manji spisak i bilo bi jednostavnije da napisete ko nije uzimao Sariceve kredite. A to je bilo sa politickim blagoslovom vladajuce koalicije. Taj politicki blagoslov treba ubuduce spreciti.

X

pre 11 godina

Ovo je toliko kriminalna drzava da je to prosto neverovatno.Niko nista nije znao.Smesno.Pa ko jos u to objasnjenje nasih kriminalnih privrednika veruje.

a plate za raju 150e

pre 11 godina

Posle se cudimo sto je svaki novi penthaus u Bg prodat i pre nego je zavrsen.
Sto na ulicama ima pitaj Boga koliko dzipova ML, Cayenne, q7...

zoki

pre 11 godina

Ja koliko vidim , bez obzira sta mislio o nasim "novopecenim privrednicima" glavnu krivicu snose Hipo i Rajfajzen preko kojih je plasiran novac raznih investicionih fondova u vlasnistvu Sarica. Normalno je da svako ko pozajmljuje zeli to da uradi sa najmanjom kamatom, a to sto bankama koje su plasirale taj novac kao posrednik (uz 'masnu' proviziju) , nije bilo bitno poreklo istog govori samo o njima.
Banke i finansijske institucije su krive.

Zika

pre 11 godina

Istraga o ovome je očigledno bila zaustavljena i u Austriji, a sada je stvar ponovo pokrenuta zbog mase pitanja od strane srpske policije (novo radno telo u SUP). Austrija je pre 15ak godina bila jedna od najvećih praonica novca u EU (uz Kipar). U ovom slučaju bankari u At su se pravili blesavi što im neko daje skoro 2 milijade eura sa ciljem investiranja samo u Srbiju (i nigde drugde). Drugo, kada je Šarić optužen, šta se desilo sa novcem i potraživanjima ?? Taj novac tj potraživanja je trebalo da preuzme država (Sr ili At), ali kako su istražni organi izgleda rešili da zataškaju ovu stvar, da ne bi ošteili reputaciju banaka, novac je ostao kao poklon dužnicima. Tako da je Šarić ispunio svoj cilj, savršeno je oprao novac, jedino što novac više nije pod njegovom kontrolom, već ga kao poklon koriste stotine firmi u Srbiji. Treće pitanje je ko je i kako odlučivao o plasmanima, odabiru korisnika i "proceni kreditnog rizika". Biće da su tu Šarićevi ljudi imali reč, tačnije bili su u "kreditnom odboru" zajedno sa domaćim bankarima.

gradjanin cane

pre 11 godina

Pa da cestitamo jos jednom i visprenom g. Vladimiru Cupicu i njegovoj Hypo banci koja jel'te opet nece znati poreklo novca. Dosao odnekud. G.Cupic je zanimljiv akter tranzicione Srbije - direktor Agencije za privatizaciju u ranoj (najlukrativnijoj) fazi, direktor filijale ove cudne finansijske institucije, blazeni predsednik NALED-a i ekspert za ekonomski razvoj Srbije.... A Srbija na kolenima. Bolno i bljutavo do bola.

Zakon

pre 11 godina

Cekajte ljudi. Pa nije on delio kes pa da je na taj nacin prao lovu.Pranje love je da je stavis u legalne tokove.On je to uradio preko off shore firmi. A onda lova nema miris i ukus.Da li je zabranjeno trgovati preko off shore kompanija. Nije ni u Srbiji ni u svetu.A sada sto je lova stecena kriminalnim poslovima to nema nikakve veze.Lova je vec u legalnim bankarskim tokovima. Kolikose samo love u svetu obrce od trgovine narkotika ili oruzija.Ali ne hapse se zbog finansiranja ili kupovine necega vec zato sto je odredjena osoba boss ili veliki narko diler ili nelegalni trgovac oruzijem.Koliko citam razne izvestaje po raznoj stampi na teret mu se ne stavlja trgovina narkoticima u Srbiji jer je to malo trziste za njega vec kupovina obradivog zemljista, nektrretnina,privatizcija

the gaffer

pre 11 godina

@(Milina, 22. januar 2013 11:58)
Zakon o sprecavanju pranja novca i finansiranja terorizma je stupio na snagu svega 6 meseci pre nego je Saric pobegao.
Takodje, Uprava je indikatore za prepoznavanje sumnje izdavala jos naredne dve i po godine, od kojih su oni koji se odnose na drustva za upravljanje investicionim fondovima doneti tek u novembru 2011.
Lako se da zakljuciti da su pare prane pre donosenja Zakona, da jos dugo nakon stupanja Zakona na snagu, pa ni danas, drzava nije imala, niti jos uvek ima kapacitete da Zakon sprovede, da obveznici u smislu ovog zakona niti poznaju niti se trude da se upoznaju/obuce za radnje i mere koje po zakonu moraju da preduzimaju. Najbolji pokazatelj je stalni pad ukupnog obima stranih investicija nakon 2008. godine.
Jasno je da je umesto Sarica u ovom projektu mogao da bude bilo ko drugi. Ovaj je pak samo u jednom trenutku bio osoba od poverenje da ce raditi sta mu se kaze a da ce zauzvrat, pored pristojne finansijske nadoknade dobiti i neophodnu zastitu. Zalosno je da bi sva ova mutljavina trajala do dana danasnjeg da su gramzivi i pohlepni, samozvani biznismeni i eksperti, vlastodrzci i moralni pigmeji pazili da njihov pulen Saric ne zapadne za oko americkoj DEA.

Gile

pre 11 godina

E što me ne čudi što su umešane Hipo i Rajfajzen. Koliko su puta do sada bile umešane u afere sa pranjem novca, to je neverovatno da do sada nisu obe zatvorene. I to po više puta. Dokle više bre?

Kiki

pre 11 godina

I posle mi nešto pričamo za Kosovo da je narko država! Pa ovde su najjače firme prale pare z narko dilera, tobože ne znajući ko je on i odakle mu pare. Licemeri i kriminalci, to je naša slika.

bbns

pre 11 godina

Za pametno pravosudje ovo je šah mat informacija. krediti nudjeni kroz Hypo I Raifaisen banke. one su odgovorne za proveru porekla novca. Dakle svu štetu nastalu od stečaja ovih "kvalitetnih" firmi naplatiti od tih banaka. proverite ljudi kako su ameri kaznili HSBC zbog precutnog korišćenja prljavih para. Banke su ovde saučesnici u poslu I treba ih debelo kazniti. a onda se nadati da će neko od ovih pozajmljivaca propevati pa ispričati da su sve znali.

Mare

pre 11 godina

Firma u kojoj sam radio je koristila RIEFF kredit. To su tzv. kros border krediti, fondu se plaćalo oko 2%, ali se domaćoj banci plaćalo još 4-5% (kao marža). Ugovor se zaključivao sa Fondom i bankom, ali je sve išlo preko Raiffeisena u Beogradu. Tako da to nisu bili (za korisnike) jeftini krediti (bar za tu firmu). Odakle novac fondu, ne znam. Ja sam mislio da je to novac Raiffeisen Central Banke iz Beča. Inače, šta je bilo sa Hypo Alpe kreditom koji je dala Herbertu Staniću i još dvojici bankara i trojici državnih službenika za kupovinu placa u Šimanovcima???

kraja

pre 11 godina

(Poaro, 22. januar 2013 11:17)

...mali direktor iz sapca, balkanski milijarder...
...krojac, milijarder...
...zemunski mafijas, mega firma za popravku i izgradnju puteva...
...nosac gajbica, vlasnik srbije...
...placenik udbe, vlasnik fudbalskog tima i srpska siva eminencija (ubijen)...
...svaka druga pumpa u srbiji, vlasnik kriminalac...
...samo otvori novine i pogledaj ko su i sta bili pre 15-20 godina...
...zajednicki imenitelj - POLITIKA, POLITICARI...

pp

pre 11 godina

Par za nismo imali veoma sposobne ministre policije, sudstva, cak se Dacic hvali kako ce opet lopove da uhvati ako ukradu opet slike u Svajcarskoj, kao i hvali se car i preti da o svima sve zna. Pa sta je radio o tom problemu Sarica. To nije niko znao gde se novac o droge pere, verovatno nije bilo tada vazno, a zasto je sada.
A i nasa super policija nomoze da uhapsi Sarica, neka onda cuti, i uziva u neradu i korupciji

Dragan

pre 11 godina

Šta tu ima čudno, banke i služe za pranje para. Otkud Švajcarskoj onakav standard i neutralnost. Negde belosvetska prljavština mora da se pere, to je kao kad odete u perionicu veša. Nego me je stražno žao ovih naših sirotih fiormi koje nisu pojma imale da pare koje su dobijale džabe u državi u kojoj one obične građane krvavo koštaju, mogu biti sumnjive. Sirote, male, neobaveštene, nezaštićene, goloruke takoreži, i od mangupa navučene srpske firme. Verujem na reč da njihovi vlasnici nisu pojma imali ni ko je Drako Šarić, ni čime se bavi, ni odakle Alpe adriji i Rajfajzenu džabe pare. Ko bi među poštenim menadžerima i gazdama tih poreduzeća mogao uopšte da pomisli da se radi o "prljavom" novcu. Ajte molim vas!

mina

pre 11 godina

Niko ništa ne zna, a pare su padale sa neba! Mnogo smo neki naivan narod, pa nas tako neki pojedinci zeznu tako što nam daju pare, a mi nemamo pojma o poreklu istog.

Don Sarone

pre 11 godina

... a jel se zna koje je skole ovaj mafijas zavrsio jer je uspeo da se finansijski razmili po mnogim drzavama a i kontinentima...

Upucen

pre 11 godina

Da, kako da ne, kad su uzimali novac "jadni" su bili neinformisani i nezainteresovani za poreklo novca, pa da je tako, onda bi svi mi uzimali novac gde stignemo, a ne od legitimnih i proverenih izvora...ovo su price za malu decu, da jedan Baja, Peconi i Miskovic nisu bili informisani, pa kako su napravili business ako su neinformisani?

racun po racun

pre 11 godina

Citam i ne verujem . Ima li neka firma da nije saradjivala sa Saricem. Sutra svi novinari na aeroddrom da vidite ko napusta drzavu

Srb

pre 11 godina

A oni kao nisu znali???? Sta ste se uspalili, sve i da su znali, koga briga? Daj pare sto jeftinije. Ja sam prosle godine uzeo kredit za energetsku efikasnost. 4,9% fiksno u dinarima!!! Sto je tako povoljan? Kazu subvencija drzave. Mene licno bas briga i dal je subvencija i poreklo novca... Uzecu jos milion ako ponove akciju, al tesko... I ne budite toliko licemerni, kao gadljivi ste na prljav kes.. Nazalost, ne postoji drzava na svetu koja ne ubacuje takav novac u legalne tokove. Ko misli drugacije, zao mi je ali, taj zivi u debeloj zabludi...