NVO: Skoplje da bude crveno-crno

NVO "Probudi se" pozvala je građane albanske nacionalnosti da Skoplje oboje u crveno-crno boju, na dan obeležavanja 100. godina albanske zastave, 25. novembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

22:35

Default images

Na svakom albanskom odžaku treba da se vijori albanska zastava, poručili su iz te nevladine organizacije, a na poziv su se odazvali svi gradonačelnici skopskih opština u kojima je albansko stanovništvo većinsko.

"U opštinama, po ulicama, bulevarima biće ista ikonografija i Skoplje se neće ni po ničim razlikovati od Valone, Tirane i ostalih albanskih gradova", izjavio je gradonačelnik skopske opštine Čair Izet Medžiti.

Vladajuća stranka DUI poziva na toleranciju, ističući da u tome nema ničega protivzakonitog, niti provokatorskog. Artan Grubi iz kabineta lidera te partije rekao je da to nije protivzakonito, kao ni postavljanje ogromne albanske zastave kod Kičeva pre dva dana.

"Zastava postavljena kod Kičeva je dekorativna i u saglasnosti je sa Zakonom za upotrebu zastave. To ne pretstavlja nikakvu provokaciju za nijednu etničku zajednicu u Makedoniji", izjavio je Grubi.

Najveća opoziciona stranka - Socijaldemokratski savez Makedonije smatra da je taj postupak "politicka provokacija", upitavši čelnike DUI i VMRO-DPMNE da li su svesni da "ovo neodgovorno ponašanje može izazvati međuetničke tenzije ili suspendirati pravnu državu".

U selu Raduša kos Skoplja juče je postavljen spomenik Ademu Jašariju, jednom od vođa UČK, koji je ubijen 1998. godine. Spomenik je postavljen na tenk Makedonske armije, a njegovom otkrivanju je prisustvovalo rukovodstvo DUI i vicepremijer u Makedonskoj vladi Musa Dzaferi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: