VP: SAD traže prekid sukoba u Gazi

Dolazak Hilari Klinton u mirovnu misiju na Bliski istok predstavlja jasan signal Izraelu da zaustavi vojnu akciju protiv militanata u Gazi, piše Vašington post.

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2012.

07:49

Default images

Državna sekretarka SAD danas će doći u Kairo na razgovore sa predsednikom Egipta Mohamedom Morsijem, posle konsultacija sa izraelskim premijeorm Benjaminom Netanijahuom. Sa Klintonovom na terenu koja pokušava da razreši krizu, Netanijahu će teže da ostvari svoju ideju da izvrši invaziju na Gazu.

Odluka predsednika SAD Baraka Obame predstavlja preokret u poziciji vašingtonske administracije. Američki dnevnik navodi da bi taj potez mogao odmah da donese poene administraciji, ako Klinton bude uspela da dovede do kraja konflikta između Izraela i Hamasa.

Iako su od početka krize Obama i njegova administracija pružali punu podršku Izraelu, istovremeno je rastao diplomatski pritisak za obustavu vatre, što bi značilo prekid izraelskih vazdušnih napada i Hamasovog raketiranja.

Američka državna sekretarka će se videti i sa predsednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom, ali nije predviđen susret ni sa jednim predstavnikom Hamasa.

Zvaničnici u SAD se nadaju da bi dogovor o prekidu vatre mogao kasnije da vodi ka jednom sveobuhvatnijem mirovnom rešenju između dve strane, piše "Vašington post".

Izrael zahteva da se obustavi raketna paljba iz Gaze i da se zaustavi krijumčarenje oružja u pojas Gaze kroz tunele sa egipatskom granicom, kao i garancije da se Hamas neće ponovo naoružavati.

Hamas sa svoje strane želi da Izrael odmah zaustavi napade na Gazu i ukine oštre restrikcije na trgovinsku razmenu i sprečavanje kretanja u toj oblasti. Izrael je u prošlosti takve zahteve odbio.

Tri palestinska novinara ubijena su sinoć u gradu Gazi, u napadu Izraela na istoimenu oblast, a pogođena je i zgrada u kojoj se nalaze prostorije agencije Frans pres.

Prema izveštajima lekara, u Gazi je u vazdušnim napadima Izraela, koji traju već sedam dana, ubijeno 138 ljudi, uglavnom civila, uključujući 34 dece, dok je na izraelskoj strani poginulo pet osoba. Juče je u Gazi ubijen 31 Palestinac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: