Dačić: SPS protiv "velike Srbije"

Banjaluka -- Premijer i lider SPS Ivica Dačić kaže da je SPS zaslužna za stvaranje Republike Srpske, ali da nikada nije podržavala ratne zločine i stvaranje "velike Srbije".

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug, Arhiva
Foto: Tanjug, Arhiva

Socijalistička partija Srbije se, prema njegovim rečima, zalagala samo za prava Srba gde god da oni žive.

Dačić je, na predizbornom skupu Socijalističke partije Republike Srpske, koji se održava u okviru kampanje za lokalne izbore zakazane za 7. oktobar, rekao da nije zadovoljan načinom na koji vlasti RS uzimaju o obzir tu činjenicu.

"Prisustvovao sam različitim skupovima kada su pojedinim ljudima koji su vodili Srbiju posle 5. oktobra 2000. dodeljivane plakete, a one koji su stvorili RS sramota vas je da pomenete", kazao je on, koga su pristalice Socijalističke partije RS pozdravili burnim aplauzom i skandirnjem Srbiji.

Dačić je istakao da SPS i Vlada Srbije i danas vode politiku mira i pomirenja, a ne politiku protivljenja međunarodnoj zajednici. Dodao je da se on kandidovao kako bi sprovodio jasnu, čvrstu i odlučnu politiku, koja podrazumeva i sposobnost da se proceni kada se međunarodnoj zajednici može reći ne, a kada da.

"Učiniću sve da Srbi žive u miru, gde god da žive. Ako treba, pregovaraćemo milion puta, ali mora da se zna ispod čega ne možemo da idemo, samo tako će nas poštovati u međunarodnoj zajednici", rekao je Dačić.

Govoreći o svom odnosu prema RS, Dačić je istakao da je on jedini političar iz Srbije koji ne traži ničiju pomoć i političku podršku iz Banjaluke, već samo želi da pomogne građanima RS i zajedničkom opstanku srpskog naroda.

"Borite se za opstanak RS, u tome ćete imati podršku i Srbije i SPS-a, borite se za socijalnu pravdu jer u suštini našeg naroda je ideja jednakosti ravnopravonosti i socijalne pravde. Vi ste se ovde uglavnom bavili nacionalnim pitanjem, a za to vreme su fabrike opljačkane, radnici ostali bez posla, nastao je uzak krug bogatih, a širok krug siromašnih", kazao je Dačić.

Osvrćući se na nedavna hapšenja funkcionera Socijalističke partije RS, rekao je da su i oni koji su godinama nastojali da unište SPS sada politički propali, jer je politička ideja socijalista jača od svih drugih.

Dačića su funkcioneri "sestrinske" Socijalističke partije RS predstavili i kao ministra unutrašnjih poslova, poručujući da je on živi dokaz da socijalisti umeju i da hapse, a ne samo da budu hapšeni.

Na kraju, poručio je da njegova saradnja s predstavnicima vlasti RS "neće biti grljenje, ljubljenje i isticanje srpstva", već istinska saradnja za dobrobit građana Srbije i RS.

Dačić je izdvojio primer škole u RS koja nosi naziv "Srbija", i konstatovao da bi Turska, ukoliko bi joj se ponudilo da se otvori škola koja bi nosila ime te države, odmah dala deset miliona evra za tu namenu.

"Ostavite se grljenja i isticanja ko je veći Srbin, nego pokažite da li znate da radite svoj posao", poručio je on političarima u Banjaluci i Beogadu.

Dačić je danas boravio u prvoj zvaničnoj poseti Banjaluci u svojstvu predsednika Vlade Srbije, a o predstojećoj zajedničkoj sednici dveju vlada razgovarao je s premijerom RS Aleksandrom Džombićem.

Politika

strana 1 od 7790 idi na stranu