"SPS i URS će snositi posledice"

Odluka SPS i URS da sa vlasti skinu SNS u Smederevskoj Palanci razljutila SNS. Potezi naših partnera neće proći bez posledica, kaže Aleksandar Vučić za Novosti.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 20.10.2012.

23:29

Default images

Vođstvu SNS veoma smeta to što SPS u Leskovcu odugovlači da uđe u savez sa SNS i što se za sličan aranžman nećka i u Somboru, ali i u Kikindi.

"Ako Vlada treba da padne zbog toga, neka padne", rekao je premijer Ivica Dačić za B92 povodom negodovanja SNS zbog saradnje SPS sa DS na lokalu.

Naizgled lokalni manevar u kom su SPS i URS sklopili pakt i sa vlasti skinuli naprednjake toliko je isprovocirao čelnike SNS da je, možda, na pomolu najveća kriza otkako je Dačićev kabinet položio zakletvu. "Novosti" saznaju da je ova rokada u Smederevskoj Palanci razbesnela rukovodstvo SNS, koje je i ranije imalo primedbe na tempo kojim SPS u opštinama "preslikava“ koaliciju sa republičkog nivoa. Pogotovu što je dogovor svih članica Vlade da prave saveze na lokalu gde god mogu.

Poslednji događaji biće tema na zasedanju Glavnog odbora SNS, koji će biti zakazan posle proslave stranačke slave Svete Petke.

"Poslednji potezi naših partnera sigurno neće ostati bez posledica", kratko je za "Novosti“ poručio Aleksandar Vučić, lider naprednjaka, ne navodeći o kojim posledicama je reč.

U taboru SPS žele da spuste loptu i smatraju da se tenzije bez potrebe podižu. Oni podsećaju na to da ni partneri iz vlasti ne žure njima u zagrljaj na lokalu, navodeći kao primere Šabac i Knjaževac.

"Ne treba toj temi prilaziti sa suviše strasti. Imam odluku predsedništva da svuda na lokalu, gde je to moguće, napravimo koaliciju sa partnerima iz republičke vlade. Tako će i biti", kaže Branko Ružić, šef Izvršnog odbora socijalista, za "Novosti".

On je za Tanjug izjavio da SNS ima pravo da pokrene inicijativu za promenu vlasti u Beogradu, ali i da je Beograd specifikum i da se razlikuje od ostalog dela Srbije.

"Ukoliko usledi zvanična inicijativa SNS o njoj ćemo razgovarati na organima stranke i opredeljivati se skladu sa našim Statutom. Treba imati na umi da Beograd jeste specifikum, da ima mnogo specifičnosti, da se razlikuje od ostalog dela Srbije i da je zato važno da se na nijansiran načih priđe tom procesu", rekao je predsednik IO SPS i dodao da za sada takvih inicijativa iz SNS nije bilo, bar ne zvaničnih.

I u štabu URS sumnjaju da će biti većih potresa u vladajućoj koaliciji.

"Koalicije na lokalu biće preslikane sa republičkog nivoa gde god je to moguće. Ne znam detalje vezano za Smederevsku Palanku, ali sumnjam da taj slučaj može da ugrozi stabilnost vlade", prokomentarisala je za "Novosti“ Suzana Grubješić, potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije.

Podsetimo, u Smederevskoj Palanci je pre dva dana "pukla“ koalicija naprednjaka i socijalista, a novu vlast su formirali SPS, DS i URS.

Inače, ovo je treća promena vlasti u ovom gradu otkako su održani lokalni izbori. Naime, odmah posle izbora koaliciju su napravili socijalisti i demokrate. Međutim, ona je ubrzo razvrgnuta, pa su vlast napravili DS i SNS. Onda su socijalisti pre dva dana opet "prevukli“ demokrate na svoju stranu, a koaliciji se priključio i URS.

Odmah je smenjen predsednik SO iz SNS Radislav Simić i na njegovo mesto je postavljen socijalista Slavoljub Đurić. Smenjeni su i direktori nekih javnih preduzeća i kulturnih ustanova koje su vodili naprednjački kadrovi. A na čelu opštine je Radoslav Milojičić iz DS, koji je na toj funkciji preživeo sve tri promene vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: