NUNS i LDP osudili istup Kovačevića

NUNS nazvao način na koji je poslanik DSS Siniša Kovačević iskoristio skupštinsku govornicu za napad na novinarke RTS sramotnim i pozvao nadležne da reaguju.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2012.

13:57

Default images

NUNS je u saopštenju pozvao, pre svih, predsednika Skupštine da učini sve kako bi se parlament i građani Srbije zaštitili od takvih i sličnih istupa poslanika.

"Uvrede koje je Kovačević izneo na račun naših koleginica su sramota za parlament, ali i civilizovano društvo kome Srbija stremi", ocenio je NUNS.

To udruženje smatra da je svojim istupom Siniša Kovačević direktno povredio Ustav Srbije, kao i zakon koji zabranjuje svaki vid diskriminacije i pozvao nadležne da hitno kazne takav postupak.

Novinarska profesija je, kako se navodi, na razne načine unižavana proteklih godina, a rasne ili seksističke uvrede su nova pojava koja se ne može tolerisati.

"Svaki građanin Srbije ima pravo da iznosi svoj stav o programu Javnog servisa, pa tako i poslanici, ali nema pravo da vređa i omalovažava medijske radnike koji u toj kući rade", naveo je NUNS.

Kovačević je juče na sednici parlamenta u delu kada poslanici postavljaju pitanja Vladi rekao da je Javni servis u dubokoj krizi i da mu se čini da je RTS loše vođena i da nema nikakav program, "osim onih nekoliko plavuša koje se smenjuju vodeći ga".

Nekoliko novinarki i urednica RTS-a reagovale su na, kako su navele, "uvrede i prostakluke" koje je Siniša Kovačević izgovorio u više navrata u Skupštini Srbije nazivajući ih "plavušama sa RTS-a" i najavile pokretanje sudskog postupka protiv njega.

LDP traži sednicu Odbora za kulturu

Poslanik LDP Zoran Ostojić zatražio je danas da hitno bude održana sednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje povodom napada poslanika Demokratske stranke Srbije Siniše Kovačevića na novinarke RTS-a.

"Smatram da je Odbor pravo mesto na kome bi bio osuđen ovakav način komunikacije u skupštini, pošto je Kovačević zloupotrebio institut postavljanja poslaničkih pitanja tokom koga su drugi poslanici onemogućeni da na bilo koji način reaguju", rekao je Ostojić, a preneo LDP.

Ostojić je naveo da, pored neprimerenog rečnika kojim je vređao žene zbog boje njihove kose, Odbor mora da se odredi i prema uvredama upućenim novinarskoj profesiji.

"Da li će i kako reagovati novinarska udruženja, njihova je stvar, ali smatram da mi, poslanici, ne smemo da ostanemo nemi na ovakvo srozavanje ugleda skupštine", kazao je Ostojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: