SAD priznale sirijsku opoziciju

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je da je Vašington priznao novoformiranu opozicionu koaliciju u Siriji kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.12.2012.

09:07

Default images

Ta koalicija je sada dovoljno obuhvatna da može da predstavlja narod, ocenio je Obama u intervjuu televiziji Ej-Bi-Si.

"Zaključili smo da Sirijska opoziciona koalicija dovoljno inkluzivna da može da predstavlja sirijsko stanovništvo i odlucili da ih smatramo legitimnim predstavnikom Sirijskog naroda nasuprot Asadovom režimu", rekao je Obama.

Ovo saopštenje daje novi legitimitet pobunjenicima i označava novu fazu u naporima SAD da izoluju Asadov režim, ocenjuje Ej-Bi-Si. I sam Obama je ocenio da je to "veliki korak".

Sirijsku opozicionu koaliciju su prošlog meseca priznale Velika Britanija i Evropska unija.

Američki predsednik je istakao da "priznanje podrazumeva i odgovornosti", a to, kako je objasnio, znači da oni treba da se efikasno organizuju, da predstavljaju sve stranke i da budu opredeljeni za političku tranziciju u kojoj će biti poštovana prava žena i manjina.

Prema njegovim rečima, priznanje ne znači da će SAD početi da snabdevaju sirijsku opoziciju oružjem, ali funkcioneri američke administracije ne isključuju takvu mogućnost u budućnosti, ukoliko bude ocenjeno da je to potrebno kako bi se pomoglo političko rešenje.

Sirijska opozicija traži "konkretnu pomoć"

Foto: Beta, AP
Portparol sirijske opozicije zatražio je "pravu podršku", a ne samo priznanje, dan nakon što su SAD saopštile da priznaju novu sirijsku opozicionu koaliciju kao "legitimnog predstavnika" naroda te zemlje.

U obraćanju na četvrtom sastanku "Prijatelja sirijskog naroda", koji je počeo danas u Marakešu u Maroku, Valid el Buni pozvao je prisutne delegate iz Evrope i zemalja Persijskog zaliva da daju nešto konkretno da im pomognju u borbi protiv sirijskog predsedniak Bašara al Asada.

"Priznanje je lepo, ali nama je potrebna prava podrška", rekao je Valid al Buni, portparol novoformirane Sirijske narodne koalicije na početku konferencije.

"Biću srećan posle konferencije ako budemo imali nešto za sirijski narod", rekao je on.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je američko priznanje opozicione koalicije u suprotnosti sa prethodnim međunarodnim sporazumima, u kojima se predviđa početak svesirijskog dijaloga u koji bi bile uključene sve strane u sukobu.

Hejg: Asad ne sme da upotrebi hemijsko oružje

Foto: Tanjug
Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg upozorio je sirijskog predsednika Bašara al Asada da ne sme da upotrebi hemijsko oružje, istakavši da Velika Britanija ne isključuje nijednu opciju da bi spasila živote u Siriji.

"Siriji je potrebna politička tranzicija koja vodi ka novoj vladi, sa punom izvršnom vlašću. To je kurs za postizanje stabilnosti u zemlji", ukazao je Hejg, prenela je agencija Rojters.

"Ali, u Velikoj Britaniji ne isključujemo nijednu opciju radi spasavanja života. Asadov režim ne treba da sumnja u našu rešenost ili da loše proceni kako ćemo reagovati na bilo kakvu upotrebu hemijskog ili biološkog oružja protiv sirijskog naroda", rekao je Hejg.

Zapadne sile upozorile su nedavno da postoje tajni dokazi o pripremama u Siriji za upotrebu hemijskog oružja. Međutim, Damask negira takve optužbe tvrdeći da su to samo izgovori za napad na Siriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: