Šojgu smenjuje vojne lekare

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otpustio je glavnog vojnog lekara nakon što su u protekla dva meseca 4 vojnika preminula od upale pluća, pišu ruski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2013.

16:07

Default images

Šef ruske vojno-medicinske direkcije Vjačeslav Novikov otpušten je po nalogu ministra Sergeja Šojgua jer nije na vreme sproveo reforme i zbog lošeg zdravstvenog stanja ruskih vojnika, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane, prenela je RIA Novosti.

U preliminarnom izveštaju vojnog tužilaštva, objavljenom u subotu, navodi se da su vojnici koji su umrli od virusne i bakterijske upale pluća imali odgovarajuću medicinsku negu, a da je smrt nastupila zbog mnogih drugih propusta.

U izveštaju se, medjutim, ne navodi više detalja, piše Rojters. Rusija već godinama nastoji da reformiše vojne snage, u kojima loši uslovi datiraju od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

S tim u vezi, Šojgu je na sastanku sa vojnim vrhom izrazio snažno negodovanje zbog toga što vojnici i dalje koriste obojke umesto čarapa, ističući da ova istorijska praksa mora da se okonča ove godine, javila je agencija Frans pres.

Šojgu je naglasio da će, ako bude potrebno, zatražiti dodatna sredstva da se prekine sa upotrebom obojaka.

Pojedini ruski vojnici i dalje tvrde da su duboke čizme udobnije ako se nose sa obojcima, komadima materijala kojima se uvijaju stopala, nego sa čarapama.

Ruska vojska je modernizovala uniforme 2007. godine, čiji neizostavan deo čine pamučne čarape, ali obojci, koje su vojnici širom sveta nosili pre upotrebe čarapa, do sada nisu zabranjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: