"Datum zavisi od odnosa sa Kosovom"

Odluka o datumu početka pregovora zavisi od toga kako će u prvoj polovini decembra biti procenjen napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, saznaje Tanjug.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2012.

18:18

Default images

Početkom decembra trebalo bi da se održi još jedan suret predsednika vlade Srbije Ivice Dačiča i kosovskog premijera Hašima Tačija, nakon čega će Evropski savet odlučivati o pregovorima, a procena postigtnutih rezultata biće doneta između 10. i 14. decembra, rekao je za Tanjug briselski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Deseti decembar je dan do kada bi, prema nedavnom dogovoru, trebalo da počne probna primena sporazuma o prelazima na administrativnoj liniji na dva od ukupno šest takvih prelaza.

Dačić i Tači, koji su već imali dva zajednička susreta sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton u oktobru i novembru, sastaće se još jednom početkom decembra. “Datum sastanka još nije određen, ali će se on svakako dogoditi pre 10. decembra”, rekao je za Tanjug evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman. I prištinski mediji danas su pisali da će treći susret biti pre ovog datuma.

Početak sprovođenja dogovora o integrisanoj kontroli prelaza (IBM) je jedan od ključnih uslova kako bi Srbija dobila datum početka pregovora, o čemu će Evropski savet odlučivati na samitu 13. i 14. decembra.

Međutim, pre formalne odluke šefova država i vlada o datumu početka pregovora, sastaće se ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica EU, a taj sastanak je planiran za 11. i 12 decembar.

“Ministri će saslušati izveštaj Ketrin Ešton o napretku koji je Srbija postigla, pre svega u vezi sa normalizacijom odnosa sa Kosovom, a nakon toga će formulisati preporuku koju će njihovi šefovi formalno usvojiti na samitu”, objasnio je Tanjugu izvor iz diplomatskih krugova.

On je podsetio da Srbija tokom sledećih mesec dana treba da povuče niz konkretnih poteza koji će ubedljivo pokazati da Beograd ozbiljno shvata preuzete obaveze.

“Ukoliko bude ocenjeno da su uslovi ispunjeni, Srbija bi, uz odgovarajući nadzorni mehanizam, mogla da računa da će tokom sledeće godine početi pregovore o pridruživanju”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: