Nedelja, 21.10.2012.

21:31

"Dačić i Vučić u utorak o lokalu"

Dačić i Vučić će se u utorak sastati kako bi razgovarali o lokalnim koalicijama, izjavila u Utisku nedelje Jadranka Joksimović, članica predsedništva SNS.

Izvor: B92

Default images

Odluka SPS i URS da sa vlasti skinu SNS u Smederevskoj Palanci razljutila je SNS. "Potezi naših partnera neće proći bez posledica," kazao je ranije Aleksandar Vučić.

Komentarišući to, Joksimovićeva je rekla da postoji zabrinutost zbog događaja na lokalu, naročito zbog "izuzetno dobro iskazane korektnosti SNS-a prema svojim partnerima."

Ona je rekla da Vučićeve reči nisu tako oštre kao što se interpretira, ali da "SNS, kao stranka neće da dozvoli da neko unižava njihove rezultate."

Joksimovićeva je ocenila da je "bolje kada koalicije na lokalnom nivou oslikavaju odnose u vladi"

"SNS je ostvarila pobedu, kakva god ona bila, tesna ili...Građani su želeli promene," kazala je ona, dodavši da ne misli da će doći do novih izbora.

Postoje neki drugi, suviše veliki problemi kojima zemlja ima da se bavi, i ova događanja ne vode izborima, rekla je Joksimovićeva.

Ipak, napomenula je da "svako ko se iole ozbiljno bavi politikom, je i u stalnoj kampanji", a da je "SNS uvek spreman na izbore."
Dijana Vukomanoviæ
Na pitanje da li će rušenje vlasti u Smederevskoj Palanci dovesti do novih izbora, potpredsednica SPS-a, Dijana Vukomanović, rekla je, gostujući u istoj emisiji TV B92, da je to "danas jedan minoran problem" i da ne bi rekla da je ono što se desilo u Smederevskoj Palanci "rušenje SNS-a".

Ona je ocenila da su u pitanju lokalna dešavanja, gde ljudi imaju "različite afinitete i animozitete".

"Ako će Srbija na takve probleme pridavati više pažnje, pored brojnih drugih važnijih, pa neka padne vlada."

Ona je rekla da postoje tri političke logike: logika palanke, prestonice i države. "Što se tiče SPS-a, imali smo danas sednicu, dok smo mi jedan od bitnih faktora, nadvladaće državna logika," rekla je ona i dodala da će "posledica" biti dogovor.

Borko Stefanović, funkcioner DS-a, rekao je da "aranžeri, kompozitori" prekomponovanja vlasti, treba da poštuju izborne rezultate i volju građana. "Suština lokalne vlasti, ako nećemo da je obesmislimo, jeste da ih pustimo, jer oni znaju najbolje..."

Bojan Đurić, član predsedništva LDP-a, osvrnuo se na najavljenu sednicu Dačić- Vučić u utorak. On je primetio da je sednica o Kosovu u sredu, i ocenio da sastanak lidera SNS-a i SPS-a u utorak " i pored ovoliko ozbiljnih tema, zapravo znači pomeranje fokusa javnosti sa Kosova na neku palanku."

On smatra da ovo nije momenat za nove izbore. "Ne mislim da će naredni izbori biti raspisani za 4 godine, ali ne verujem ni da će biti u narednih nekoliko nedelja."
Borko Stefanoviæ
Komentarišući izjave premijera Ivice Dačića u Dragincu prošle nedelje, na komemoraciji srpskim žrtvama koje su streljali Nemci, Borko Stefanović je rekao da je sramota da jedan premijer nosi svoj govor ambasadoru, i da je to pojavljivanje visokih zvaničnika sa ambasadorima uvela kao praksu nova vlast.

"Premijer pre podne govori jedno, popodne drugo, pre podne govori da Evropa nema alternativu, a popodne - izem ti Evropu, a onda ga Vučić koriguje," kaže Stefanović.

"Neviđen je blam za ovu državu da pored niza činovnika, savetnika i ministara, premijer lično nosi govor jednom ambasadoru, i to nije po diplomatskoj praksi", ocenjuje on.

Vukomanovićeva je rekla da lider njene stranke odlično obavlja posao premijera. "Opštepoznata činjenica je da je Dačić jak premijer, ne kažem to samo zato što je predsednik SPS, on je i ministar unutrašnjih poslova i njegovo resorno ministarstvo je proglašeno za najbolje, a posao policije je jako odgovoran..."

Ona je rekla da "najmanje što je Dačić mogao da uradi jeste da odnese govor ambasadoru, i da je to protokol kako se rešavaju nesporazumi". "Vidite da nije bilo nikakve protestne note. Sporazum je izglađen oči u oči... Zašto bismo mi bili veći katolici od pape, veći Nemci od Nemaca," rekla je Vukomanovićeva.

Đurić je istakao da je nošenje govora ambasadoru pravi skandal. "Nije bitno kako je Nemačka doživela taj gaf, već kako mi doživljavamo Evropu. Jasno je zašto Nemačka nije reagovala na odgovarajući način, zbog sastanka koji se spremao za nekoliko dana kasnije."

Joksimovićeva je istakla da ona ne misli da je u Dragincu "Dačić nešto loše rekao, ali da je loše formulisao", o čemu treba da se vodi računa u spoljnoj politici. "Ja sam odreagovala u ime stranke, ne da bih uputila packu premijeru, već da iznesem stav SNS, a i da građani ne misle da je sve uvek i jednako kako kaže premijer."

Funkcionerka SNS-a je rekla da je obaveza vlade, da bi bila kredibilan partner u pregovorima, da primeni do sada postignute sporazume, iako se sa nekima vladajuća koalicija ne slaže. "Ono što mi kritikujemo je što javnost nije bila obaveštena, a s druge strane, sve je predstavljano kao napredak," rekla je Joksimovićeva.

Na to je Stefanović rekao da su svi dogovori dostavljeni javnosti, da je sve bilo stavljeno na sajt vlade, da je predočen svaki sporazum u odborima u Skupštini.

On je prihvatanje ovih sporazuma od stane vladajuće koalicije ocenio kao "hrabar potez, s obzirom na to da su u predizbornoj kampanji govorili da će sve sporazume oboriti." On je rekao da je sada očigledno vlast u istoj situaciji da "prihvati vruć krompir", kao i prethodna.

Joksimovićeva je na to rekla da je u predizbornoj kampanji govoreno da će svi sporazumi biti preispitani, ne i oboreni.
Bojan Ðuriæ
Funkcioner LDP-a je ocenio da je veći problem u ovom trenutku što su Srbi sa severa rekli da neće primeniti sporazume, kao i da premijer ne razgovara o tom problemu sa njima, iako ih je prošle godine podržavao kada su stavljali barikade. On je rekao da ima problem sa "licemernom politikom" u kojoj se, kako je rekao, četiri puta dnevno menja pozicija, a da Srbija vodi politiku "jedan korak napred, dva nazad".

Joksimovićeva je podsetila da je Boris Tadić bio taj koji je "slao raštimovane poruke Srbima sa Kosova", tvrdeći za barikade prvo, kako je rekla, da je to pravo na građansku neposlušnost, da bi posle tražio da se sklone.

"Mi smo podržali barikade dok je bilo mirno, sve do trenutka kada je počelo pucanje, kada su građani dovedeni u opasnost," kazao je na to Stefanović.

Đurić se osvrnuo i na intervju koji je predsednik Nikolić dao makedonskim medijima, u kom je, kako je rekao, Nikolić ponovo reaktivirao priče o Velikoj Albaniji. Prema njegovom mišljenju, potezi vlasti su svojevrsni skandal, i kako je rekao "relikvija politike Slobodana Miloševića, politike zatezanja konopca do kraja."

On kaže da vlast izbegava da govori o suštini stvari: "Iza priče o značkama i rukovanju (Tačija i Dačića) nekako stidljivo je prošla jedna vrlo važna rečenica premijera, koju pozdravljam, da je dosadašnja politika izbegavanja susreta, izbegavanja razgovora sa albanskom stranom, bila velika greška...Naravno više bih voleo da je u nastavku rečenice bila preuzeta neka vrsta odgovornosti za tako nešto... To je ono laganje o kom sam pričao," rekao je Đurić. O susretu premijera Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Joksimovićeva je rekla da time nije baš oduševljena, ali iz razloga što "smatra da Hašim Tači nije kredibilna ličnost."

"Niko u Evropi ne govori o pregovorima, nisu to pregovori, reč je o dijalogu u kom će Brisel biti medijator," napomenula je ona i dodala: "Ja građanima želim da obećam da nećemo biti totalni gubitnici u tome, da ćemo nešto izdejstvovati."

Borko Stefanović je rekao da je DS odmah pozdravio susret ."Svi moramo da podržimo napore pregovaračkog tima, a ne da se ponašamo onako kako se ponašala opozicija" (u prošlom sazivu).

On je dodao da je "epohalni izum ne ove vlasti, već Tadića, da se dijalog podigne na viši nivo". Stefanović je napomenuo da i za njega Tači nije kredibilna ličnost, da se možda Edita Tahiri ni njemu nije dopadala, ali da se dijalog mora nastaviti, i da podizanje na viši nivo znači da će pregovarači biti ili Tači ili Jahjaga.

Stefanović je podsetio da je i ranije bilo susreta naših pregovarača sa Tačijem, u Beču i Badenu, ali se i osvrnuo na "rukovanje" premijera sa Tačijem: "Protokolom nije bilo predviđeno da se rukuju onako ispred zastave. Ali, normalno da su se rukovali." On je iskoristio priliku da podseti da je Dačić bio među prvima koji su kritikovali rukovanje lidera DS i bivšeg predsednika Borisa Tadića sa kosovskim premijerom na Kroacija samitu u Dubrovniku

Joksimovićeva je rekla da ne zna da li je došlo do "istorijskog rukovanja", i da je, ukoliko ga je bilo, "rukovanje loše u onom smislu ako vodi formalizaciji odnosa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: