"Vreme je za istorijski dogovor"

Predsednik vlade Ivica Dačić izjavio je za B92 da je vreme za istorijski dogovor sa Prištinom i za to da se pregovori okončaju.

Izvor: B92

Subota, 20.10.2012.

19:03

Default images

Dačić je istakao da "pristankom na razgovor sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem ne znači da smo priznali Kosovo".

"I Tači i ja imamo svoju formulaciju. Moja polazna osnova je drugačija od njegove. Prihvatanje nezavisnosti Kosova ne dolazi u obzir. Ipak, smatram da treba da dođe do vidljivog napretka u našim odnosima", rekao je on.

Dačić je, gostujući u Vestima B92, ponovio da je cilj Srbije postizanje trajnog, održivog rešenja, kao i relaksacija u odnosima sa Prištinom. Takođe, podsetio je i da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton potvrdila da su razgovori statusno neutralni.

Govoreći o tome da li se rukovao sa Tačijem u Briselu, premijer je rekao da su se dogovorili da za javnost neće biti rituala kako ne bi bilo medijskih nagađanja.

"Nije bilo kamera, jer to onda baca u drugi plan važnost onoga što se desilo juče. Ja sam ratovao protiv Tačija, ne znam zašto se sada ne bih rukovao? Naš cilj je da nađemo način kako da rešimo problem. Uostalom, kako mislite da rešimo problem? Sa Sejdom Bajramovićem i Kaćušom Jašari? Da je Bajramović tamo, ne bismo ni pregovarali", kazao je on i podsetio da su "i Havijer Solana, Bil Klinton i Žak Širak bili na poternicama kad smo s njim pregovarali u Beču".

Dačić se našalio rekavši da se juče u Briselu sreo sa Tačijem i premijerom Vojvodine Bojanom Pajtićem, odnosno sa "predsednicima naših pokrajina".

On je ranije danas najavio da će Vlada već od sutra početi da radi na platformi za pregovore sa Prištinom. Prema njegovim rečima, u završetku finalnog teksta platforme će, osim predsednika i premijera, učestvovati i skupština, predstavnici opozicije i svi koji mogu da pomognu.
Foto: European Union
Upitan da li će Beograd pristati na insistiranje Prištine da se demontiraju srpske strukture na severu Kosova, odgovorio je: "Važno je da se zna da je ovo jedan od retkih, možda prvih sastanaka gde je EU bila u funkciji medijatora. Eštonova je rekla da nas neće terati ni na šta što mi nećemo. Postoji tema o kojoj ne želimo da razgovaramo. Problem je dublji nego što se misli. Srbi na severu ne prihvataju Prištinu".
Premijer je najavio i da će državni vrh u sredu održati sastanak i razgovarati o mnogim temama.

"Tačija zanima samo sever Kosova, a nas zaštita verskog i kulturnog nasleđa, srpske imovine, Crkve, građana na Kosovu... Rekao sam Tačiju: Polako s tim. Šta ste vi bili? Komandant paralelnih struktura - paravojnih formacija. Problem je dublji, da Srbi na severu ne prihvataju Kosovo. Razmišljamo o konačnom rešenju. Vreme je za istorijski dogovor. Interes Srbije je da se razgovara bez pritisaka sa strane, jer da smo ranije razgovarali, možda bi već i rešili neke probleme", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: